Unikom planira unaprijediti sustav prikupljanja biootpada

Više od 200 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, članova Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, sudjelovalo je 2. ožujka na sjednici Grupacije održavanja čistoće.

ISPRED DRUGIH Uvodna prezentacija direktora osječkog komunalnog poduzeća Unikom, Davora Vića, potvrdila je kako je Osijek uistinu otišao ispred mnogih hrvatskih gradova u gospodarenju otpadom, jer već sada razvrstava više od 20% od ukupne količine, a do 2020. plan je dosegnuti 50% , što je vrlo izgledno imajući u vidu sadašnje trendove.

Rezultat je ovo dugogodišnjeg razvijanja sustava odvojenog prikupljanja otpada u Gradu Osijeku kojim se nastoji svim sugrađanima osigurati preduvjete za što jednostavnije odvajanje, prikupljanje i pravilno zbrinjavanje otpada, no jednako toliko i prilično razvijene svijesti građana Osijeka o očuvanju okoliša. U nastojanjima da osigura potrebnu infrastruktura Unikom je do sada dva puta uspješno aplicirao na fondove Europske unije i tako osigurao sredstva za nabavu posuda za odvojeno prikupljanje plastike (IPA CBC HR SRB projekt „Case for Zero Waste“) i odvojeno prikupljanje biootpada (IPA CBC HU HR „Region2sustain“ projekt).

PRIJAVLJENI PROJEKTI U planu je unaprjeđivanje sustava prikupljanja biootpada nabavkom opreme i strojeva, a ukupna vrijednost prijavljenih projekata HR-SRB iznosila bi 1.494.134 eura te za projekt HR-HU 267.135 eura.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović govorio je o izmjenama Zakona o gospodarenju otpadom, a razgovaralo se i o Planu gospodarenja otpadom, centrima za ponovnu uporabu te statusu centara za gospodarenje otpadom kao i onom koji je planiran za izgradnju na ovom području, točnije na Orlovnjaku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s