NIKOLA FALLER Udruga Slama nakon 10 godina rada konačno dobiva svoj prostor

Nikola Faller, multimedijalni umjetnik, predsjednik udruge Slama
Nikola Faller, multimedijalni umjetnik, predsjednik udruge Slama

Grad Osijek je iz gradskog proračuna u 2016. godini za projekt Četiri godišnja doba izdvojio je 20.000 kuna. Je li ovaj projekt prepoznat od strane građana?

– Zahvaljujem na podršci za projekt, no, iskreno rečeno, budući da ja osobno projekte ne pišem i ne snalazim se u sve obimnijoj papirologiji povezanoj s ovakvim načinom povlačenja sredstava, nisam nikada u potpunosti siguran hoću li morati vratiti sredstva jer možda nisam učinio sve kako je na papirima zapisano. Kao umjetnik volim improvizaciju i mogu reći da sam sve svoje projekte pokrenuo spontano, prvo vlastitim sredstvima i radom, a tek sam onda potraživao dodatna sredstva i potporu za nastavak ili nadogradnju. Projekt “Četiri godišnja doba” jest prepoznatljiv i jedinstven, no u kojoj mjeri je prepoznat od strane građana, objektivno, ne mogu reći. Broj posjetitelja mogao bi ukazati na to, kao i broj “lajkova” na društvenim mrežama te niz objava u lokalnim i državnim medijima, kojima je takav sadržaj vizualno atraktivan.

BORAVAK U PRIRODI Moje osobno zapažanje jest da osobe koje sudjeluju, a ponajviše su to djeca i mladi, iskazuju radost zbog uopće boravka u prirodi, a osobito onda zbog kreativnih trenutaka u kojima se oni međusobno povezuju i razvijaju svoje zdravo usmjerenje kao kreativnog ljudskog bića povezanog s prirodom.

To smatram izuzetno važnom porukom za sve nas, osobito za djecu, budući da u tim trenutcima zaboravljamo na strku digitalne ere i ovisnosti. Na taj način oplemenjujemo i sebe ali i urbani gradski prostor.

Tko je sve uključen u projekt?

Kroz radionice se uključuju djeca od vrtića, preko osnovnoškolskog uzrasta, srednjoškolske dobi, pa sve do studenata Umjetničke akademije. U kreiranju sadržaja i programa, često mi se pridružuju i drugi umjetnici poput plesača, glazbenika, vizažista i kostimografa…

Pomaže li Grad Osijek Udrugu Slama i na druge načine?

– Nakon razilaženja s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i gubitka kiparskog ateljea u Kazamatu, kojega sam preko članstva u ovoj strukovnoj udruzi koristio 10 godina, potreba za prostorom udruge Slama postala je akutna. Pristupio sam Gradu s ponudom za ulaganjem u neki derutni i prazni gradski prostor, a jedini uvjet koji sam postavio bio je da to bude u Tvrđi. Nakon prvotnog interesa za zajedničko rješavanje ove situacije, birokracijske zavrzlame su učinile svoje, a ja kao praktičar odlučio sam se na skvotiranje gradskog prostora u Vegi, prostoru bez struje, vode i grijanja. Ta situacija potrajala je skoro dvije godine uz prešutno odobravanje od strane Grada. Krajem studenog dobio sam nalog za deložacijiu i nastala je jedna vrlo neugodna i skoro pa konfliktna situacija. No uz dobru volju i na obostranu zadovoljstvo iznašli smo rješenje. Tako da udruga Slama nakon 10 godina rada dobiva konačno svoj prostor u Osijeku – i to u Tvrđi.

Kakva je suradnja udruge s Gradom Osijekom?

– Šarolika – ovisi poprilično o smjeru vjetra i mijenama godišnjih doba, baš kao u ‘land artu’, iako ovdje više dominira jedan dugi četverogodišnji ciklus. Budući da je većina naših aktivnosti usmjerena na javne gradske površine poput parkova i trgova te posjeduje pored čisto estetske i ekološku, turističku te socijalnu dimenziju, suradnja s lokalnim samoupravama je logična i nužna. U zadnje vrijeme se spominje često “civilno javno partnesrtvo” poput neke šifre ili čarobne riječi. Drago mi je da je od strane Grada konačno pokrenut proces pisanja pravilnika i razvijanja modela suradnje s udrugama po uzoru na zagrebački i riječki.

S kakvim se problemima u radu udruge najčešće susrećete?

– Sve veća birokratizacija. Tako da postaje prijeko potrebno zapošljavanje jedne osobe koja bi se barem na pola radnog vremena bavila sa sve zamašnijom papirologijom.

Koje projekte planirate u 2017. godini?

– Tijekom siječnja bih trebao potpisati ugovor i useliti konačno u novi prostor u Firingerovoj 3. S obzirom da se tu radi o prostoru koji je dugo godina bio napušten i zapostavljen te je služio kao ilegalna deponija smeća i sklonište beskućnicima, očekuje nas još mnogo posla i ulaganja. Namjera nam je u potpunosti ga adaptirati i oživjeti kreativnim i inetraktivnim sadržajima otvorenima za razne dobne skupine i sve zainteresirane građane.

OTVORENJE Službeno otvorenje bit će tek na proljeće i to najvjerovatnije kroz neku izložbu ili multimedijalni događaj. Vrlo me raduje ovo i imam već mnoge ideje što bi se tu sve moglo događati.

U slučaju obilnijega snijega, radit ću, naravno, opet “snježne skulpture” na lokacijama oko Tvrđe, a rado bih nastavio i s prošle godine započetom akcijom vezanom uz poklade i spaljivanje slamnatog Idola na lijevoj obali Drave.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna? Jesu li građani dovoljno upoznati s gradskim proračunom?

-Od demokratskog uređenja gora je samo tiranija, to je vrlo jasno opisao Platon u svojoj “Državi”. Razina sudjelovanja je u antičkoj Grčkoj, iako tada nisu posjedovali komunikacijsku tehnologiju, bila daleko veća nego što je to naš današnji sustav s mogućnošću izlaska na izbore svake četiri godine. Ja osobno doživljavam da neoliberalni kapitalizam poprima sve više značajki tiranije te da smo već dobrano zašli u diktaturu koja demokraciju vješto koristi kao svojevrsnu predstavu. Transparentnost tu služi kao iluzija uvida u bitne transakcije društvenog novca te argument o legitimnosti društvenog poretka. Meni osobno transparentnost gradskog proračuna ne znači mnogo jer nisam stručnjak na tom području i nemam uvid u mnogostruke mehanizme upravljanja gradom, pa dolazim u iskušenje da, iz svoje ograničene perspektive, procjenjujem i osuđujem, a to me više opterećuje nego uveseljava da taj jedan svoj “križić-kružić” smatram utjecajnim. Poput situacije popravka automobila ili televizora, zanima me samo da to obavlja stručna osoba za to područje, na savjestan i pošten način.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s