Snježana Kovačević, voditeljica programa Zeleni telefon
Snježana Kovačević, voditeljica programa Zeleni telefon

Grad Osijek je iz gradskog proračuna u 2016. godini za projekt “Zeleni telefon – Partnerstvo građana i jedinica lokalne samouprave za održivi grad” izdvojio 5.000 kuna. Koliko je važno partnerstvo građana i jedinica lokalne samouprave?

– Vrlo je važno da građani imaju prostora djelovati i utjecati na razvoj kvalitete života lokalne zajednice i donositelja odluka. Upravo putem Zelenog telefona potičemo građane na rješavanje problema vezanih uz zaštitu okoliša potičući ih na prijavljivanje konkretnih problema, dajući upute i informacije o nadležnim ustanovama za rješavanje problema i to u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Jeste li zadovoljni ovim partnerstvom?

– Zeleni telefon se u ovih četrnaest godina djelovanja pokazao kao koristan i potreban servis namijenjen građanima. Građani nam se obraćaju s povjerenjem i traže našu pomoć u rješavanju problema vezanih uz zaštitu okoliša.

ODRŽIVI RAZVOJ Aktivno sudjelovanje javnosti u kreiranju i provedbi politike zaštite okoliša preduvjet je za ostvarivanje načela održivog razvoja. U Hrvatskoj je šira javnost slabo upoznata s pitanjima zaštite okoliša, a još manje s mogućnostima aktivnog sudjelovanja pri donošenju i primjeni određenih zakonskih odredbi, čak ako pravna osnova za to i postoji.

U procesu usklađivanja hrvatskog s europskim zakonodavstvom došlo je do bitnih pomaka kad je informiranje i sudjelovanje javnosti u pitanju. Pozitivni propisi donijeli su nam veća prava kod pristupa informacijama (Zakon o pravu na pristup informacijama) ili prava na sudjelovanje i pristup pravosuđu (Zakonom o zaštiti okoliša) .

Suradnja bi mogla biti bliža u smjeru organizacije zajedničkih projekata i aktivnosti sudjelovanja građana u zaštiti okoliša na raznim područjima – otpad, promet, energetika. Zeleni Osijek bi u suradnji mogao doprinijeti aktiviranju i uključivanju građana u procese planiranja.

Pomaže li Grad Osijek udrugu i na druge načine?

– Grad je omogućio udruzi korištenje prostora u okviru Gradske četvrti Jug II za potrebe ureda. Ova pomoć nam je izuzetno važna jer osigurava stalne uredske potrebe neovisno od projektnog poslovanja.

Koliko ste poziva zabilježili u 2016. godini? O kakvim su vas problemima građani najčešće obavještavali?

– U 2016. godini zabilježili smo 53 poziva građana, a najčešći problemi bili su vezani uz ilegalna odlagališta otpada te probleme po pitanju zelenila i netransparentnog gospodarenja gradskim zelenilom, zagađenjem i uništavanjem zelenih površina, problemima s ambrozijom tokom ljetnih mjeseci te problemi s nepravovremenim saniranjem polomljenih grana i oštećenog zelenila uzrokovanog velikom olujom u mjesecu lipnju.

S kakvim se problemima u radu udruge najčešće susrećete?

– Pored našeg uredskog prostora nalazi se nadstrešnica za tržnicu. Nadstrešnicu nitko ne održava te se godinama nakupila veća količina izmeta od ptica, što po navodu Zavoda za javno zdravstvo ugrožava zdravlje i nas u uredu i osoba koje rade na tržnici. Problem još nije riješen iako je nadležnost Grada.

NADZOR Ne postoji direktna komunikacija s Gradskim službama u provedbi projekata odobrenih od strane Grada. Bilo bi nam drago, a i Gradu korisno, da nas posjeti u nadzoru provedbe projekta i da se upozna s realizacijom i rezultatima.

Koje projekte planirate u 2017. godini?

– Planiramo projekte “Zaštita rijeke Drave i restauracija staništa”, “Zeleni telefon”, “Otvoreno i transparentno upravljanje komunalnim uslugama i prostornim resursima – COMMUN-SENSE” te projekt “Transformacija – borba protiv korupcije u zaštiti prirode”.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna? Jesu li građani dovoljno upoznati s gradskim proračunom?

– Jako je važna. Smatramo da bi bilo korisno omogućiti građanima da iznesu svoje prioritete za Grad Osijek te im se tako direktno i omogući razvoj i ulaganje u Grad. Grad Osijek će na taj način dobiti uvid u razmišljanje građana kao i uvid u kreativne ideje i moguće projekte.

Referira se na:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s