Osijek i Pečuh će unaprijediti i konkretizirati dugogodišnju suradnju

Gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno sa zamjenicima Vladimirom Hamom i Denisom Ambrušem primio je jučer, 31. siječnja u radni posjet gradonačelnika Pečuha Pávu Zsolta i generalnog konzula Mađarske Antonia De Blasia.

Razgovaralo se o više tema od zajedničkog interesa, kako bi se unaprijedila i konkretizirala dugogodišnja suradnja dvaju Gradova prijatelja. Naime, Pečuh je prvi Grad prijatelj Osijeka s kojim je Sporazum o suradnji i prijateljstvu potpisan još davne 1973.

Nakon vrlo uspješnog predstavljanja mađarskih tvrtki na prošlogodišnjem jesenskom sajmu u Osijeku, iskazana je želja za ponovnim sudjelovanjem i ove godine te za podizanjem ovakvog oblika razmjene na gradsku razinu. Drugim riječima i osječke tvrtke dobit će priliku predstaviti se u Pečuhu baš kao i Turistička zajednica s turističkom ponudom.

GOSPODARENJE OTPADOM Razmatra se mogućnost osnivanja novog postrojenja za gospodarenje otpadom u Osječko – baranjskoj županiji kao i nastavak suradnje u području strojarstva, nakon održanog poslovnog sastanka u organizaciji Južno – podunavskog Inženjerskog Klastera i Osječke Gospodarske Komore, pod vodstvom Pečuške Gospodarske Komore.

Usuglašena je potreba organiziranja zajedničkog foruma između dvaju gradova u namjeri što kvalitetnijeg partnerskog apliciranja na raspisane IPA natječaje.

JAVNI PRIJEVOZ Razvoj javnog prijevoza između dva grada kao preduvjeta još bolje turističke suradnje Hrvatske i mađarske Baranje također je bila jedna od tema ovog sastanka, baš kao i kulturni projekti poput nastupa Pannon Filharmonije na komercijalnoj osnovi u Osijeku u 2017.

Dogovoreno je kako će Generalni konzulat Mađarske ubrzo izraditi prijedlog dinamičkog plana svih ovih događanja tijekom godine te će, nakon usuglašavanja dvaju gradova, biti imenovane osobe-nositelji aktivnosti s obje strane, osječke i pečuške.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s