Psi neće smjeti biti na lancu i moći će se voziti u nekim vozilima javnog prijevoza

Uvjeti i načini držanja kućnih ljubimaca, tema je iduće sjednice Gradskog vijeća, a koja će se održati u petak, 10. veljače.

Naime, na dnevnom će se redu naći točka “Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama”.

Pri izradi ove odluke uvažila se i inicijativa Prijatelja životinja, udruge za zaštitu prava životinja iz Zagreba, a svoje očitovanje dala i osječka Udruga pobjede – zaštita i promicanja prava životinja.

POBOLJŠANJE UVJETA Grad Osijek kao i drugi gradovi, poštujući sve inicijative građana, pa tako i vezano za uvjete u kojima se drže psi kao kućni ljubimci, odnosno u cilju poboljšanja tih uvjeta (sputani su u  kretanju, nemoćni da se zaštite od vremenskih nepogoda, često se zanemaruju odnosno ignoriraju se njihove prirodne potrebe i sl.), propitkuje svoje odluke u vezi ove teme, a kako bi se osigurali optimalni i općeprihvaćeni načini rješavanja tih pitanja.

Predložene promjene odnose se na zabranu trajnog vezivanja psa odnosno njihov trajni boravak u ograđenom prostoru. Pas će se smjeti vezati samo ako ne postoji mogućnost smještanja u ograđeni prostor za pse. Pas će se morati držati u dvorištu, vrtu ili drugom sličnom ograđenom ili neograđenom prostoru tako da spriječi psa da izađe na javnu površinu bez povodca i nadzora.

Također, predloženo je i da se vlasnicima omogući uvođenje psa, uz povodac i brnjicu u dio vozila javnog prijevoza koja će u tu svrhu biti opremljena vidljivom oznakom “prijatelj psa/dog friendly”. Štenad i patuljaste pasmine pasa u takva će vozila moći samo na povodcu. U svim ostalim vozilima, psi će morati biti smješteni u kutijama za transport.

Za kršenje ovih odluka predviđena je novčana kazna od 600 do 1000 kuna.

Detalje potražite OVDJE.

One thought on “Psi neće smjeti biti na lancu i moći će se voziti u nekim vozilima javnog prijevoza

  1. Mislim da prijedlog o voženju pasa u javnom prijevozu ne bi trebao biti prihvaćen jer postoje ljudi koji su alergični na životinjsku dlaku i treba razmišljati i o tome prilikom izglasavanja ovakvih prijedloga.

    Također, psi se linjaju, tako da su dlake neizbježne u cijelim vozilu. Ako plaćam javni prijevoz, onda očekujem da se mogu voziti kao čovjek, umjesto da svaki put pregledavam odjeću prije pranja i skidam dlake s iste. Tu je i faktor neugodnih mirisa.

    Volim životinje, ali smatram da bi se trebalo najprije razmišljati o onima koji plaćaju javni prijevoz i ne nametati ovakve odluke svima. Tko želi svog ljubimca posvuda voziti, neka to čini osobnim automobilom. Javni prijevoz nije mjesto za to.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s