Goran Walter, predsjednik udruge Plantaža
Goran Walter, predsjednik udruge PLANTaža

Udruga PLANTaža je za projekt Osječka knedla iz gradskog proračuna ove godine dobila 9.180 kuna. Što je Osječka knedla?

Legenda Knedl sat datira s početka 20. stoljeća, a podrazumijeva izradu knedla sa šljivama. Naime, 1526. godine Osijek je postao dijelom Osmanlijskog carstva te djelovao pod njim sve do jednog petka, 1687. godine kada je u 11 sati zadnji osmanlijski vojnik napustio grad. U spomen na taj veliki dan sva zvona zvone kao podsjetnik svakoga petka u 11 sati. Kako je petak nemrsni dan, praktične osječke domaćice dvadesetih su godina 20. stoljeća odlučile da je upravo to vrijeme (kada im sve crkve tako kažu) sat za zakuhavanje tjestenine ili Mehlspeisen Glock, kako bi ručak bio na vrijeme gotov. Vremenom se ovaj esekerski izraz promijenio u Knedl sat po omiljenom jelu od tijesta – knedli.

ZAŠTITNO JELO Mi smo odlučili oživjeti ovaj već pomalo zaboravljeni doživljaj među građanima te stvoriti gastronomski proizvod grada Osijeka. Iako bogate povijesti, grad Osijek nema svoje zaštitno i van granica poznato jelo, a hrana koja se redovito poslužuje u Osijeku karakteristična je za okolna sela i gradove Slavonije i Baranje.

Kroz društveno poduzetnički projekt Osječka knedla, doprinosimo promicanju dobre i zelene ekonomije, stvaranju kulturnog i gastronomskog identiteta interakcijom različitih sektora te strateškom razvoju kontinentalnog turizma.

Može li se reći kako je Osječka knedla u ovih nekoliko mjeseci koliko projekt traje, postala brand Osijeka?

Ne još, ali ima veliki potencijal da postane. U početku smo imali nesuglasnice s Turističkom zajednicom grada Osijeka te smo odmah na početku odlučili da ćemo u razvoj projekta i brenda krenuti samostalno. Naime, nismo vidjeli smisla u stvaranju brenda i uključivanje istog u Guinnessovu knjigu rekorda ili stvaranju Knedl grada, jer iskreno koliko bi ukusna bila knedla od par stotina kila, a Knedl grad me simpatično posjeća na crtić Graškograd.

TIM STRUČNJAKA Želimo ozbiljno i profesionalno pristupiti razvoju brenda te smo okupili tim stručnjaka koji zajedno s nama radi na registracji Osječke knedle i stvaranju gastro brenda te ju kroz daljnji razvoju vidimo kao društveno poduzetnčki projekt.

Vezano uz ovaj projekt, kakvi su vaši daljnji planovi?

Trenutno s tvrtkom Unikom i akademskim kiparom Nikolom Fallerom planiramo sadnju žive skulpture, ali opet ne ide sve glatko. Želja nam je oblikovati Grün Pavillon s vrbama i drvetom plave šljive. Nažalost dobili samo dozvolu za sadnju vrba dok za drvo plave šljive ne možemo dobiti dozvolu odsjeka za komunalno uređenje Grada Osijeka. Razlog tome je što drvo plave šljive ima plod?!
Nelogično, jer ako uzmemo u obzir da danas po cijelom gradu imamo drveća ringlova i još se okupljamo na dan “Ulice ringlova” što je genijalna inicijativa, zabraniti sadnju jednog drveta šljive koji bi upotpunilo cijelu živu skulpturu samo zato što ima plod. Stoga bi i ovim putem apelirao Grad, da učine “iznimku” i dozvole sadnju jednog drveta plave šljlive.

Osim za projekt Osječke knedle, pomaže li Grad Osijek vaš rad i na druge načine?

Mi se prijavljujemo na sve moguće natječaje pa tako i od Grada. Nekad nam prođe projekt, a nekad ne. Jako nam je drago što je Grad prepoznao ReArt festival te se nadam da ćemo ga skupa širiti i napraviti manifestaciju koja će Grad Osijek podići na urbaniju razinu.

OSLIKANE KLUPE Jednom prilikom (u razgovoru ) gradonačelnik je pohvalio oslikane klupe. Taj smo projekt započeli u Parku Oscara Nemona uz podršku vjećnika Gradske četvrti Gornjeg grada Viktora Vaneka, zatim u parku na ulazu u Vijenac Jakova Gotovca uz potporu Zaklade Slagalica.

Iduće klupice bi trebale biti u Industrijskoj četvrti kod Dvorca Mačkamama ukoliko se Gradskoj četvrti Industrijska četvrt svidi ideja i koncept. U oslikavanje bismo htjeli uključiti profesore Škole za primjenjenu umjetnosti i dizajn i uvjeren sam da će biti odlične.

UNIKOM POMAŽE Želim samo napomenuti da nam tvrtka Unikom pomaže oko cijelog projekta i neizmjerno smo im zahvalni, dok se trošak oslikavanja odnosi na materijal, a članovi udruge i umjetnici rade isključivo volonterski.

Ulaže li Grad Osijek dovoljno sredstava u udruge koje se poput vaše bave ekologijom, umjetnosti, kreativnosti pa i turizmom?

Mislim da ne, da uvijek može više, bolje… ali i mišljenja sam da bi i udruge trebale stvoriti nekakav oblik vlastite održivosti. Uvijek će nedostajati novaca za sve ideje i projekte. Treba tražiti alternativni način financiranja jer uvijek ima udruga koje su od posebnog značaja. Mislim da program i utjecaj na zajednicu treba određivati o veličini sredstava.

Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparetnost proračuna?

Transparentnost omogućuju građanima da dobiju potpune, točne i razumljive informacije o proračunu te se poboljšava komunikacija građana s Gradskom upravom. Mislim da se povećava povjerenje u Upravu samim tim što se vidi gdje sredstva odlaze. Još samo da se na kraju pokazuju rezultati, isplativost i održivost investicija ili projekta… odlično!

Smatrate li da je u posljednjih godinu i pol dana kako postoji blog Čist račun osječki proračun, transparentnost proračuna Grada Osijeka na višoj razini?

Mislim da je, i odlično je što postoji. Iskreno nisam prije ni obraćao pažnju i da dosta mladih i dalje ne prati gdje se ulažu sredstva. Mišljenja sam da bi i oni trebali pratiti i sudjelovati u odlučivanju. Jako je teško sam nešto promijeniti i postići da se tvoj glas čuje, ali uz podršku istomišljenika, mlade osobe mogu i moraju imati utjecaj u odlučivanju i razvoju grada Osijeka.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s