Željko Kovačević, predsjednik Mjesnog odbora Josipovac
Željko Kovačević, predsjednik Mjesnog odbora Josipovac

Jeste li ove godine u Mjesnom odboru Josipovac realizirali većinu planiranih radova s liste prioriteta?

– Ove smo godine morali presložiti prioritete. Prvo smo predvidjeli 224.000 kuna za rekonstrukciju nogostupa u Osječkoj ulici i 100.000 kuna za rasvjetu u ulicama u naselju svetoga Luke. No, s obzirom da ove godine nismo stigli riješiti dokumentaciju za rasvjetu s podzemnim napajanjem, ta smo sredstva uložili u nogostup u Osječkoj ulici. Nogostup je rekonstruiran u dužini od 700 metara. Dakle, prioriteti su nam nogostupi u glavnim ulicama. Odluka Vijeća Mjesnog odbora Josipovac je da ćemo i u budućnosti njih prvo rješavati.

Jeste li iskoristili sva planirana sredstva?

– Budući da smo kasnije nominirali ove radove, oni još uvijek nisu u potpunosti gotovi, ali smo pri završetku pa će onda i sva sredstva za prioritete biti kompletno utrošena za tu namjenu.

A kapitalne investicije? Što je s tramvajskom prugom do Josipovca?

– Od kapitalnih projekata koje razvijamo u ovom trenutku je tramvajska pruga do Josipovca, prema projektnom zadatku kojega će Grad Osijek usvojiti i aplicirati prema fondovima Europske unije. Osim toga, tu je i povezivanje Josipovca i Višnjevca zacjevljenjem kanala Crni fok što smo uspjeli dogovoriti s Hrvatskim vodama koje će sufinancirati izgradnju mosta.

Koje druge kapitalne investicije imate u planu?

– Jedna od naših želja je i pješačkim mostom povezati Školsku, Sunčanu i Ulicu braće Radića. Taj smo projekt uvrstili u masterplan i on je u pripremi. Nadam se da će Grad Osijek u suradnji s Hrvatskim vodama naći načina da i ta investicija uskoro zaživi.

KRUŽNI TOK U planu je i novi kružni tok na spoju Bizovačke i Osječke ulice za kojega se nadam da će biti realiziran u 2017. godini.

Kako izgleda prijedlog liste prioriteta za 2017. godinu? Je li to nastavak izgradnje nogostupa ili imate još što u planu?

– Nogostupi su nam najvažniji u ovom trenutku. No, imamo problema i s parkiralištima. Potrebna su nam parkirališna mjesta ispred osnovne škole, ispred Crkve sv. Josipa kao i ispred josipovačkog groblja. Bili bismo sretni kada bismo iduće godine mogli riješiti jedno od tih parkirališta.

PRIORITET Cilj nam je da za mandata ovoga Vijeća sve ulice imaju rasvjetu s podzemnim napajanjem te da sve glavne komunikacije u Josipovcu koje je dosta izduženo naselje u odnosu na Višnjevac, u glavnim ulicama imaju riješen nogostup.

Jesu li u sastavljanju liste prioriteta sudjelovali i sami građani? Na koji način?

– Komunikacija s građanima je vrlo dobra, posebno s udrugam s kojima redovito komuniciramo. Tu su sportske udruge, nogometni klub, boćari, kulturno umjetnička društva, ribiči, lovci, radioamateri… Imamo i tematske sjednice Vijeća na koje ih pozivamo, govorimo o određenim problemima, ciljevima i prioritetima. Na tim se sjednicama problemi u komunikaciji riješe vrlo jednostavno. Oni su upućeni u problematiku rada Vijeća našeg mjesnog odbora, u naše kapacitete i mogu reći kako su nam jako dobri suradnici.

A kakva je vaša suradnja s Gradom Osijekom?

– Suradnja je korektna. Ne trčimo im za svaku sitnicu. Imamo redovitu komunikaciju s gradonačelnikom, upravnim odjelima i odsjecima. U okviru postojećih mogućnosti izvlače maksimum. Naravno, uvijek postoji prostora za nadogradnju, no, zadovoljan sam.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

– Trebamo jasno odrediti ciljeve koje želimo, sustavno ih poboljšavati te raditi na tome da zadržimo stečeni nivo. Često puta su očekivanja i od korisnika proračuna i samih građana nerealna. Ljudi ponekada ne vide što je sve u proračunu zadano i što se s tim novcima treba napraviti. Zbog toga su nezadovoljni, a da je proračun i dvostruko veći, opet bi bilo nezadovoljnih.

BOLJA RAZRADA Drago mi je vidjeti da se proračunska sredstva troše namjenski. No, smatram da je potrebna što bolja razrada proračuna, bez općenitih stavki te da se na taj način ostavlja što manje sivih zona za eventualne manipulacije.

Proračun je svakako na višoj razini što pokazuju revizije, ali na tome ne treba stati. Treba ga učiniti što transparentnijim, posebno u poslovanju gradskih poduzeća. To su stavke na kojima Grad najviše troši i na kojima postoje najveći gubici. Treba pronaći prostor za poboljšanja i nadogradnju.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

2 komentara

  1. Ljepo. Sto se radi u josipovcu. Samo me zanima.kada ce bizovacka ulica dobiti parna strana.dobiti svoju novu plocnik stazu na koju cekamo godinama samo se obecaje. Uoci izbora da se pokupe.glasovi a na kraju macak u vreci zalosno

    Sviđa mi se

    1. Ljepo. Sto se radi u josipovcu. Samo me zanima.kada ce bizovacka ulica dobiti parna strana.dobiti svoju novu plocnik stazu na koju cekamo godinama samo se obecaje. Uoci izbora da se pokupe.glasovi a na kraju macak u vreci zalosno

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s