IVANA DAVIDOVIĆ Pokrećemo inicijativu za osamostaljenjem sarvaške osnovne škole

Ivana Davidović, predsjednica Mjesnog odbora Sarvaš

Ivana Davidović, predsjednica Mjesnog odbora Sarvaš

Jeste li u Sarvašu riješili sve planirano s liste prioriteta za 2016. godinu? Jesu sva sredstva utrošena?

– Da, jesu, sva smo sredstva utrošili na radove s liste prioriteta. To se odnosi na dva parkirališta ispred zgrade Mjesnog odbora gdje sada imamo 18 parkirališnih mjesta. Također, izgrađeno je i parkiralište kod katoličkog groblja gdje sada ima 16 parkirališnih mjesta. Vrijednost tih radova je 187.000 kuna. Radili smo i na održavanju nogostupa u dijelu Dravske ulice gdje smo napravili stepenište kao prilaz pravoslavnom groblju, u iznosu od 72.000 kuna. Što se tiče stavke urbana oprema, postavili smo i dvije fitness sprave na terenu gdje su već ranije postavljene sprave, u vrijednosti 20.000 kuna.

Izgradnja Dječjeg vrtića Ribica kapitalna je investicija vašeg Mjesnog odbora. Jeste li zadovoljni dinamikom radova?

– Da, jako sam, kao i mještani, zadovoljna dinamikom radova s obzirom da je kamen temeljac zakopan u ožujku prošle godine.

NAJZNAČAJNIJA INVESTICIJA Zgrada vrtića sada je već dobila potpunu vanjsku vizuru, ostali su još manji radovi. Očekujemo da će vrtić biti pušten u rad 30. lipnja ove godine, a prema predviđenom planu. To je zaista najznačajnija investicija u Sarvašu unazad nekoliko godina.

Postoji li još nešto od kapitalnih investicija koje su direktno financirane iz proračuna Grada Osijeka?

– Konačno je riješen problem javne rasvjete u Riječkoj ulici čija je vrijednost bila preko 400.000 kuna. Isto tako, Grad je pokazao brigu i inicirao rješavanje ruševne zgrade u samom središtu Sarvaša mada nije vlasnik zemljišta. Zgrada koja je opasna po prolaznike je u vlasništvu nekoliko vlasnika. Grad je krenuo s inicijativom upozoravanja vlasnika te je bio spreman teretiti ih financijski te poduzeti određene korake. Suvlasnici su privremeno ogradili objekt, a mi smo iz sredstava za prioritete napravili nogostup tako da više nije opasno za prolaznike. Zadovoljni smo i redovitim održavanjem, košnjom zelenih površina. Tu je bilo malo intervencija, ali je u ljetnim mjesecima održavano kako smo smatrali da je potrebno. Isto tako, zadovoljni smo saniranjem udarnih rupa na prometnicama što je također financirano sredstvima Grada. Prometnice su nam u lošem stanju pa su nam dobro došle i ove vatrogasne mjere. No, iduće godine imamo u planu rekonstrukciju prometnica.

Kako izgleda plan za ovu godinu što se tiče prioriteta?

– Prijedlog prioriteta smo napravili prema iznosu od prošle godine, u okviru 279.000 kuna mada imamo informaciju da će doći do povećanja sredstava.

NOGOSTUPI S obzirom da su nam nogostupi u vrlo lošem stanju, svake godine dosta sredstava usmjeravamo prema rješenju tog problema. Ove godine na održavanje nogostupa planiramo utrošiti 134.000 kuna i to u tri ulice, gdje je najnužnije. Planiramo i 10.000 kuna za javnu rasvjetu na tri lokacije.

Na nogometnom igralištu planiramo postaviti dva reflektora, dovod pitke vode i ogradu na rukometnom igralištu u Ulici Ljudevita Gaja te nešto urbane opreme. Uz spomenik stradalnicima Domovinskog rata postavit ćemo jarbol te dio sredstava usmjeriti za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta. U tome želimo financijski sudjelovati, a već imamo naznaka iz Grada da će nas financijski podržati. Radi se o rekonstrukciji Ulice Tina Ujevića i izgradnji Stadionske ulice.

A što se tiče kapitalnih investicija?

– Nastavljamo s izgradnjom vrtića, a osim izgradnje i rekonstrukcije ulica koje sam spomenula u prethodnom odgovoru, nadam se da će ove godine napokon biti postavljen solarni treptač kod pješačkog prijelaza u Osječkoj ulici koja je državna cesta, vrlo prometna i ondje se, nažalost, često događaju prometne nezgode. Postoje i najave, idejni projekt je u izradi, da će se obaviti rekonstrukcija te proširenje čitave te dionice državne ceste 213, do Erduta, u angažmanu Hrvatskih cesta.

Je li još uvijek aktualna inicijativa vaše osnovne škole za osamostaljenjem?

– Da, ove godine krećemo s inicijativom za osamostaljenjem škole koja je za sada područna škola Osnovne škole Ljudevita Gaja. Ta je inicijativa prvo pokrenuta prije dvije godine, stalo je u Ministarstvu i nikada nije odobreno.

ZADOVOLJENI UVJETI Prema svim zakonskim propisima i regulativama sarvaška bi škola mogla biti samostalna jer ima preko 180 učenika. Imamo svih osam razrednih odjela kao i sve druge uvjete. I ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja je zajedno s nama u ovoj inicijativi.

Imate li dobru komunikaciju s Gradom?

– Suradnja je zadovoljavajuća. Naravno, uvijek bi moglo biti bolje. Problema je puno, sredstva ograničena, puno je gradskih četvrti i mjesnih odbora i svi želimo što prije doći na red.

Koliko sami građani sudjeluju u kreiranju liste prioriteta? Imaju li običaj doći u mjesni odbor, ukazati na nešto u svojoj ulici ili na kakav problem?

– Naravno! Suvremenim načinima komunikacije kao što je Facebook, građani nam se obraćaju, upozoravaju na ono što je bitno, šalju svoje inicijative. Također, za sve što ih muči saznajemo i preko vijećnika mjesnog odbora s kojima komuniciraju u izravnom kontaktu.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s