Jesenka Ricl, predsjednica udruge CroCulTour
Jesenka Ricl, predsjednica udruge CroCulTour

Grad Osijek prošle je godine Hrvatskom društvu kulturnog turizma dodijelio 4.000 kuna za program Zaboravljena Tvrđa te za konferenciju kulturnog turizma “Inovacije u kulturnom turizmu – razvoj turističke destinacije”. Pomaže li Grad Osijek društvo i na kakve druge načine?

– Ukoliko je riječ o sufinanciranju projekata koje osmišljava i organizira Hrvatsko društvo kulturnog turizma ne volim govoriti o pomoći, jer sve su to projekti od izuzetne važnosti za Grad i grad Osijek. Prije svega, smatram kako je sufinanciranjem razvoja jedne linije kulturno turističkog proizvoda u iznosu od 4.000 kuna Grad Osijek prepoznao važnost projekta, a sufinanciranjem konferencije kulturnog turizma, s iznosom od 6.720 kuna Grad Osijek je još jednom potvrdio kvalitetu sadržaja kojeg produciramo u lokalnoj zajednici, ali i šire. Na konferenciji je sudjelovalo oko 130 sudionika, što je ujedno potvrda tome koliko su sudionici kulturno turističkog sektora željni stjecati nove spoznaje i znanja.

Kako se razvija projekt Zaboravljena Tvrđa?

– Moram čestitati našem timu koji je u 2016. godini postigao izuzetan rezultat. Prvenstveno mislim na rješavanje tehničkih i logističkih izazova, uigranost, stjecanje novih radnih navika i prilagodba potrebama publike te ukupno 8 izvedbi kazališno turističkih izvedbi. U našem je timu od prošle godine Nikolina Baškarad, osoba koja je prošla sito i rešeto izuzetno složene organizacije i koordinacije čitavim serijama kazališno turističkih predstava Istra Inspirit. Iz njenog smo iskustva svi naučili izuzetno mnogo.

SURADNJA S FAKULTETIMA Naši glumci, koji su inače studenti Umjetničke akademije u Osijeku su stekli nova zvanja, nastavljaju s daljnjom naobrazbom na Akademiji. I dalje aktiviramo prostor Tvrđe. Sudjelujemo u edukacijama na kojima prenosimo znanja iz prakse. Učimo iz prakse i pokušavamo riješiti izazov – održivost. Slijedom toga, prošle godine smo u suradnji s Ekonomskim fakultetom, prof. Josipom Mijoč i njenim studentima proveli anketno istraživanje koje puno govori o izazovima koji su pred nama.

Ipak, od svega je najvrjednije što imamo tim divnih mladih ljudi koji su spremni na sve, biti mobilizirani u svako doba noći i dana te za publiku izvesti pravi show.

Razvija li se u Osijeku kulturni turizam? Na koji način?

– Turizam se ne smije razvijati sam po sebi. Govorimo o spletu gospodarskih djelatnosti za koje je bitno izraditi akcijske planove. Izvedbe u prošloj godini su nas naučile kako ništa ne smije biti prepušteno slučaju – kome ćete prodavati predstave i ulaznice, kako dosegnuti održivost projekta i kako ulagati u daljnji razvoj proizvoda. U Društvu trenutno provodimo analizu statističkih podataka koji će nam reći sve o relaciji broja noćenja turista prema danima u 2016. godini i održavanju lokalnih i županijskih manifestacija, postignutim rezultatima i naposljetku mogućnostima.

Želimo saznati koliko kvalitetno Grad Osijek i Osječko-baranjska županija zaista upravljaju destinacijom i koliko se uopće smisleno raspoređuju financijska sredstva – je li bolje uložiti u zajednički organizirana događanja ili manifestacije koje neće biti lokalnog karaktera, već mogu generirati veći broj posjetitelja i noćenja, veću potrošnju, bolju promociju destinacije i sl. Sve navedemo poslužiti će za izradu akcijskog plana razvoja kulturnog turizma, ali u tome ne trebamo pomoć već partnere u Gradu Osijeku.

Koja je uloga Grada Osijeka u razvoju kulturnog turizma?

– Djelatnici su, u Odjelima Grada, projektno orijentirani. Što je jako dobro. Veselimo se budućim intervencijama i obnovi osječke Tvrđe, jer se na taj način prostor prilagođava potrebama kvalitetnog primanja posjetitelja i turista. Trenutno je u izgradnji značajan broj gospodarskih objekata potaknut investicijama privatnog sektora – slastičarnica, hoteli, hosteli – Muzej Slavonije je na Trgu Sv. Trojstva otvorio muzejsku suvenirnicu, a u Osijeku je otvorena i putnička agencija Maksi Tours koja prodaje isključivo incoming turističke pakete. Po meni, jedino što nam svima nedostaje je operativni i akcijski plan razvoja novih linija turističkih proizvoda i dobar marketinški plan za cjelokupnu destinaciju, no je li to naš zadatak ili zadatak nadležnih za turističke djelatnosti?

Kolika sredstva i za koje programe očekujete ove, 2017. godine?

– Društvo se nije prijavilo niti na jedan natječaj za sufinanciranje od strane Grada, jer smo se orijentirali na ulaganje vlastitih sredstava koje stječemo od obavljanja gospodarskih djelatnosti.

Koje aktivnosti planirate u 2017. godini? Što će one značiti za Osijek?

– U proteklih godinu dana je nas, članove i partnere, praktični i terenski rad doveo do zaključaka kako je bitna reorganizacija aktivnosti i planova za 2017. Trenutno surađujemo s putničkom agencijom Maksi Tours, obitelji Poznić na kreiranju digitalnog sadržaja na društvenim mrežama i web portalu WhatToVisit.In.

Zajedno podižemo svijest potencijalnih posjetitelja o gradu Osijeku, Slavoniji i Baranji kao potencijalnoj turističkoj destinaciji doživljaja. Osim kazališne predstave Zaboravljena Tvrđa autora Siniše Kovača, u 2016. smo realizirali i dva puta izveli predstavu „Veličanstveni most“, autorice Nikoline Baškarad. Dvije predstave Zaboravljena Tvrđa i Veličanstveni most su na tržištu, prodavat će se u paketima preko agencije, očekuje nas realizacija predstave Crvena Marta, što će ujedno biti poveznica između Osijeka i Zmajevca u Baranji, a u pregovorima smo i da se grad Osijek stavi na turističku kartu kulturnog turizma u organizaciji ekipe koja je podigla Istru Inspirit.

Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

– Korektnom, u okvirima onih djelatnosti kojima se Grad bavi. CroCulTour od sredine prošle godine i u 2017. radi ozbiljne dokumente, ali za druge gradove i županije u Hrvatskoj. Voljeli bi smo da razvojne dokumente radimo i za naš Grad.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

– Ako tako nadležne institucije kažu, onda je. Druga je tema što mislimo o tome kako se proračun raspodjeljuje.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s