Zoran Batnožić, predsjednik Gradske četvrti Tvrđa
Zoran Batnožić, predsjednik Gradske četvrti Tvrđa

Jeste li ove godine u Gradskoj četvrti Tvrđa realizirali većinu planiranih radova s liste prioriteta?

– Zadnji projekt koji nam je bio u planu je pri kraju, a radi se o besplatnom internetu koji će pokrivati područje Vijenca Ivana Meštrovića, Drvljanika i Srednjoškolskog igrališta. Građani će se bez problema moći priključiti. Brzina interneta je sasvim solidna. To je posljednji projekt kojega smo obećali do kraja godine. Svi drugi radovi su izvršeni.

Koji su to radovi?

– Radi se o komunalnom dijelu kao što je rekonstrukcija nogostupa na Vijencu Ivana Meštrovića, od kućnog broja 92 do 100, kod brojeva 17 i 19 te još ispred nekih zgrada. Izgradili smo slonovske staze kod dječjeg igrališta. Dakle, taj građevinski dio smo realizirali.

PAMETNE KLUPE Uz to smo ove godine postavili i dvije pametne klupe. Jedna je uz zgradu Gradske četvrti Tvrđa, a druga kod zgrade četverolista. Na njima se mogu puniti mobiteli, i bežično i žično, služe kao rasvjeta i također pružaju mogućnost besplatnog interneta.

Postavili smo i sprave na vježbalištu u Dolinama, izgradili pješčanik na dječjem igralištu i postavili tobogan. Dakle, izvršili smo taj planirani dio za kojega smo imali osigurano 504.000 kuna.

Jeste li iskoristili sva planirana sredstva?

– Da, iskoristili smo sva planirana sredstva. Zajedno s uredima Grada koji su vodili natječaje smo uspjeli realzirati sve ideje koje smo imali.

Kakve su reakcije građana?

– Od kada je udruga Možemo čiji sam predstavnik pokrenula sve ove inicijative, primamo samo pozitivne reakcije građana. Vidi se da se radi, da se trudimo i osluškujemo želje građana. Ja sam odrastao na Vijencu Ivana Meštrovića i puno me ljudi zna. Obraćaju mi se zbog sitnica, zbog kante za smeće koja negdje nedostaje ili nepokošene trave pa imam sve potrebne informacije, a na razini Grada rješavamo na primjeren način. Mislim da se uvijek može više, ali vidim da su građani jako zadovljni. Ono što je kritično, od orezivanja grana i slično se uvijek odmah riješava.

Što je sa stanarima same Tvrđe, starog dijela grada, a koja pripada vašoj četvrti? Jesu li oni možda malo ljubomorni na ove s Vijenca?

– Svi iz četvrti se borimo za kulturu života u samoj staroj jezgri – od glazbe, do čišćenja poslije vikenda. Više je tu problema. No, imamo mi zahtijeve i iz drugih dijelova četvrti jer se naša četvrt proteže do Stepinčeve ulice. Mnogo toga je potrebno napraviti. No, Vijenac Ivana Meštrovića je najurbaniji dio, a u njega se godinama nije kvalitetno ulagalo.

PRIORITETI Kada rješvamo probleme, ne gledamo gdje je on nego ih rješavamo prema prioritetima – sredstvima kojima raspolažemo i u odnosu na to u kakvom je stanju taj problem. Istina, ovih smo godina 80 posto toga napravili na samom Vijencu.

Evo, kod postavljanja pametnih klupa, mislili smo kako bi bilo uredu jednu staviti na Vijenac, a drugu u drugi dio četvrti. No, za njih je potrebna čistina koju nismo mogli osigurati nigdje drugdje nego na Vijencu. Ipak nam je u planu prioriteta za iduću godinu pronaći negdje mjesto za još jednu pametnu klupu, a da nije na Vijencu.

Spomenuli ste listu prioriteta za iduću godinu. Je li ona sastavljena? Koji su najveći radovi koje planirate iduće godine?

– Osim uobičajenih radova na nogostupima i slično, jedan od prioriteta je postavljanje stijene za penjanje. Postavili bismo ga na igralištu u Dolinama. To bi mogla biti velika atrakcija uz to što na proljeće krećemo i s projektom Fun Tracka, odnosno staze za vožnju biciklom uzbrdo i nizbrdo, ali bez pedaliranja. Ondje smo već dovezli preko 300 kubika zemlje i na proljeće krećemo u izgradnju staze na kojoj će se održavati i natjecanja i slično.

Jesu li u sastavljanju liste prioriteta sudjelovali i sami građani? Na koji način?

– Tajnik Gradske četvrti Tvrđa prima sve zahtjeve građana koji nam dolaze tijekom godine. Znamo se i prošetati svi skupa, vidjeti o kakvom se problemu radi, koje želje imaju. U novoj godini ćemo nastaviti s uređenjem dječjih igrališta jer su djeca naša budućnost.

Očekujete li povećanje sredstava za iduću godinu?

– Dobio sam informaciju da će doći do povećanja sredstava. No, još uvijek ne znam o čemu se radi. Smatram kako bismo već trebali znati o kakvim je sredstvima riječ i za koju namjenu.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

– Slažem se, sigurno je. No, mislim da bismo svi trebali imati više utjecana na proračun. Posebno na kapitalne investicije o kojima treba više javno raspravljati. Puno očekujem i od sredstava Europske unije jer se navodno pripremaju velike investicije. Ipak, potrebno je više razgovarati i dogovarati se. Mogli bismo napraviti zajednički sastanak nas predsjednika gradskih četvrti s gradonačelnikom i tako pomoći jedni drugima.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

4 komentara

  1. Pozdrav !
    Zašto se Pametne Klupe zovu „Vijenac Možemo“. Kad ste i sami rekli da je to naziv „vaše“ udruge. Od kada se to projekti nazivaju po udrugama, strankama itd. Novac je dao Grad Osijek, od kuda vam ideja i hrabrost da ju nazovete Možemo??

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s