KREŠIMIR RAČIĆ Festival tamburaške glazbe je od velikog značaja za Grad Osijek

Krešimir Račić, predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza
Krešimir Račić, predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza

Hrvatski tamburaški savez u Osijeku prošle je godine dobio 20.000 kuna za održavanje 39. Međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe. Planirate li jednaka sredstva i ove godine, za jubilarni 40. festival?

– Ove godine se nadamo povećanju sredstava za 40. Festival, barem na onoj razini kakav je bio prije 4 godine kada je festival trajao do 10 dana i održavao se u raznim mjestima Slavonije i Baranje kao i u inozemstvu.

Planirate li kakakv poseban program ove godine?

– Kako je ove godine Festival jubilaran, takav će biti i program. Kroz Festival napravit će se retrospektiva svih dosadašnjih Festivala od davne 1961. do danas.

UIGRANI Veliki je to izazov napraviti, ali uz uigran tim Hrvatskog tamburaškog saveza i nemoguće postaje mogućim. Ove godine ponovo pokušavamo proširiti djelovanje Festivala koji će se osim u Osijeku održati i u Belišću i Valpovu.

Od kakvog je značaja za Osijek ovaj festival?

– Festival je od velikoj značaja za Grad Osijek. U 2017. Festival doživljava svoje 40. izdanje, Hrvatski tamburaški savez svoju 80. obljetnicu utemeljenja, a svekoliko tamburaštvo obilježava 170. godina od kada je Pajo Kolarić formirao prvi tamburaški ansambl.

KOLIJEVKA TAMBURAŠTVA Osijek kao kolijevka tamburaštva taj epitet ostvaruje upravo zahvaljujući Savezu i Festivalu. Vjerujemo kako će ta sinergija trajati i dalje na korist tambure i umjetničke tamburaške glazbe, a na radost brojne tamburaške zajednice i publike.

Pomaže li Grad Osijek Hrvatski tamburaški savez na kakav drugi način?

– Trenutno Grad Osijek podržava rad Saveza samo u pogledu financiranja Festivala.

Kakva je vaša suradnja s Gradom Osijekom?

– Višedesetljetna kontinuirana suradnja ostvarena s Gradom Osijekom na kvalitetnoj je razini. Prostor za suradnju može biti i širi, kroz partnerstvo na drugim projektima koje Savez radi tijekom godine.

S kakvim se problemima u radu najčešće susrećete?

– Trenutno nam je najveći problem prostor čiji najam nam predstavlja veliki godišnji trošak. Nekada smo imali pomoć Grada Osijeka i za redovnu djelatnost, no ona je izostala u zadnjih nekoliko godina. Također i drastično opće smanjivanje izdvajanja za kulturu reflektiralo se i na samo održavanje Festivala i rad Saveza. No, nadamo se da su sada krizne godine iza nas i da će se financijska slika za kulturu Grada Osijeka popraviti.

Osijek je i u prošloj, 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna? Jesu li građani dovoljno upoznati s gradskim proračunom?

– Transparentnost proračuna važna je u demokratski uređenim društvima otvorenog tipa. Ako želimo da građani budu aktivni dionici demokratskih procesa tada je pristup informacijama ključna pretpostavka za ostvarenje te aktivnosti. Jedan od elemenata svakako je i transparentnost proračuna.

VELIKI DOPRINOSUloga internetskog bloga Čist račun osječki proračun na kojemu objavljujete sve relevantne podatke osječkog proračuna, ali i intervjue s čelnim ljudima institucija, ustanova i organizacija koje su korisnici gradskog proračuna predstavlja veliki doprinos u aktiviranju demokratskog potencijala Grada Osijeka i RH.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: