DAMIR MARKULAK Gradit ćemo studentski paviljon vrijedan 174,3 milijuna kuna

Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta J. J. Strossmayera
  • U kojoj je trenutno fazi projekt izgradnje zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku?

Nalazimo se pri odluci o izvoditelju radova. Sam projekt je započeo 29. travnja 2016. kada smo krenuli s projektiranjem i izradom projektne dokumentacije, a u prosincu smo objavili javni natječaj za odabir izvoditelja s obzirom da se radi o vrlo velikom iznosu, 174.300.000 kuna pa je potreban dulji period dok se svi potencijalni izvoditelji prijave. Sada je završio krug prijava kao i žalbeni rok, tako da sređujemo dokumentaciju. Očekujemo da bi odluka trebala biti objavljena u roku od tjedan dana. Nakon toga će se službeno započeti s gradnjom.

  • O kakvom je projektu riječ?

Radi se o jednom do sada najkompleksnijem projektu sveučilišta što se vidi i po iznosu, ali i po dimenzijama zgrade. Zgrada će raspolagati s novih 796 ležajeva u 404 sobe. Prostirat će se između zgrade Poljoprivrednog fakulteta i sadašnja dva paviljona studentskog doma te će s istočnijim paviljonom biti povezana pješačkim mostom. Dakle, zgrade će biti funkcionalno povezane pa će sadržaje koji se nalaze u novoj zgradi moći koristiti i stanari ranije sagrađene zgrade. Sam projekt obuhvaća izgradnju te zgrade, infrastrukture oko zgrade, uređenje trga, a izgradit će se i parkiralište na sjevernoj strani, uz zgradu Umjetničke akademije.

PROMETNICA Konačno će biti izgrađen i dio koji je ostao nedovršen, prometnica između zgrade Poljoprivrednog fakulteta i doma. Na taj ćemo način povezati cijelu cestovnu infrastrukturu na zapadnom dijelu kampusa. Moći će se kružno ući i izaći s obje strane kampusa.

Završna faza se odnosi na kompletno opremanje namještajem i useljavanje. Rok za izvedbu tog projekta je 36 mjeseci što je najveći mogući rok za tako velike infrastrukturne projekte. Treba naglasiti kako se radi o 100 postotnom financiranju iz fondova Europske unije. Dakle nema participacije korisnika projekta. Na nama je samo da to provedemo.

Izgradnjom novog doma povećat će se konkurentnost obrazovne infrastrukture u Osijeku
  • Iz čega je proizašla potreba za izgradnju ovoga doma?

Iz vrlo jednostavne činjenice da Sveučilište u Osijeku u odnosu na ostala velika četiri sveučilišta jako zaostaje po prostornim kapacitetima za studentski smještaj. Prema najnovijim podacima imamo oko 18.500 studenata te oko 4 posto smještajnog kapaciteta u studentskim domovima. Ako uzmete u obzir da 70 posto studenata nije domicilno, te trebaju smještaj, to je drastično mali postotak. Svi znamo da su studentski domovi pogodni za osobe slabijeg socioekonomskog statusa, pogotovo one koji imaju otežan pristup, osobe s teškoćama. Zato nam nije bilo teško dokazati potrebu za provođenjem ovakvog projekta.

EU PROSJEK U petom mjesecu se očekuje otvorenje starog studentskog doma na Sjenjaku, IGK studentskog doma, a kada izgradimo novi paviljon, kapacitet smještaja u domovima će se popeti na 9 do 10 posto smještajnog kapaciteta, a to se onda može uspoređivati s ostalim sveučilištima, a i nekim europskim prosjekom.

Dakle, bilo je nužno da ga izgradimo i omogućimo studentima pravo na pristup visokom obrazovanju, ali i da povećamo konkurentnost naše obrazovne infrastrukture u Osijeku.

  • Koja je uloga Grada Osijeka u ovom projektu?

Grad Osijek je partner u projektu. U svim našim projektima nastojimo uključiti i Grad Osijek, ali i druge javne ustanove, koliko god je to moguće. Konkretni doprinos će se očitovati u izgradnji spomenute prometnice uz istočnu stranu doma. To nam je bilo potrebno i zbog osiguravanja protupožarne sigurnosti zgrade, jer joj se mora moći prići sa svih strana.

ZAJEDNIČKI Još prije par mjeseci smo s gradonačelnikom i službama Grada Osijeka dogovorili da idemo u financiranje toga dijela zajednički, svatko sa svojih 50 postotnim dijelom, a ta je investicija vrijedna oko milijun kuna.

Posebno bih htio istaknuti radove na uklanjanju ograde oko sveučilišnog kampusa uz Vukovarsku ulicu čime je grad dobio još jedan zeleni prostor. Ondje planiramo staviti klupe kako bi šetači mogli odmoriti. Cijelo vrijeme apeliram da tvrtka Unikom bude prisutnija u našem kampusu jer što građani budu više vidjeli da ondje rade gradske službe i oni će se osjećati dobrodošli.

SVIM GRAĐANIMA Zaista želimo otvoriti sveučilišni kampus svim građanima. Tim više kada se izgradi sveučilišna knjižnica kada će biti dosta zanimljivih sadržaja. Želja nam je da to bude na dobrobit grada Osijeka i njegovih stanovnika.

  • Planira li se prostor između budućeg doma i Vukovarske ulice popuniti kakvim sadržajem?

Da, tu će se graditi sportski tereni, uz sam rub Svačićeve i Vukovarske ulice, urbanističkim je planom planirana sportska dvorana, ali i otvoreni tereni za nogomet, košarku i druge sportove, podno zgrada Poljoprivrednog i Građevinskog fakulteta. Tu ćemo dobiti još jednu javnu površinu koja će biti otvorena za sve. I tu smo pred objavom natječaja za izradu projektnih rješenja te planiramo u dogledno vrijeme zgotoviti.

  • Spomenuli ste i sveučilišnu knjižnicu. U kojoj je fazi taj projekt?

U fazi smo nastavka radova. Ovih dana naručujemo prilagodbu projektne dokumentacije za drugu fazu radova pa ćemo sukladno sredstvima koja imamo nastaviti s radovima. To bi bila izrada prizemnog dijela i prvog kata, odnosno betonskih zidova i svega onoga što možemo osigurati uz sadašnje financijske uvjete. Taj projekt financiramo iz vlastitih sredstava, kao i Građevinski fakultet pa moramo ići fazno, kako uspijemo što skupiti, ali malo po malo završavamo. Završene su dvije podzemne etaže te je izgrađena stropna ploča koja se nalazi u razini terena, a sada idemo iznad zemlje.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

 

1 komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: