SVJETLANA TAKAČ Vrtić Ribica će biti energetski nulte kategorije i uskoro će se sam isplatiti

 • Svjetlana Takač, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek

  Pri završetku je projekt izgradnje Dječjeg vrtića Ribica u Sarvašu, kada je planirano otvorenje?

– Planirani građevinski radovi će biti obavljeni do kraja svibnja 2017. što je i predviđeno planom. Nakon toga slijede svi daljnji radovi potrebni za unutrašnje i vanjsko uređenje objekta. Sve ovisi o pozivima na natječaj. Naravno da ćemo zbog djece pokušati što prije završiti, kako bi oni brzo mogli boraviti u tim ugodnim prostorima. Nakon toga slijedi unutarnje uređenje, instalacije te postavljanje namještaja i drugog. U svakom slučaju, izvođači građevinskih radova su vrlo dinamični i sve jako lijepo teče.

 • Ovo je prvi niskoenergetski dječji vrtić u Hrvatskoj. Što to znači?

– Da, vrtić će biti energetski nulte kategorije, a to znači da će se uskoro sam isplatiti. Naime, niskoenergetski dječji vrtić zahtijeva minimalnu energetsku potrošnju za zagrijavanje prostora. Odabirom gradnje niskoenergetskog objekta pokazujemo ekološku osviještenost i svjesno utječemo na smanjenje potrošnje neobnovljivih energenata.

RECIKLIRANI MATERIJALI Moram napomenuti kako se zgrada vrtića gradi od recikliranog materijala, recikliranog betona, dakle ne radi se o montaži drvenih panela. Nakon izgradnje on će imati klasu energetskog razreda A+.

 • Po čemu je još poseban vrtić?

– Sobe dnevnog boravka su višenamjenske te su za odgojne skupine izgrađene na južnoj strani zgrade upravo zbog energetske učinkovitosti. Dakle, pazilo se da djeca budu u najtoplijem dijelu. No, postavljeni su brisoleji koji će omogućiti da djeca imaju i dovoljno svjetla, a da ipak budu zaštićena od sunca. Na sjevernoj strani su nusprostorije, kuhinja, ostave, prostorije za odgojitelje i slično.

UŠTEDA Pomoću solarnih panela postavljenih na zgradi, toplom ćemo vodom grijati prostor i tako ostvariti veliku uštedu na kvadraturu prostora, odnosno 426,08 četvornih metara.

Aluminijska struktura obrisa zgrade je od puno kvalitetnijeg aluminija. Najmlađi mještani Sarvaša dobit će izvrsne uvjete boravka i rada.

Nova zgrada Dječjeg vrtića Ribica u Sarvašu, prvog niskoenergetskog vrtića
 • Koliko je velik vanjski prostor?

– Površina vanjskog prostora, zelenih površina je 637,95 četvornih metara, a ostalo do 1.418 četvornih metara su vanjske prometnice, šetnice, parkiralište, staza za roditelje i ostalo što će također biti osigurano za korisnike vrtića.

 • A kapacitet vrtića?

– Ove godine nemamo tako velik odaziv djece predškolskog uzrasta. Vrtić je planiran za oko 60 djece. Sve ovisi o zapošljavanju roditelja jer je i to jedan od faktora koji utječe na upis djece u vrtić. Mislim da bi moglo biti upisano oko 50 djece.

 • Hoće imati i jasličku skupinu?

– Za sada to nismo predvidjeli, ali sve ovisi o potrebi roditelja. Imamo plan upisa za sve naše vrtiće, ali nikada ne znamo do kraja koliko će se zaista roditelja javiti, odnosno s kojim dobnim skupinama. No, kod predupisa se prilagođavamo trenutnom stanju. Sve ovisi o zapošljavanju stanovnika ondje, a vidim da ljudi vrijedno rade te da se sve više zapošljavaju. Očekujem barem dvije odgojne skupine.

 • Kolika je vrijednost ovoga projekta?

– Ukupna vrijednost projekta je 6.438.954 kune, a sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.419.197 kuna, odnosno 55 posto ukupne investicije. Drugi dio sredstava financira Grad Osijek.

 • S obzirom da se radi o vrtiću koji sam po sebi štedi energiju, izgrađenom dijelom od recikliranih materijala, hoće li se u njemu možda provoditi i ekološki program za djecu? Surađujete li po tom pitanju s tvrtkom Unikom?

– Dječji vrtić Osijek ima verificiran Ekološki program u podcentrima Mak, Nevičica i Kosjenka, a također se predviđa i u podcentru Ribica. Osim toga, u projektu izgradnje sarvaškog vrtića sudjeluje gradska tvrtka Unikom što je pokazatelj da imamo dobru suradnju. Oni su nam i kumovi u puno ekoloških aktivnosti koje provodimo u vrtićima. Kada izgradnja sarvaškog vrtića Ribica bude gotova, morat ćemo promijeniti ekološki program, odnosno dati prijedlog Ministarstvu i Agenciji za odgoj i obrazovanje te ćemo nakon njihove suglasnosti moći implementirati ekološki program i u taj vrtić.

 • Imate li u Vrtićima Osijek u planu, u skorije vrijeme, inicirati izgradnju još vrtića u nekoj osječkoj gradskoj četvrti ili mjesnom odboru?

– U tijeku je priprema projektne dokumentacije za podcentar Višnjevac za što su iz gradskog proračuna osigurana sredstva. Ta je inicijativa tek u početnom procesu. Nadam se i želim da i taj podcentar bude izgrađen jer smatram da svako dijete ima pravo na svoje mjesto u vrtiću, u svojoj bližoj okolini.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s