DUNJA MAK U suradnji s Gradom ćemo provoditi edukativne radionice o pravima i obvezama potrošača

Dunja Mak, mag.iur., pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku
Dunja Mak, mag.iur., pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku

Savjetovalište za zaštitu potrošača u Osijeku, odnoso udruga Potrošački forum u prosincu 2016. godine pokrenula je u suradnji s Gradom Osijekom projekt preventivnih edukativnih radionica za građane o pravima potrošača u Hrvatskoj. O kakvom je projektu riječ?

– Dvije pravne savjetnice zaposlene u osječkom Savjetovalištu za potrošače koje djeluje pri Udruzi „Potrošački forum“ (koje je nedavno proslavilo jedanaest godina postojanja) godišnje samostalno riješe preko pet tisuća potrošačkih predmeta i u svojoj nadležnosti imaju sedam županija, ali najveći broj građana ipak se javlja s područja grada Osijeka. To je rezultiralo značajnim i bogatim radnim iskustvom iz kojega je proistekla naša ideja za provođenje ovoga projekta u suradnji s Gradom Osijekom koji ga i financira. Naime, uočile smo veliku potrebu za preventivnim educiranjem građana o njihovim pravima i obvezama jer nije dovoljno savjetovati ih samo kad do problema već dođe i kad se odluče obratiti za pomoć Savjetovalištu za potrošače.

PREVENCIJA Mi im i tada, dakako, vrlo uspješno pomognemo riješiti njihov potrošački spor, ali smatramo da bi se uslijed kvalitetne i sustavne preventivne edukacije broj tih sporova ipak smanjio jer građani bi bili informiraniji, upoznatiji sa svojim pravima, obvezama i sa svim zakonskim novinama te bi mnoge, nerijetko vrlo složene, probleme mogli izbjeći ili ih barem ublažiti i riješiti na vrijeme, dok rokovi (koji su u svijetu prava iznimno bitni) nisu protekli.

Upravo tome služi ovaj projekt tijekom kojega ćemo u gradskim četvrtima i mjesnim odborima provoditi edukativne radionice na kojima ću predavati o potrošačkim pravima i obvezama u Republici Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na komunalnim uslugama. Riječ je o vrlo interaktivnim predavanjima u kojima izbjegavam suhoparno citiranje zakonskih odredbi; baš naprotiv, ono se sastoji od stvarnih primjera iz prakse Savjetovališta i konkretnih, lako pamtljivih i primjenjivih pravnih savjeta utemeljenih na važećim zakonskim i podzakonskim propisima. Na predavanjima je atmosfera vrlo živa, a podignutih ruku ne nedostaje, budući da sudionici imaju pregršt pitanja te na koncu budu iznenađeni i iznimno zadovoljni informacijama koje dobiju i novim znanjima za koja ih potičemo da ih dalje šire u svojoj neposrednoj okolini.

Koja je uloga Grada Osijeka u ovom projektu?

– Grad Osijek financira naš projekt, budući da prepoznaje golemi angažman Udruge „Potrošaki forum“ koji datira još od 2002. godine, kao i sve njezine dosadašnje uspjehe, počevši od svakodnevnog osobnog savjetovanja građana u punom radnom vremenu pa sve do svih ranijih uspješno provedenih projekata, kampanja, seminara i svih drugih aktivnosti koje su u Osijek dovele kvalitetnu potrošačku zaštitu te su njegovo ime, u području zaštite potrošača, pronijele u ostatak Hrvatske, ali i Europske unije s čijim tijelima Udruga „Potrošački forum“ uspješno surađuje.

ZAŠTIĆENI GRAĐANI Isto tako, Grad Osijek prepoznao je i izniman interes građana za ovom vrstom besplatnog pravnog savjetovanja čiji je krajnji cilj vraćanje građanima konkretnih novčanih iznosa ili izbjegavanje financijskih gubitaka koji im prijete uslijed spora s trgovcima. Katkad je posrijedi nekoliko stotina kuna, a katkad nekoliko desetaka tisuća kuna, no sve su to iznosi koji u kućnom budžetu građana predstavljaju važne stavke, nerijetko i od egzistencijalne važnosti, a bez pomoći Savjetovališta građani bi ostali posve nezaštićeni, bez besplatne pravne pomoći koja im je, pokazalo se, neophodna.

Naglasak ovoga projekta stavljen je na komunalne usluge osječkih gradskih tvrtki. S kakvim se nejasnoćama pritom građani Osijeka susreću? Na što se odnose njihovi upiti?

– Velik broj upita građana odnosi se upravo na komunalne usluge te se pokazalo da na tom području vladaju poprilična zbunjenost i nedovoljna upućenost građana. Najučestalije pritužbe odnose se na uslugu odvoza komunalnog otpada, vodoopskrbu i dimnjačarske usluge – od nejasnoća oko pristiglih računa pa sve do nejasnoća u samim zakonskim i podzakonskim propisima koje potom građanima tumačimo (primjerice, vrlo je čest upit o tome postoji li obveza plaćanja koncesionaru pregleda i čišćenja dimnjaka, ako vlasnik na svojoj kući to čini sam). Valja naglasiti da u području komunalnih usluga mnogi građani nisu svjesni svojih obveza ili ih, pak, svjesno negiraju, što rezultira namjerno neplaćenim dospjelim računima i opasnošću od pokretanja ovršnih postupaka, sa svim pripadajućim dodatnim troškovima.

Zadaća Savjetovališta je da građanima pomogne kada su njihova prava povrijeđena, ali i da ih preventivno uputimo u njihove obveze, kako bismo spriječili da njihova pritužba, ako je moguće, uopće stigne do komunalne tvrtke, u onim slučajevima kada nisu u pravu i kada odgovor mogu dobiti već u samome Savjetovalištu.

Savjetovalište za zaštitu potrošača otvoreno je svakoga radnoga dana u vremenu od 10 do 14 sati, a moguće vas je i nazvati na info telefon 072/414-414. Koliko građani Osijeka koriste tu mogućnost? Prepoznaju li vaša nastojanja u rješavanju potrošačkih nejasnoća?

– Zapravo smo na liniji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (072/414-414) dežurne svakim radnim danom od 10 do 14 sati, a Savjetovalište za potrošače je inače otvoreno za građane svakodnevno od 9 do 15 sati. Savjetnice su dostupne i na uredskoj telefonskoj liniji (031/200-246), kao i u uredskim prostorijama u Ulici Hrvatske Republike 19b u Osijeku, zatim putem elektroničke pošte (potrosacos@gmail.com) i Centralnog informacijskog sustava za zaštitu potrošača Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (https://prijava.mingo.hr/CD/prijava.jsp) te na našoj Facebook stranici „Prava potrošača“ na kojoj smo vrlo aktivni, svakodnevno informiramo građane o svim novostima iz područja zaštite potrošača i brojimo preko 16 000 pratitelja.

UŽARENI TELEFONI Koliko građani koriste sve ove načine da kontaktiraju nas dvije savjetnice, svjedoče užareni uredski telefoni koji ne prestaju zvoniti, upiti putem elektroničke pošte, Centralnog informacijskog sustava i Facebooka koji ne prestaju pristizati, kao i osobni dolasci građana u naš ured gdje znaju da su uvijek dobrodošli i da će naići na razumijevanje za svoje probleme, profesionalan pristup poslu i na, ono najvažnije, efikasnu pravnu pomoć koja će u mnogim slučajevima polučiti uspjeh.

Stoga bih se usudila reći da su nastojanja osječkog Savjetovališta u rješavanju potrošačkih problema među Osječanima uvelike prepoznata, ali i u svih sedam županija za koje smo nadležni, a također i na razini cijele Hrvatske jer često zaprimamo pozive i iz ostalih županija.

ZAHVALA GRAĐANA U prilog tome da je Savjetovalište iznimno popularno i prihvaćeno govori i činjenica da nam se potrošači svakodnevno javljaju s povratnim informacijama, da su uz našu pomoć uspješno riješili svoje sporove. Zahvaljuju se, vraćaju nam se ponovno, cijene naš rad i preporučuju nas svojoj okolini, često u nevjerici da se netko toliko angažirao oko njihovog slučaja i pokazao im da se – ipak može – uspjeti.

Za nas je najveća nagrada kada stranci pomognemo razriješiti njezin slučaj i kada iz Savjetovališta ode zadovoljna i nasmijana, s vjerom u to da je zaštita „običnog“ čovjeka ipak moguća. Upravo zbog tog „običnog“ čovjeka i postojimo, štitimo ga kako bismo mu pokazali da, baš naprotiv, nije običan, već da je svaki od njih poštovanja vrijedna jedinka čija prava na tržištu moraju uživati apsolutnu zaštitu, no isto tako ih informiramo i o svim njihovim zakonskim obvezama.

Na koje načine Grad Osijek još pomaže rad udruge Potrošački forum?

– Suradnja osječke Udruge „Potrošački forum“ i Grada Osijeka i inače je vrlo dobra, budući da joj Grad već godinama ustupa na korištenje besplatan uredski prostor. Također, Udruga se i ranije sa svojim projektima usmjerenim na zaštitu potrošačkih prava građana prijavljivala na otvorene natječaje Grada Osijeka te su se navedeni projekti provodili uz pomoć odobrenih financijskih sredstava Grada.

Kakvi su planovi Savjetovališta u 2017. godini?

– Ovu 2016. godinu ispraćamo uz mnoštvo pritužbi i upita građana čiji broj ne jenjava čak ni u vrijeme blagdana. Zato, kao i do sada, očekujemo da će i 2017. godina započeti na sličan način. S jedne strane je zabrinjavajuće da, uz svakako višu razinu svijesti o pravima potrošača, broj potrošačkih pritužbi iz godine u godinu ipak raste, dok je, s druge strane, pozitivno to što su postojanje, kvaliteta i učinkovitost Savjetovališta za potrošače nadaleko prepoznati, građani nam vjeruju i uz nas uspijevaju biti upućeni i zaštićeni, a isto tako valja naglasiti da nam se obraćaju i trgovci, u potrazi za informacijama i pravnim savjetima.

VISOKA LETVICA ZNANJA Naš je plan, prije svega, kontinuirano unapređivati svoju stručnost, budući da sami sebi visoko postavljamo letvicu znanja i cjeloživotnog usavršavanja, sve u službi interesa građana zbog kojih i postojimo i prema kojima osjećamo odgovornost u svom radu.

Kao što je spomenuto u uvodu, u 2017. godini nastavlja se provođenje aktualnog projekta u suradnji s Gradom Osijekom pa najavljujemo nove radionice o potrošačkim pravima koje će se održavati u svim drugim gradskim četvrtima i mjesnim odborima (prva radionica nedavno je održana u GČ Retfala). Ujedno koristimo priliku pozvati sve zainteresirane građane da prisustvuju radionicama, steknu nova (preventivna) znanja, komentiraju, podijele svoja iskustva, postave pitanja i dobiju kvalitetne odgovore.

Kao i do sada, redovno se nastavlja i svakodnevno pravno savjetovanje koje je za sve građane besplatno, a koje financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Jedna od učestalih aktivnosti Savjetovališta su i gostujuća predavanja o potrošačkim pravima koja održavam učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima na fakultetima, ali i tvrtkama i obrtnicima, na poziv njihovih organizacija. Time nastojimo pravovremeno educirati i mlade ljude koji su na tržištu vrlo aktivni u ulozi potrošača, ali također i poslovne subjekte koji cijene naše savjete putem kojih se informiraju o svojim obvezama, ali i pravima. Naime, naši su savjeti uvijek objektivni, nepristrani i utemeljeni na važećim zakonskim odredbama; na tržište gledamo kao na dvosmjernu ulicu između potrošača i trgovaca, zbog čega u svom radu činimo sve da obje strane budu precizno i točno informirane, kako bismo doprinijeli poštenju i transparentnosti tog tržišta, uz uvažavanje činjenice da je potrošač-fizička osoba ipak ekonomski slabija strana u odnosu na trgovca (što potrošač nikako ne bi smio zloupotrebljavati).

DOBRA PRAKSA Isto tako, putem naše Facebook stranice „Prava potrošača“ nastavit ćemo obavještavati javnost o svim novinama iz područja zaštite potrošača, upozoravati ih, savjetovati, ali i nastaviti s dosadašnjim objavljivanjem pozitivnih primjera iz naše prakse, iz kojih je vidljivo na koji smo način i u vezi čega pomogli da se određeni potrošački spor riješi pozitivno. Takve su objave među našim pratiteljima omiljene jer ljudi vole čuti da je nešto izašlo na dobro, a mi vjerujemo da im treba redovito podastrijeti takve primjere, dobre vijesti, kako bi uvidjeli da nije sve tako crno, da se može kad se hoće te kako bi se s povjerenjem zauzeli i za rješavanje vlastitog potrošačkog problema. Pasivnost i ignorancija nikome nisu pomogle, a naša uredska krilatica glasi: „Najbolji način da pobjegnete od problema jest da ih – riješite“.

Osim toga, nastavit ćemo i svakodnevnu suradnju s medijima čiji rad izuzetno cijenimo jer mnogi od njih vrlo kvalitetno prenose građanima informacije iz svijeta potrošačkih prava, pomažući im da budu upoznati sa svim novostima i da saznaju kako se zaštititi u određenoj situaciji. Mi im u tome rado pomažemo, odazovemo se svojim savjetom, komentarom, kolumnom i gostovanjem na svaki njihov poziv, smatrajući to sjajnom prilikom da se približimo vrlo širokom krugu ljudi, da ih uputimo, informiramo, potaknemo na reakciju, ukažemo na to da potrošač ima svoje dostojanstvo, pokažemo im da se vrijedi i može izboriti za svoja prava i da ih podsjetimo da su im uvijek na raspolaganju četiri Savjetovališta za potrošače u Hrvatskoj kojima se s povjerenjem mogu obratiti.

Od planiranih aktivnosti, tu su još i naša članstva u Povjerenstvima za reklamacije potrošača pri tvrtkama koje su pružatelji javnih usluga, a gdje u drugostupanjskom postupku reklamacije štitimo interese potrošača. Zatim, članstva u Sudovima časti HGK i HOK, u Nacionalnom vijeću za zaštitu potrošača, sudjelovanja u javnim savjetovanjima prilikom donošenja izmjena i dopuna propisa od značaja za potrošače, različite edukacije i usavršavanja koja pohađamo, novi projekti i kampanje koje organiziramo i sl.

Planova nam nikada ne nedostaje te se nadamo uspješnoj i produktivnoj 2017. godini u kojoj će potrošači uz našu pomoć doživjeti deficit revoltiranosti te suficit poštovanja njihovih prava i, prije svega, njihovog dostojanstva.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna? Jesu li građani dovoljno upoznati s gradskim proračunom?

– Transparentnost proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave od iznimnog je značaja, osobito zato što je povjerenje hrvatskih građana u čitav društveni sustav krajnje poljuljano; svjedočimo tome da se, nažalost, sa svih strana osjećaju prevareno, „povučeno za nos“ i razočarano. Priznanje Instituta za javne financije za transparentnost gradskog proračuna Grada Osijeka mnogim je Osječanima izmamilo osmijeh na licu, kažu da je lijepo čuti takvu vijest i ne samo imati uvid u prihode i rashode, već i sudjelovati svojim prijedlozima i komentarima, čime stječu dojam da je njihovo mišljenje važno. Ovim putem u ime Udruge „Potrošački forum“, ali i u ime tih nasmiješenih građana čestitam Gradu Osijeku na dodijeljenom priznanju te želim mnogo uspjeha i u 2017. godini.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: