Ištvan Harangozo, predsjednik udruge Aktivni umirovljenici Osijek
Ištvan Harangozo, predsjednik udruge Aktivni umirovljenici Osijek

Grad Osijek za projekt Dnevni boravak- mjesto unapređivanja osoba treće životne dobi za vašu udrugu iz proračuna izdvaja 30.000 kuna. Čemu su namijenjena ta sredstva?

– Tim sredstvima financiramo sve aktivnosti Dnevnog boravka. Okupljamo se od ponedjeljka do petka, dva puta dnevno, od 9 do 12 i od 17 do 20 sati. Prostor je uvijek pun, umirovljenici dolaze, kartaju se, igraju šah, druže se. Imamo i četiri računala koja su im uvijek na raspolaganju, a s Gradskom i sveučilišnom knjižnici provodimo program edukacije na računalima pa imamo već četiri generacije obučenih umirovljenika. Ispred prostora imamo prostranu terasu za koju smo ove godine kupili pet stolova i 20 stolica. Ljeti smo na terasi jer je puno ugodnije.

Koje aktivnosti provodite na dnevnom boravku? Koliko članova udruge je redovito u tim aktivnostima?

– Jedna od najznačajnijih aktivnosti nam je besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka što obavljamo srijedom ujutro. Tada Dnevni boravak bude pun jer je za nas važno kontrolirati i šećer i tlak.

RADIONICE I PLES Imamo i kreativne radionice u kojima uglavnom sudjeluju naše članice. Upravo su ovaj mjesec izrađivale božićne dekoracije i čestitke. Subotom imamo plesnu večer koja je uvijek dobro posjećena. Osiguramo mineralnu vodu i grickalice, napravimo kokice u mikrovalnoj, a članovi sami donesu još nešto čime se žele poslužiti, najčešće kolače.

S kojim se problemima najčešće susrećete?

– Jedini nam je problem to što je ovaj prostor dosta skučen s obzirom na sve aktivnosti i potrebe koje imamo. Zapravo, najviše nam prostora nedostaje kada organiziramo ples. Tada se malo gužvamo jer bi mnogi htjeli sudjelovati, a u naš prostor stane tek 30-ak osoba, a da svi imaju mjesta i za sjesti i za plesati.

Vrlo dobro poznajete problematiku osoba treće životne dobi. Na koje probleme u Osijeku starije osobe nailaze? Postoji li rješenje?

– Problemi umirovljenika najčešće su vezani uz financije, plaćanje režija i svakodnevne potrebe.

BOŽIĆNICA Zato mi je drago što će barem oni s cenzusom do 1700 kuna dobiti 200 kuna od Grada Osijeka. Ma sto kuna već puno znači za kućni budžet umirovljenika. Čuo sam da će se cenzus povisiti iduće godine do 2000 kuna što pozdravljam.

Kakva je vaša suradnja s Gradom Osijekom? Jeste li zadovoljni njome?

– Jako sam zadovoljan i osobno i u ime udruge. Imamo dobru suradnju, posebno s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem. Kad god ga zovemo na neku od naših aktivnosti, on se odazove. Evo, posljednji puta je bio za Dan grada kada smo kuhali čobanac ispred udruge i podijelili porcije našim članovima. Puno nam znači i taj vid podrške.

DOČEK NOVE GODINE Drago nam je i što Grad Osijek ima sluha za umirovljenike pa će i ove godine organizirati proslavu dočeka Nove godine. Čini se da će biti u Esseker centru, još nije odlučeno. No, mnogo je nas dalo svoj potpis za taj, već tradicionalan doček.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna i ove godine. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je jako važna. Znate, ljudi vole znati na što je otišao njihov novac. Zato mi je drago što postoji ovaj blog u kojem se građani mogu informirati o proračunu, ali u kojem i mi, predstavnici udruga i institucija možemo govoriti o svom radu, troškovima, problemima, ali i pohvaliti Gradsku upravu.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s