Nastavlja se istraživanje antičke Murse u Donjem gradu

Antička Mursa posljednja je rimska kolonija izgrađena “iz ničega” ili “ex nihilo” kako kaže dr.sc. Tino Leleković s Odsjeka za arheologiju HAZU-a koji je detalje projekta predstavio u srijedu, 14. prosinca u Gradskoj upravi gradonačelniku Ivanu Vrkiću i njegovu zamjeniku Denisu Ambrušu.

Tijekom dosadašnjeg iskapanja dio njenih ostataka pronađen je na području današnjeg Donjeg grada, točnije u Parku Katarine Kosače, a ovo je ujedno i jedan od najvećih arheoloških projekata ministarstva kulture na području Hrvatske, u koji je do sada uloženo oko 700.000 kuna.

ARHEOLOŠKI PARK Mursa je bila carska kolonija i jedan od najvažnijih rimskih gradova, čije se ostatke ovim projektom želi otvoriti i predstaviti građanima kroz konceptualni arheološki park.

U izradi je idejno rješenje za prijelaznu i završnu fazu projekta, jer kako se koji dio predviđene površine “obradi”, tako se uređuje i vraća građanima na upotrebu, kao što je već bio slučaj s površinom ispred zgrade hitnog prijma osječkog KBC-a.

ODVOZ ZEMLJE Kako bi se osigurao neometani nastavak istraživanja, projekt će biti prijavljen na europske fondove, o čemu će ovisiti i dinamika njegova završetka, a Grad će se uključiti na sve raspoložive načine – za početak osigurat će odvoz zemlje s javne površine ostale nakon iskopavanja.

Gradonačelnik je obećao, sukladno mogućnostima, pružiti potporu kako bi se ovaj veliki zahvat u što kraćim mogućim rokovima priveo kraju, a antička prethodnica današnjeg grada Mursa izložila pogledu sugrađana te postala jedinstvena turistička atrakcija na ovim područjima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: