EDIT LEMAL U svibnju očekujemo otvorenje proširenog dijela Centra “Ivan Štark”

Edit Lemal, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” Osijek
  • U kojoj je fazi projekt proširenja Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”? Kada se očekuje otvorenje?

Proširenje prostornih kapaciteta Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ dogradnjom 505 četvornih metara neto prostora uz postojeću zgradu, s ulične strane Krbavske ulice, započelo je u lipnju 2016. Radove izvodi poduzeće „Massa“ d.o.o. iz Osijeka. Radovi se uredno odvijaju te se otvorenje očekuje u svibnju ove godine. Budući da Dan Centra svake godine obilježavamo  u svibnju, veselilo bi nas da ta dva događaja povežemo, te na svečani način obilježimo i proslavimo oba, za nas važna događaja.

  • Koje će se aktivnosti obavljati u novoj zgradi? Kakvi su vaši planovi?

U novom će se prostoru provoditi odgojno-obrazovni i rehabilitacijski rad s učenicima s višestrukim teškoćama u razvoju kronološke dobi od 7 do 11 godina. Naglasak će biti na rehabilitacijskim sadržajima jer se radi o učenicima s većim i složenijim smetnjama u razvoju koji većinom, do dolaska u školu, nisu imali odgovarajuću rehabilitacijsku podršku.

  • Koliko je vrijedna ova investicija i iz kojih je izvora financirana?

Investicija je vrijednosti 4.142.708,26 kuna. Sredstva su planirana Proračunom Grada Osijeka za 2016. i 2017. godinu te manjim dijelom iz vlastitih sredstava Centra za odgoj i obrazovanje.

  • U sklopu nadogradnje Centra, Grad Osijek planira osigurati i prostor za djelovanje Centra za autizam u Osijeku. Kako je došlo do te odluke?

Do nadogradnje Centra je došlo zbog potrebe za proširenjem prostora, jer se broj učenika i odjela povećava iz godine u godinu. Polaznici Centra su učenici s primarno intelektualnim, ali i drugim utjecajnim teškoćama u razvoju (motoričke, senzoričke, govorne, zdravstvene, autizam) te je iz tog razloga sastav učenika vrlo heterogen.

SPEKTAR AUTIZMA Trenutno, od 152 učenika do 21 godine života, Centar polazi 28 učenika s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma. Većina učenika s poremećajima iz spektra autizma uspješno je integrirana u razredne odjele i odgojno-obrazovne skupine, zajedno s učenicima s drugim teškoćama u razvoju.

Centar za autizam planiran je na mjestu gdje je bila Škola za osposobljavanje i obrazovanje „Vinko Bek“.

U novom će se prostoru provoditi odgojno-obrazovni i rehabilitacijski rad s učenicima s višestrukim teškoćama u razvoju kronološke dobi od 7 do 11 godina
  • Kolika je potreba za takvim centrom?

Potreba za centrom koji će skrbiti o osobama s poremećajima iz spektra autizma je velika. Dio učenika s autizmom koji kao utjecajnu teškoću imaju i psihičke teškoće s agresivnim i autoagresivnim ponašanjem, nije ih moguće uspješno odgajati, obrazovati i rehabilitirati u Centru „Ivan Štark“ ili nekoj drugoj osnovnoj školi, već u primjerenim uvjetima koje može pružiti samo specijalizirana ustanova za tu populaciju. Budući se dijagnosticira sve veći broj učenika s poremećajima iz spektra autizma i da zasigurno izvan Osijeka postoje osobe s tom dijagnozom koje nisu nigdje uključene, opravdana je izgradnja takvog centra.

  • Koje će se aktivnosti u njemu provoditi?

Odgoj, obrazovanje i rehabilitacija djece i mladih s poremećajima iz spektra autizma.

  • Na koji način funkcionira program poludnevnog boravka u Centru?

Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ provodi program poludnevnog boravka odraslih korisnika s intelektualnim teškoćama. To je program iz sustava socijalne skrbi koji pruža usluge radne okupacije, socijalizacije, prehrane i organiziranog provođenja slobodnog vremena. Trenutno je u programu 40 osoba. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku financira  program za 20 osoba, a za ostalih 20 osoba zajednički financiraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, u jednakim omjerima, svaki sa 150.000 kuna godišnje.

DODATNI PROSTOR Također, od Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije dobili smo krajem 2016. ukupno 100.000 kuna (svaki po 50.000 kuna) za uređenje dodatnog prostora u Briješću, lokaciju koju već od studenog 2014.  koristimo za realizaciju programa poludnevnog boravka 20 osoba s intelektualnim teškoćama.

Tako, zahvaljujući Gradu i Županiji širimo i prostorne kapacitete poludnevnog boravka te stvaramo mogućnost da odraslim osobama s intelektualnim teškoćama pružimo odgovarajuću skrb.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s