Mira Sekereš, voditeljica Plesnog studija Shine

U listopadu ste sudjelovali na plesnom turniru koji je održan u Pragu, a s njega ste se vratili s mnoštvom medalja i pehara. O kakvom je turniru riječ?

– Na Međunarodnom plesnom turniru Prague Dance Open 2016. sudjelovalo je oko 3000 plesača iz cijele Europe (Slovenija, Mađarska, Češka, Rumunjska, Njemačka, Španjolska, Danska, Makedonija…), s prijavljenih 300 koreografija. Da, vratili smo se u Osijek s 45 medalja i 3 pehara. Osvojili smo zadivljujuća mjesta, 2., 3. i 4. mjesto u kategoriji Djeca Duo od ukupno 20 koreografija. U kategoriji Djeca grupa Contemporary osvojili smo 2. mjesto od ukupno 20 koreografija te 3. i 5. mjesto u kategoriji Juniori Grupa od ukupno 35 koreografija. U kategoriji Senior Duo osvojili smo 5. mjesto od ukupno 35 točaka, te 1. mjesto u Break danceu.

Važnost vašeg odlaska na ovo natjecanje prepoznali su i u gradskoj upravi. Na koji vam je način gradska uprava pomogla?

– Pomogli su nam novčanom donacijom za prijevoz plesača iz Osijeka do Praga. Utoliko su olakšali roditeljima koji sami plaćaju kotizaciju za pojedinog plesača, smještaj i udio putovanja.

Koliko znači ovakva jednokratna financijska pomoć?

– Jednokratne financijske pomoći se dotičemo kada zaista dođemo do dna i kada se više nemamo kome obratiti. „Šajnice“ su tijekom 3 mjeseca skupljale novce kako bi osigurale kostime i dio troškova putovanja, osiguranja i ostalih troškova. Ples nije kao sport da možemo olako naći sponzore nego većinu donacija moramo sami organizirati kroz buvljake, partije i slično kako bi prikupili potrebna sredstva ne samo za putovanja nego za sam rad studija koji za sada broji nekoliko stotina djece i mladih.

Koji su vaši izvori financiranja?

– Financiramo se većinom od donacija i članarina te raznim koncertima, produkcijama i nastupima koje odradimo. Tako plaćamo svoja usavršavanja, edukacije i seminare plesnih pedagoga.

Pomaže li Grad Osijek rad Plesnog studia Shine na kakav drugi način? (projekti, prostor i sl.)

– Nažalost, u 2016. nismo dobili mogućnost financiranja našeg desetogodišnjeg projekta, Dječjeg plesnog festivala „Zaplešimo zajedno“, stoga smo ga i jedva odradile. Za sada nismo bili ni finacirani od strane Grada za Međunarodni dan plesa, a Grad Osijek još nije u mogućnosti dodijeliti našoj udruzi ni prostor, iz administrativnih razloga.

DOBRA KOMUNIKACIJA Nadamo se skorom rješenju jer imamo jako dobru komunikaciju s gradskim čelnicima. S još nekoliko udruga planiramo osnovati društveno kulturni centar gdje ćemo moći smjestiti sve talentirane plesače, glumce, kipare, slikare, glazbenike i druge umjetnike.

Kakva pomoć bi vam dobro došla? Koji su najveći problemi u vašem radu?

– Najveća pomoć bi nam bila da možemo koristiti gradske prostore. Naime, sada punimo budžete privatnicima umjesto da punimo gradsku blagajnu.

DVORANA Svakako bi dobro došla još jedna multifunkcionalna dvorana u kojoj bi plesači mogli održavati svoje autorske produkcije i predstave.

Najbolji scenarij za Plesni studio Shine bi bilo da nas Grad Osijek uvrsti u nekakav vid gradskog proračuna te koristi naše usluge na svojim protokolnom događajima i gradskim festivalima.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna i ove godine. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Svaka je transparentnost važna, a osim gradskog proračuna, trebala bi okarakterizirati i rad svake pojedine udruge. Za Grad je važno što podržava civlni sektor kako bi stvorili važnu socijalno društvenu energiju te partnerstvo između udruga i Grada, a povjerenje onda nije upitno!

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s