Mirko Ivković, predsjednik Mjesnog odbora Višnjevac
Mirko Ivković, predsjednik Mjesnog odbora Višnjevac

Jeste li ove godine u Mjesnom odboru Višnjevac realizirali većinu planiranih radova s liste prioriteta?

– Ove godine smo realizirali 99 posto sredstava namijenjenih prioritetima, a radi se o zaista skromnim sredstvima. Ovih dana se završavaju radovi na parkiralištu i zacjevljenju kanala u Ulici Nikole Šubića Zrinskog. Također smo izgradili i parkiralište ispred groblja u Višnjevcu. Osvijetlili smo i jedan prolaz uz župnu crkvu.

Očekujete li povećanje sredstava za iduću godinu?

– Najavljeno je, ali još ne znamo točno o kolikim se sredstvima radi. Smatramo da će i takvo povećanje i dalje biti nedovoljno za sve ono što je potrebno napraviti u Višnjevcu. Kapitalne investicije se u Višnjevcu događaju jednom u 30 godina i to je premalo. No, volio bih kada bi gradska poduzeća iz svojih sredstava uredili objekte i površine koje su u njihovom vlasništvu, a ne da mjesni odbori i gradske četvrti moraju izdvajati iz svojih, već skromnih sredstava.

Na što točno mislite?

– Svake godine izdvajamo novce za cvjetne gredice, za poboljšanje mini komunalnih uvjeta. Komunalna poduzeća sama sudjeluju u kreiranju tih poslova. Mi im samo sugeriramo.

PARKIRALIŠTE UZ GROBLJE Evo, Višnjevac je iz svojih sredstava za prioritete izgradio parkiralište s oko 30 parkirališnih mjesta uz groblje. No, zar ne bi Ukop trebao imati, odnosno izgraditi parkirališna mjesta uz groblje, kao što je to, primjerice, na Centralnom groblju. S obzirom da se radi o komercijalnim poduzećima, onda bi za cijenu svoje usluge trebali i ponuditi bolje uvjete te uložiti u svoje površine.

Primjer su i nadstrešnice na autobusnim stajalištima. GPP nema novaca za izgraditi ih pa se obraća Gradu, a Grad onda nama. Mi nemamo dovoljno novca za sve to.

Koja je kapitalna investicija izvršena u Višnjevcu ove godine?

– Nije bilo kapitalnih investicija osim pripreme projekta za rekonstrukciju i dogradnju ulica u Poštanskom naselju. Projekt je završen, dobili smo građevinsku dozvolu i riješili imovinsko pravne probleme. Nagodinu krećemo raditi po fazama. Radi se o investiciji vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna.

Što još planirate u 2017. godini?

– U planu je zacjevljenje kanala Crni fok u spoju Višnjevca i Josipovca, kod Dubrovačke ulice, uz suradnju s Hrvatskim vodama i sufinanciranje Grada Osijeka. Hrvatske vode će zacijeviti kanal i napraviti pripreme, a Grad će odraditi kolničku konstrukciju i svu drugu infrastrukturu kao što su nogostupi i biciklistička staza.

ALTERNATIVNI PUT Na taj ćemo način spojiti Višnjevac i Josipovac u još jednom koridoru. Ta će komunikacija biti važna kod buduće izgradnje tramvajske pruge u Ulici bana Jelačića, odnosno kada ondje započnu radovi. Projekt će biti financiran iz fondova Europske unije, a u njega spada i urbanizacija Ulice bana Jelačića te izgradnja nove prometnice. Dok se sve to bude radilo, ona će biti zatvorena za promet pa nam je stoga važna alternativna prometnica koju ćemo moći koristiti.

Ta je investicija zacjevljenja kanala vrijedna oko 1,5 milijuna kuna.

Prijedlozi prioriteta za 2017. godinu su već sastavljeni. Koji su najveći radovi koje planirate iduće godine?

– I nagodinu planiramo poboljšati stanje nogostupa u Višnjevcu te raširiti mrežu rasvjetnih tijela, posebno u Ulici Ivana Filipovića i Ulici Augusta Šenoe. Nešto sredstava smo izdvojili i za komunalnu opremu. Također, zahvalan sam gradonačelniku Ivanu Vrkiću na njegovoj inicijativi za izgradnju novog vrtića u Višnjevcu. Ove se godine o tome povela rasprava te je riješen dio dokumentacije u gradskoj upravi.

Jesu li u sastavljanju liste prioriteta sudjelovali i sami građani? Na koji način?

– Imamo jako dobru suradnju s Osnovnom školom Višnjevac, odnosno s predstavnicima učenika koji su sudjelovali na jednoj od sjednica Vijeća Mjesnog odbora Višnjevac sa svojim konkretnim prijedlozima i tako sudjelovali u radu Vijeća. Njihove smo zahtjeve uvrstili u naše buduće prioritete.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

– Mjesni odbor je mikrorazina lokalne samouprave i naša sredstva su tako mala da je sasvim transparentno i jasno kuda ona odlaze. Smatram da bi građani trebali više biti upoznati s velikim projektima i samom javnom nabavom. Primjerice, mi kod izvođenja radova niti biramo izvođača niti određujemo cijene. Važno nam je imati dobru komunikaciju s gradskim službama i dogovoriti se kada će se koji radovi izvršavati. No, svakako podržavam i transparentnost svih sredstava kako bi građani točno vidjeli što se planira raditi, što je odrađeno, koliko je koštalo i slično.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s