Ivan Karalić, predsjednik Gradske četvrti Novi grad
Ivan Karalić, predsjednik Gradske četvrti Novi grad

Jeste li ove godine u Gradskoj četvrti Novi grad realizirali većinu planiranih radova s liste prioriteta? Što je napravljeno?

– Ono što smo planirali u ovoj godini, to smo i izvršili. Nažalost, potrebe su daleko veće od onoga što su naše mogućnosti s obzirom na skroman proračun od 504 tisuće kuna s koliko smo raspolagali tijekom ove godine.

IZVRŠENO Ipak, poštujući prijedloge naših sugrađana ove smo godine započeli s izgradnjom ceste u južnom dijelu Stadionskog naselja, asfaltirali nogostup u Wilsonovoj ulici, izgradili parkiralište na križanju Belomanastirske i Vatrogasne ulice, popravili sustav grijanja u prostoru Gradske četvrti u Ulici kralja Petra Svačića kojim se svakodnevno koriste udruge s našeg područja, počeli s obnovom dječjeg igrališta u Ulici Ivana Gorana Kovačića.

Uz to smo imali i niz manjih komunalnih zahvata (popravaka nogostupa, ozelenjivanje površina i postavljanja prometnih znakova, novih klupa i koševa i tijela javne rasvjete na lokacijama gdje su to građani zahtijevali).

Jeste li iskoristili sva planirana sredstva?

– Kao i protekle godine i u 2016. smo iskoristili sva sredstva koja smo imali na raspolaganju. No, to je još uvijek nedovoljno s obzirom kolike su nam potrebe. Stoga se nadam da će naša inicijativa da se dodatno decentralizira gradski proračun od sljedeće godine pokazati svoje pozitivne učinke.

Ove je godine izgrađen nathodnik preko južne obilaznice, kapitalna investicija vaše četvrti. Jeste zadovoljni izvršenim radovima? A građani?

– Nathodnik je jedna na najvažnijih investicija koja je realizirana u Gradu Osijeku u proteklih godinu dana.

SIGURNOST Ne samo da je to bilo fizičko povezivanje tog naselja s Gradom Osijekom kao i nastavak urbanizacije cijelog Stadionskog naselja, već je ovdje konačno stvoren siguran put stanovnika ovog dijela grada preko južne osječke obilaznice. Samo u proteklih dvadeset godina 4 osobe su izgubile život prelazeći ovu cestu koja je od nedavno proširena i kao takva nemoguća za prijelaz bez ovakvih rješenja.

Tu je osobito potrebno istaknuti stanovnike južnog dijela Stadionskog naselja koji su se svojim angažmanom i zajedništvom izborili za njegovu realizaciju. Danas su itekako ponosni i sretni zbog toga.

Jedna od kapitalnih investicija je i uređenje Paviljona Gradski vrt. U 2017. ondje će biti uređen park. Jeste li zadovoljni dinamikom radova?

Očekivali smo da će Paviljon biti obnovljen ranije s obzirom na početnu najavu da će građevinski radovi biti završeni do proljeća 2015.

PARKIRALIŠTE Najavljeni Park će dodatno oplemeniti njegov okoliš i neposredno ovaj objekt, no, pored toga, ostaje nam potreba uređenja parkirališnog prostora iza Paviljona i njegovog prilaznog puta.

Inicijativa je Gradske četvrti prema Gradu Osijeku da se što prije krenu u tu realizaciju jer na toj lokaciji već postoji problem nedostatka parkirališnih mjesta.

 

Koje kapitalne investicije planirate u 2017. godini?

– Kapitalne investicije se planiraju za duže razdoblje. Podsjetit ću samo da je primjerice od mog prvog dopisa o potrebi, pa do izgradnje pješačko-biciklističkog nathodnika prošlo osam godina.

CESTA I KANALIZACIJA Ono što je u ovom trenutku sigurno, a to je da ćemo zajednički Gradska četvrt Novi grad i Grad Osijek realizirati projekt izgradnje ceste cijelom dužinom južnog dijela Stadionskog naselja i njegova spoja na cestu D518 Osijek – Antunovac. Vjerujem da ćemo uz to osigurati i sredstava za izgradnju kanalizacije u tom dijelu Grada.

Od ostalih prometnih inicijativa Gradske četvrti želim istaknuti ono što je dio programa ove Četvrti za naredno razdoblje. Proširenje raskrižja u Ulici kralja Petra Svačića s mogućnošću označavanja dodatnog kolničkog traka i signalizacije za skretanje u lijevo u Vukovarsku ulicu, cestovno povezivanje Kninske ulice s Trpimirovom ulicom, sanacija ceste u Daruvarskoj i Vatrogasnoj ulici.

Pored toga pokrenuli smo i inicijativu za osnivanje ambulante na Sjenjaku te područnog odjela Gradske i sveučilišne knjižnice na području Četvrti. Izgradnja i uređenje središnjeg prostora odnosno trga u Svačićevoj ulici (s mogućnošću prodaje na otvorenom po modelu tržnice u Donjem Gradu) te uređenje prostora i okoliša uz Župu Sv. Ćirila i Metoda u Divaltovoj ulici, naši su prioriteti među planiranim kapitalnim investicijama.

Je li već sastavljena lista prioriteta za 2017. godinu? Koji su najveći radovi koje planirate iduće godine?

Prijedlog prioriteta za održavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture za 2017. je pripremljen. U planu je sanacija nogostupa na Sjenjaku od broja 58 do 60 kao i sjeverna strana od broja 6 do 12. Prošle godine obnovili smo nogostup s istočne strane Robne kuće, a sljedeće godine planiramo sa zapadne. Također ćemo popraviti nogostup u Daruvarskoj ulici donosno prolaz od Uskih njiva prema Ulici K.P. Svačića.

IGRALIŠTA Na Uskim njivama na prostoru uz dječje igralište postavit ćemo sprave za vježbanje – fitness na otvorenom tzv. Street workout park. U planu je i obnova bočališta u Vatrogasnoj ulici, sanacija košarkaškog igrališta na Sjenjaku uz zgradu broj 58, kao i dodatno uređenje dječjeg igralište uz Studentski dom u ulici Ivana Gorana Kovačića što smo već započeli ove godine postavljanjem novih igrala i antistres podloga. Uz ovo dječje igralište konačno ćemo započeti i s uređenjem onog u južnom dijelu Stadionskog naselja.

Na Sjenjaku uz zgradu broj 111 obnovit ćemo parkirališnu površinu koja je trenutno u izrazito lošem stanju zbog raširenog korjenja okolnog drveća. Naravno, sukladno mogućnostima brinut ćemo o održavanju javne rasvjete i urbane opreme – klupa i koševa.

Jesu li u sastavljanju liste prioriteta sudjelovali i sami građani? Na koji način?

Naši sugrađani, stanovnici Gradske četvrti Novi grad svakodnevno nam se javljaju svojim prijedlozima kako poboljšati komunalnu infrastrukturu u našoj Četvrti.

OBILAZAK LOKACIJA Upravo na temelju njihovih zamolbi i sugestija, kao i inicijative vijećnika naše četvrti, osobno obilazim zajedno s našim komunalnim redarima sve lokacije na kojima je potrebno vršiti određene preinake odnosno sanaciju.

Potom, analizom stanja na terenu, vijećnici kreiraju listu prioriteta koja je uvijek u suglasju sa zahtjevima naših sugrađana koje i ovom prilikom pozivam da nam se redovno javljaju na ovu temu, mailom, poštom, neposredno u sjedište Četvrti u Robnoj kući na Sjenjaku 133 ili meni osobno na broj mobitela 099/731-35-63.

Očekujete li povećanje sredstava u idućoj godini?

– To očekujem svake godine! Realno, proračun na razini Gradske četvrti do sada je iznosio oko pola milijuna kuna što nije ni približno dovoljno za sve one potrebe koje građani iskazuju prema nama. Upravo iz tog razloga sam kao predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi grad u nekoliko navrata od gradonačelnika Ivan Vrkića tražio dodatna sredstava za realizaciju konkretnih projekata na našem području. Vjerujem da će ove inicijative od sljedeće godine imati učinak na prihode naše Četvrti odnosno da ćemo raspolagati sa znatno više sredstava.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

– Transparentnost je jedan od glavnih preduvjeta odgovornog upravljanja javnim financijama. To je ujedno pokazatelj i kontrolni mehanizam koji građanima otvara mogućnost neposrednijeg sudjelovanja u kreiranju politike investiranja u gradske projekte. Bez toga nema dugoročnog razvoja lokalne samouprave. Iz moje perspektive transparentnost proračuna Grada je na visokoj razini koja se može ocijeniti ocjenom odličan!

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s