Željko Biočić, predsjednik Mjesnog odbora Brijest
Željko Biočić, predsjednik Mjesnog odbora Brijest

Jeste li u 2016. godini u Mjesnom odboru Brijest realizirali većinu planiranih radova s liste prioriteta?

– Mjesni odbor Brijest realizirao je sve donesene odluke za poboljšanje infrastrukture iz programa prioriteta za 2016. godinu te utrošio sva sredstva iz proračuna u iznosu 234.000 kune. Izvedena je rekonstrukcija nogostupa u Usorskoj ulici te je kod župne Crkve izgrađeno parkiralište. U Usorskoj ulici smo obnovili i drvored. Postavljena su igrala za djecu na sportskom igralištu. U urbanu opremu uložili smo 20.500 kuna te postavili klupe kod terena za odbojku, zaštitnu ogradu u Usorskoj ulici i na Vinkovačkoj cesti te još neke sitne zahvate.

Što je najznačajnije što je u Brijestu napravljeno?

– U 2016 godini moram istaknuti uređenje i izgradnju parkirališta u Usorskoj ulici kod župne Crkve gdje je uređen okoliš te izgrađeno parkiralište s 22 parkirna mjesta za potrebe župljana, a na suprotnoj strani parkirališta postavljene su klupe i uređen drvored od 10 novih stabala nastavno na prošlogodišnju sadnju u tom dijelu Usorske ulice.

Kako izgleda lista prioriteta za 2017. godinu? Koji su najveći radovi koje planirate ove godine?

– U razgovoru s mještanima utvrdili smo potrebu te smo donjeli odluku o izgradnji nogostupa u Usorskoj ulici od kućnog broja 1 do 19 te rekonstrukciju cijelog kolnika nastavno na Vinkovačku cestu.

Jeste li zadovoljni novoizgrađenim dijelom biciklističke staze?

– Biciklistička staza izgrađena je do ulaza u Centralno groblje te ove godine očekujemo nastavak pješačke i biciklističke staze prema Brijestu, odnosno cijelom dužinom pored kuća kroz Vinkovačku cestu do kružnog toka Žarka Kaića, nastavno na biciklističku stazu prema Josipin Dvor-Antunovac.

Što je s društvenim domom koji je također kapitalna investicija vašeg mjesnog odbora? Koje aktivnosti planirate u toj budućoj centralnoj lokaciji Brijesta?

– Društveni dom! Hrvatski dom Brijest je fikcija mještana dugi niz godina. Davne 1987. godine krenulo se u izgradnju doma. Temelji, prizemlje i druga deka izliveni su 1988. godine. Od tada do 2009. godine nitko od gradskih otaca ni pomislio nije da nešto pokrene s mrtve točke, a Brijest je brojio oko 1500 stanovnika. Nakon borbe mjesnih entuzijasta 2009. godine Brijest postaje mjesni odbor te se od tada intezivno razvija i uređuje potrebna infrastruktura.
Nastavljaju se radovi na zgradi budućeg doma: hidroizolacija, zidanje povišice, krovište te postavljanje vanjske stolarije. Nažalost, svi ti radovi rađeni su sporo, razvučeni od 2010. do 2013.-2014. te od tada u dom Brijest nije uložena niti jedna kuna. Sramotno je da se u proračunu za 2017. godinu našlo 250.00 kuna za fasadu jer sama zgrada nema priključke za struju, vodu, kanalizaciju, plin. Nema unutarnjih pregradnih zidova, malo je mjesta na vašoj stranici pa ću tu stati. Jednom riječju građani Brijesta su ogorčeni nebrigom i odugovlačenjem završetka doma dosadašnjih gradonačelnika.

PRIJEKO POTREBNO Mjesto koje je branilo grad 1991. godine, mjesto koje ima preko stotinu dragovoljaca Domovinskog rata, umirovljenika, djece i udruga nemaju se gdje družiti i razvijati. Vjećnici sjednice održavaju u iznajmljenom prostoru koji zimi nema grijanja, a zadnja sjednica održana je u hladnom i mračnom postoru uz svijeće.

Očekujete li povećanje sredstava za ovu godinu?

– O povećanju sredstava za mjesne odbore i gradske četvrti se govori duže vrijeme, ali do danas se ništa konkretno nije predočilo iz gradske uprave. Osobno mislim da se tu radi o kozmetici, odnosno o preraspodjeli sredstava tako da to izgleda kao povećanje sredstava mjesnim odborima i gradskim četvrtima, ali u biti nije.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

– Transparentnost proračuna je vidljiva i ušminkana, jer sredstva po stavkama u proračunu se troše prema količini novca za pojedini odjel te se drugačije i ne mogu utrošiti.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalna infrastruktura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s