ŽELJKO LIJIĆ Ove godine su na redu Vijenac Dinare i Vijenac Petrove gore

Željko Lijić, predsjednik Gradske četvrti Retfala
Željko Lijić, predsjednik Gradske četvrti Retfala

Što je od prioriteta napravljeno u Gradskoj četvrti Retfala? Jeste li potrošili sva sredstva, ispunili očekivanja?

– Uspjeli smo potrošiti sva sredstva. Mislim da su svi zadovoljni realiziranim poslovima. Podijelili smo ih na održavanje nogostupa, javnu rasvjetu te podizanje urbanog standarda, a tu prvenstveno mislim na sportska igrališta.

IGRALIŠTA Znate za slučaj onog nesretnog koša koji je pao na dijete na igralištu. Zauzeli smo stav da ćemo što više igrališta opremati fitness spravama. Postavili smo i nove koševe na igralištu Osnovne škole Retfala. Tamo smo riješili i javnu rasvjetu igrališta.

Ponosni smo na rasvjetu u Fruškogorskoj ulici koja je desetljećima bila u mraku. Uspjeli smo postaviti lampe visilice pa konačno i taj dio Retfale svijetli.

A nogostupi?

– Puno smo napravili u Marjanskoj ulici gdje je rekonstruiran nogostup u vrijednosti 200.000 kuna. Ondje su se invalidi, branitelji Domovinskog rata morali kretati po cesti radi neravnina na nogostupu. Napravili smo jedan lijepi potez, od Vlašićke do Kozjačke ulice. Povezali smo konačno Retfalu s Višnjevcem, kod MD Profila, a u suradnji s Gradom. Krajem godine smo završavali dio Dalmatinske ulice s nogostupom. Dakle, u završnici smo uspjeli realizirati ono što smo planirali tijekom godine. Zadovoljni smo napravljenim.

Jeste realizirali u Retfali kakvu kapitalnu investiciju u 2016.?

– Dio kapitalnih investicija bio je vezan uz nastavak biciklističke staze na potezu između Pakleničke i Mlinske ulice. Napravljen je tek dio. Retfala je jedina gradska četvrt koja nema riješenu mrežu biciklističkih staza. Čak su i prigradska naselja riješila taj problem. Slovimo kao najbolje komunalno uređen dio grada, a nemamo taj sadržaj. Dobijemo obećanje da će biti više, a radi se tek o par stotina metara staze između dvije ulice. Ta se kapitalna investicija prebacuje i u 2017. godini, no vidjet ćemo koliko će toga biti realizirano. Također, realizirano je i održavanje kolnika u Mlinskoj ulici.

Kakva je lista prioriteta za 2017. godinu?

– Ove godine planiramo uložiti 400.000 kuna na nogostupe i 50.000 na urbanu opremu.

NOGOSTUPI Prioritet nam je Vijenac Dinare i Vijenac Petrove gore. Ondje je korijenje platana potpuno uništilo nogostupe jer ga izdiže, kida pa čak utječe i na instalacije. Dakle, prvo moramo riješiti zeleni dio pa onda rekonstrukciju nogostupa. Vijenac Dinare je prometno povezan preko Učke ulice pa planiramo nogostup koji će povezati Sljemensku ulicu u Vijenac Dinare.

Vijenac Petrove gore je naselje koje je već niz godina zapostavljeno i traži obnovu. Na listi prioriteta uvijek planiramo sedam, osam ulica, a napravimo tri do četiri.

Koliko građani sudjeluju u kreiranju liste prioriteta?

– Da, sudjeluju. Konkretan primjer je sugrađanka, majka s Vijenca Petrove gore koja je poslala fotografije na kojima se vidi kako gura kolica na tom neravnom nogostupu i to je bila kap koja je prelila čašu zbog čega smo se odlučili ići u rekonstrukciju nogostupa tog naselja. Znate, puno je toga za napraviti, a malo sredstava. Uvijek gledamo riješiti dionice koje su najfrekventnije, bliže školama, centrima i slično. U vijeću naše četvrti je struktura vijećnika dosta heterogena, dolazimo iz različitih stranaka, no sve odluke donosimo jednoglasno.

Osijek je i u prošloj, 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna? Jesu li građani dovoljno upoznati s gradskim proračunom?

– Opće poimanje proračuna jedinica lokalne samouprave nije dovoljno prepoznato kod građana. Oni često ne razumiju koji se dio financira iz sredstava iz lokalne, koji dio iz regionalne uprave, što iz državnog proračuna. U našem drušutvu treba malo veća edukacija građana kada govorimo o proračunskim sredstvima. Mjesna samouprava bi trebala imati ulogu razjašnjavanja proračuna na tom najnižem nivou. Primjerice, građani ne razumiju da se iz sredstava gradskih četvrti i mjesnih odbora financira samo održavanje nogostupa, rasvjete i sličnog i druge komunalne opreme. Vjerojatno će se to promijeniti kroz neko vrijeme.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: