SILVIJA MIHALJEVIĆ Grad godinama financira naše Savjetovalište i Telefon psihološke pomoći

Silvija Mihaljević, predsjednica Udruge za psihološku pomoć "Sunce"
Silvija Mihaljević, predsjednica Društva za psihološku pomoć “Sunce”

Projekt “Psihološko savjetovalište” iz gradskog je proračuna financiran sa 20.000 kuna, o kakvom je projektu riječ?

– Projekt naziva „Psihološko savjetovalište za zaštitu djece i obitelji „Sunce““ u okviru Sunca, Društva za psihološku pomoć postoji od 2004. godine. Radi se o zaštiti mentalnog zdravlja prvenstveno djece, i svih građana koji imaju potrebu za psihološkom pomoći, neovisno o dobi i spolu. Psihološko savjetovanje je namijenjeno primarno stanovnicima grada Osijeka, ali i okolice.

RAZLIČITI PROBLEMI Korisnici se u Savjetovalište javljaju zbog različitih vrsta problema, primjerice problema u obitelji vezanih uz odnos s parterom, problema u odgoju djece, problema djeteta u školi (problemi s učenjem, pažnjom i sl.), problema u ponašanju djeteta, ali i psihijatrijskih problema.

Projekt predstavlja kontinuitet svrhe postojanje udruge u pravcu pružanja preventivne i terapijske psihološke pomoći građanima u krizi ili suočenim sa životnim problemima. Okuplja profil stručnjaka – psihologa kojima je razumijevanje psiholoških zbivanja osoba osnovna djelatnost i edukacija. Projekt nadopunjuje rad Telefona psihološke pomoći udruge i raznih vladinih institucija mogućnošću ustupanja građanima besplatne, lako dostupne psihološke pomoći. Prema broju dosadašnjih korisnika Savjetovališta, svaka satnica dežurstava je ispunjena, a sve veći broj osoba koje se javljaju u Savjetovalište na svoju inicijativu ukazuje i njegovu opravdanost, kao i nužnost proširenja rada.
Trenutno u Savjetovalištu radi 5 savjetovatelja – psihologa, a njihove usluge su besplatne za korisnike. Rad se odvija u prostoriji Sunca, kroz dva – tri radna dana u tjednu i kontinuirano traje tijekom cijele godine. Korisnici se najčešće javljaju samoinicijativno ili po preporuci iz drugih institucija: škola, bolnice i sl.

Kako ocijenjujete suradnju sa Gradom? Pomaže li Grad vaš rad i na druge načine?

– Suradnja s Gradom je kontinuirana i višegodišnja. Grad je prepoznao specifičnosti rada naše udruge; prisustvo od 1991. godine, zastupljenost stručnjaka u udruzi i stručan rad psihologa te godinama financira naša dva projekta: Savjetovalište i Telefon psihološke pomoći.

PROSTOR Osim financijske pomoći, koja je sada osjetno smanjena i nedovoljna za cjelogodišnji rad, Grad nam pomaže prvenstveno na način da nam unazad 20-ak godina osigurava prostoriju u kojoj možemo obavljati svoje aktivnosti i na tome smo im jako zahvalni.

Koji su najveći problemi u vašem radu?

– U Udruzi djeluje 17 članova – psihologa koji su zaposleni na svojim radnim mjestima (škole, bolnice i sl.), a u Suncu su volonteri. Dakle, najveći problem nam je bio što nemamo zaposlenih osoba. To smo djelomično riješili jer smo kroz odobreni projekt na pola radnog vremena i na period od 9 mjeseci zaposlili jednu psihologinju. Osim toga, sljedeći problemi su financijske prirode jer 20.000 kuna nije dovoljno za rad stručnjaka i opstanak udruge, jer ponavljam – aktivnosti su za korisnike besplatne. Sljedeći problem je prostor. Ranije smo imali odvojene prostorije za rad Telefona i za nesmetani rad Savjetovališta, a sada se sve odvija u jednoj prostoriji (dodijeljenoj od Grada).

LISTA ČEKANJA I još jedan bitan problem je dugačka lista čekanja korisnika koji nam se obraćaju za pomoć, a zbog smanjenog broja savjetovatelja, ponekad prođe i više mjeseci dok se nekoga može pozvati u Savjetovalište. Do 2012. godine je broj savjetovatelja bio 9 te smo mogli udovoljiti potrebama većeg broja građana i na brži način, a sada poneke moramo i odbiti, odnosno ne možemo im pomoći onda kad im je pomoć najpotrebnija, a često je to odmah.

Linije SOS Telefona za psihološku pomoć otvorene su 25 godina, kakva je priroda poziva?

– Da, u rujnu je prošlo 25 godina od početka rada Telefona psihološke pomoći. U ratnim vremenima, zahvaljujući angažmanu i entuzijazmu nekoliko psihologa pokrenut je SOS telefon psihološke pomoći u okvirima Civilne zaštite Županije osječko-baranjske. Godinama iza, iz naše trajne i osnovne telefonske savjetovališne djelatnosti izdvajali smo prema sadržaju razgovora dominantne probleme i skupine koje su u krizi i prema tome organizirali nove projekte. Tako smo npr. imali projekte za djecu izloženu nasilju i traumatiziranu djecu, kao prevenciju ovisnosti i brojne druge.

DJECA I MLADI Unazad nekoliko godina više smo se bavili djecom i mladima u riziku za razvoj poremećaja u ponašanju, i djecom i mladima s poremećajima u ponašanju i njihovim obiteljima.

Priroda poziva, kao i dobne skupine i spol korisnika pozivatelja mijenjaju se s godinama, ovisno i o cjelokupnim društvenim okolnostima. Kako godinama vodimo statistiku, možemo reći da je broj poziva kontinuiran tijekom godina. Okvirno, kroz period od zadnjih 5 godina rada, imali smo 585 poziva. Korisnici telefona psihološke pomoći u protekloj 2015. godini u 57,9% slučajeva su žene i 42,1% njih su muškarci (žene 2014. 63%, 2013.-66%, 2012.-75,4%) (muškarci: 2014 37%, 2013.-34%, 2012.-24,6%).
Unazad dvije godine sve više je bilo mlađih pozivatelja, iako je 2015. opet najveći postotak pozivatelja dobi od 30 do 45 godina (47%), zatim slijede oni od 45-60 g. (26,4%), 18-30 god. (20,7 %), te stariji od 60 godina (5,7%).
Tijekom 2015. godine u 66 % slučajeva radilo se o prvom pozivu na SOS telefon, u 8,8 % o drugom te u 25 % slučajeva pozivatelji su bili stalni.

RAZGOVOR UŽIVO Priroda poziva je unazad nekoliko godina promijenjena, što već godinama i izvještavamo. Naime, unazad 5 godina, znatno je porasla potreba za razgovorom sa savjetovateljem psihologom uživo, tako da nam se oko 40% pozivatelja obraća telefonskim putem i traži osobni kontakt s psihologom. Slijede problemi djece, bračni problemi i međusobni odnosi te neki psihički problemi (najčešće depresija, anksioznost, usamljenost…). Određeni broj pozivatelja javlja nam se radi savjetovanja oko svakodnevnih problema, i onih sitnijih.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost smatram izrazito važnom te pohvaljujem ovako visoke ocjene za naš grad. Radi se o novcu svakog poreznog obveznika koji ga ulaže u dobrobit svoje zajednice i zato je važno da svatko ima uvid u njegovu potrošnju. Pri potrošnji tog našeg „zajedničkog“ novca treba se voditi računa o brojnim stavkama i potrebama građana, naročito onih u specifičnim potrebama. A jedna od takvih potreba i prava je svakako i ona za zaštitom i poboljšanjem mentalnog zdravlja svakoga od nas.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: