Nikola Faller, multimedijalni umjetnik, predsjednik udruge Slama
Nikola Faller, multimedijalni umjetnik, predsjednik udruge Slama

Grad Osijek je iz gradskog proračuna u 2016. godini za projekt Četiri godišnja doba izdvojio je 20.000 kuna. Je li ovaj projekt prepoznat od strane građana?

– Zahvaljujem na podršci za projekt, no, iskreno rečeno, budući da ja osobno projekte ne pišem i ne snalazim se u sve obimnijoj papirologiji povezanoj s ovakvim načinom povlačenja sredstava, nisam nikada u potpunosti siguran hoću li morati vratiti sredstva jer možda nisam učinio sve kako je na papirima zapisano. Kao umjetnik volim improvizaciju i mogu reći da sam sve svoje projekte pokrenuo spontano, prvo vlastitim sredstvima i radom, a tek sam onda potraživao dodatna sredstva i potporu za nastavak ili nadogradnju. Projekt “Četiri godišnja doba” jest prepoznatljiv i jedinstven, no u kojoj mjeri je prepoznat od strane građana, objektivno, ne mogu reći. Broj posjetitelja mogao bi ukazati na to, kao i broj “lajkova” na društvenim mrežama te niz objava u lokalnim i državnim medijima, kojima je takav sadržaj vizualno atraktivan.

BORAVAK U PRIRODI Moje osobno zapažanje jest da osobe koje sudjeluju, a ponajviše su to djeca i mladi, iskazuju radost zbog uopće boravka u prirodi, a osobito onda zbog kreativnih trenutaka u kojima se oni međusobno povezuju i razvijaju svoje zdravo usmjerenje kao kreativnog ljudskog bića povezanog s prirodom.

To smatram izuzetno važnom porukom za sve nas, osobito za djecu, budući da u tim trenutcima zaboravljamo na strku digitalne ere i ovisnosti. Na taj način oplemenjujemo i sebe ali i urbani gradski prostor.

Tko je sve uključen u projekt?

Kroz radionice se uključuju djeca od vrtića, preko osnovnoškolskog uzrasta, srednjoškolske dobi, pa sve do studenata Umjetničke akademije. U kreiranju sadržaja i programa, često mi se pridružuju i drugi umjetnici poput plesača, glazbenika, vizažista i kostimografa…

Pomaže li Grad Osijek Udrugu Slama i na druge načine?

– Nakon razilaženja s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i gubitka kiparskog ateljea u Kazamatu, kojega sam preko članstva u ovoj strukovnoj udruzi koristio 10 godina, potreba za prostorom udruge Slama postala je akutna. Pristupio sam Gradu s ponudom za ulaganjem u neki derutni i prazni gradski prostor, a jedini uvjet koji sam postavio bio je da to bude u Tvrđi. Nakon prvotnog interesa za zajedničko rješavanje ove situacije, birokracijske zavrzlame su učinile svoje, a ja kao praktičar odlučio sam se na skvotiranje gradskog prostora u Vegi, prostoru bez struje, vode i grijanja. Ta situacija potrajala je skoro dvije godine uz prešutno odobravanje od strane Grada. Krajem studenog dobio sam nalog za deložacijiu i nastala je jedna vrlo neugodna i skoro pa konfliktna situacija. No uz dobru volju i na obostranu zadovoljstvo iznašli smo rješenje. Tako da udruga Slama nakon 10 godina rada dobiva konačno svoj prostor u Osijeku – i to u Tvrđi.

Kakva je suradnja udruge s Gradom Osijekom?

– Šarolika – ovisi poprilično o smjeru vjetra i mijenama godišnjih doba, baš kao u ‘land artu’, iako ovdje više dominira jedan dugi četverogodišnji ciklus. Budući da je većina naših aktivnosti usmjerena na javne gradske površine poput parkova i trgova te posjeduje pored čisto estetske i ekološku, turističku te socijalnu dimenziju, suradnja s lokalnim samoupravama je logična i nužna. U zadnje vrijeme se spominje često “civilno javno partnesrtvo” poput neke šifre ili čarobne riječi. Drago mi je da je od strane Grada konačno pokrenut proces pisanja pravilnika i razvijanja modela suradnje s udrugama po uzoru na zagrebački i riječki.

S kakvim se problemima u radu udruge najčešće susrećete?

– Sve veća birokratizacija. Tako da postaje prijeko potrebno zapošljavanje jedne osobe koja bi se barem na pola radnog vremena bavila sa sve zamašnijom papirologijom.

Koje projekte planirate u 2017. godini?

– Tijekom siječnja bih trebao potpisati ugovor i useliti konačno u novi prostor u Firingerovoj 3. S obzirom da se tu radi o prostoru koji je dugo godina bio napušten i zapostavljen te je služio kao ilegalna deponija smeća i sklonište beskućnicima, očekuje nas još mnogo posla i ulaganja. Namjera nam je u potpunosti ga adaptirati i oživjeti kreativnim i inetraktivnim sadržajima otvorenima za razne dobne skupine i sve zainteresirane građane.

OTVORENJE Službeno otvorenje bit će tek na proljeće i to najvjerovatnije kroz neku izložbu ili multimedijalni događaj. Vrlo me raduje ovo i imam već mnoge ideje što bi se tu sve moglo događati.

U slučaju obilnijega snijega, radit ću, naravno, opet “snježne skulpture” na lokacijama oko Tvrđe, a rado bih nastavio i s prošle godine započetom akcijom vezanom uz poklade i spaljivanje slamnatog Idola na lijevoj obali Drave.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna? Jesu li građani dovoljno upoznati s gradskim proračunom?

-Od demokratskog uređenja gora je samo tiranija, to je vrlo jasno opisao Platon u svojoj “Državi”. Razina sudjelovanja je u antičkoj Grčkoj, iako tada nisu posjedovali komunikacijsku tehnologiju, bila daleko veća nego što je to naš današnji sustav s mogućnošću izlaska na izbore svake četiri godine. Ja osobno doživljavam da neoliberalni kapitalizam poprima sve više značajki tiranije te da smo već dobrano zašli u diktaturu koja demokraciju vješto koristi kao svojevrsnu predstavu. Transparentnost tu služi kao iluzija uvida u bitne transakcije društvenog novca te argument o legitimnosti društvenog poretka. Meni osobno transparentnost gradskog proračuna ne znači mnogo jer nisam stručnjak na tom području i nemam uvid u mnogostruke mehanizme upravljanja gradom, pa dolazim u iskušenje da, iz svoje ograničene perspektive, procjenjujem i osuđujem, a to me više opterećuje nego uveseljava da taj jedan svoj “križić-kružić” smatram utjecajnim. Poput situacije popravka automobila ili televizora, zanima me samo da to obavlja stručna osoba za to područje, na savjestan i pošten način.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s