TOMISLAV BARBARIĆ Potpore razvoju poduzetništva moraju biti prioritet Grada

Tomislav Barbarić, voditelj Centra za poduzetništvo
Tomislav Barbarić, voditelj Centra za poduzetništvo

Prošle, 2016. godine je Centru za poduzetništvo iz gradskog proračuna dodijeljeno 10.000 kuna za program Edukacijom do razvoja socijalnog poduzetništva. O kakvom je programu riječ?

– Riječ je o provedbi edukacije i savjetovanja nezaposlenih osoba o samozapošljavanju te financijskoj abecedi poslovanja. Cilj projekta bio je stvaranje pretpostavki za uspješno pokretanje i vođenje poslovnog poduhvata, čije učinke možemo promatrati kroz dva aspekta i to kroz osobe koje su pokrenule posao, kroz smanjenje socijalne isključenosti, povećanje njihovog samopouzdanja i povećanje uspješnosti poslovnog poduhvata i učinke koji su utjecali na smanjenje nezaposlenosti, poticanje razvoja socijalnog poduzetništva i razvoj gospodarstvo grada Osijeka.

Koliko je u Osijeku razvijena svijest o važnosti i dobrobitima socijalnog poduzetništva?

– Socijalno poduzetništvo u hrvatskoj relativno je nov pojam što se očituje i u činjenici da ga zakonodavstvo ne prepoznaje i ne razlikuje u odnosu na druge oblike poduzetništva, ali neovisno o tome ima li poduzetnički poduhvat socijalnu komponentu ili ne, smatramo ga bitnim, jer jedino ulaganje u poduzetništvo vraća uloženi novac i generira razvoj zajednice. Stoga smatramo kako potpore razvoju poduzetništva moraju biti prioritet Grada, prvenstveno kroz usluge poduzetničkih potpornih institucija, kako Centra tako i svih ostalih.

Hoćete li i ove godine prijaviti kakav program ili projekt na natječaj Grada Osijeka? Komu je namijenjen?

– Da, planiramo prijaviti projekt savjetovanja i informiranja poduzetnika s naglaskom na poduzetnike početnike.

POSLOVNO SAVJETOVANJE Dugogodišnjim radom s poduzetnicima uočili smo potrebu za pružanjem usluga poslovnog savjetovanja poduzetnicima početnicima. Na taj način, svima koji razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva, pružili bismo informacije i savjete za pokretanje i razvoj poslovanja.

Kakve aktivnosti planirate u 2017. godini?

– Centar planira pružati usluge poslovnog savjetovanja, informiranja i educiranja poduzetnika i svih onih koji se planiraju baviti poduzetništvom. Aktivno radimo na pripremi projekata koje ćemo financirati sredstvima EU, a od nedavno Centar je i član Odbora za organizacije civilnog društva u kojemu ćemo imati aktivnu ulogu.

Pomaže li Grad Osijek Centar za poduzetništvo i na druge načine?

– Grad Osijek financirao je i 2 jednokratne aktivnosti Centra u 2016. i to ”Osnove financijskog poslovanja za poduzetnike početnike” i ”Unapređenje vještina i kompetencija žena za poduzetništvo”.

Kakva je suradnja Centra s Gradom Osijekom?

– Suradnja Centra i Grada traje dugi niz godina, još od vremena kada je Centar pomogao osnivanje poduzetničkog inkubatora BIOS koji je vlasništvo Grada direktnom financijskom donacijom. Grad je također, financirao različite aktivnosti i projekte Centra u svrhu razvoja poduzetništva, ali prostora za napredak svakako ima, prvenstveno kroz suradnju na zajedničkim projektima koji su od interesa za grad, a tiču se poduzetništva.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna? Jesu li građani dovoljno upoznati s gradskim proračunom?

– Transparentnost utroška javnog novca nužna je kako bi građani imali uvid na što se on troši te koji se rezultati ostvaruju. Na taj se način gradi povjerenje građana u institucije i osigurava ravnopravnost svih koji ovise o javnom novcu.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: