Ela Vilupek, predsjednica društva Naša djeca
Ela Vilupek, predsjednica društva Naša djeca

Društvo Naša djeca grada Osijeka je 2016. financirano od Grada Osijeka za projekt “Prevencije neprihvatljivog ponašanja djece” u iznosu od 8 tisuća kuna. O kakvom je projektu riječ?

– Tim projektom kroz različite aktivnosti: radionice, predavanja, prezentacije, igraonice, sudjelovanjem u manifestacijama koje organizira sam Grad ili neke druge udruge i ustanove želimo kroz dječju igru, kvalitetnim provođenjem slobodnog vremena s roditeljima i drugom djecom nastojati razvijati samopoštovanje, samopouzdanje, realnu sliku o sebi i drugima, upućivati ih kako se nositi s ljutnjom, kako kvalitetno rješavati sukobe, kako reći NE nepoželjnim oblicima ponašanja, prihvaćati i poštovati da su druga djeca drukčija te tako postati tolerantani sl.

Cilj nam je djeci, roditeljima, odgajateljima, nastavnicima i volonterima pomoći u izgradnji zdravog i kvalitetno temelja u ranom djetinjstvu kako bi se prevenirali poremećaji u ponašanju i kako bi se djeci omogućilo da postanu kompetentne osobe odgovorne za sebe i svoje ponašanje.

Grad Osijek već šest godina nosi i titulu Grad – prijatelj djece?

– Grad Osijek je s našom udrugom u dugogodišnjoj suradnji, podupire i potiče naš rad, naročito u akciji “Grad – prijatelj djece”. Savez društava Naša djeca pokrenuo je akciju “Gradovi, općine prijatelji djece” u koju je uključen i naš Grad Osijek. Titulu Grad prijatelj djece Osijek je dobio 2010. godine.

Sudjelujete i u radu Dječjeg gradskog vijeća Grada Osijeka?

– Da, Dječje gradsko vijeće Grada Osijeka institucionalni je okvir za ostvarivanje dječjih prava u pogledu djelatnog sudjelovanja u životu Grada Osijeka, koji se provodi uz sudjelovanje učenika iz svih 20 osnovnih škola na području Grada, budući da je škola mjesto od posebnog značenja za svu djecu, prostor gdje je najlakše osigurati prikupljanje mišljenja, razmjenu iskustava i zamisli između izabranih vijećnika i druge djece te ustanova što usmjerava i osposobljava djecu za aktivno građanstvo.

DONOŠENJE ODLUKA Dječje gradsko vijeće osigurava djeci slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga odraslima i sudjelovanje u procesu donošenja odluka, kojima se podiže kvaliteta življenja u Gradu. Dječje gradsko vijeće upozorava Gradsku upravu na probleme i predlaže rješenja koja su u interesu djece.

Ono uključuje svu djecu uzrasta od 10. do 13. godine života, tj. od 4. do 6. razreda osnovnih škola s područja Grada Osijeka. To predstavničko je tijelo osigurava ostvarivanje prava na izražavanje mišljenja o svim bitnim pitanjima koja se tiču djece i učenika, kako onih u svezi škole, tako i onih životnih – na razini cijeloga grada.

Osim toga, sami dječji vijećnici biraju dječjeg gradonačelnika koji predsjedava sjednicama DGV-a. Sjednice se održavaju jednom mjesečno u prostorima gradske četvrti Tvrđa koje koristi Društvo naša djeca Grada Osijeka za svoje aktivnosti.

U kojim aktivnostima još sudjelujete?

– Grad je organizirao manifestacije u kojima smo mi kao udruga sudjelovali, a to su do sada bile: Šarene boje gradama Osijeka, Najveće gnijezdo, Sajam zdravlja, a isto tako spremni smo sudjelovati i u aktivnostima povodom Adventa za djecu i s djecom.

DOGRADONAČELNICA U Dječjem tjednu Dječje gradsko vijeće i dječja gradonačelnica posjetili su dogradonačelnika i s njim razgovarali o pitanjima vezanih za poboljšanje života djece u gradu.

U programu Dječjeg tjedna sudjelovalo je više stotina djece iz vrtića i osnovnih škola. Nastojali smo uz pomoć naših aktivista – volontera organizirati različite igraonice, radionice, prezentacije vezane za proslavu dječje igre, prijateljstva, upoznati ih u kojim uvjetima žive djeca širom svijeta, glazbene i plesne radionice u školama, vrtićima i dječjoj pedijatriji.
Druženje s izviđačima i djecom, te igre djedova i baka. Osim toga u višim razredima osnovnih škola djeca su imala prilike družiti se s volonterkom godine koja im je govorila o motivaciji i izazovu volonitranja kao navici srca. U Muzeju likovne umjetnosti djeca vrtića i osnovnih škola mogli su se upoznati sa najnovijom postavom izložbi, a isto tako likovna pedagoginja je s njima radila suvremeniM tehnikama rada na likovnoj kreativnosti. Posebno smo obilježili Dan djevojčica u listopadu kroz prezentacije i radionice kako u osnovnih školama tako i u Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje.

Djelujete u prostorima gradske četvrti Tvrđa na Trgu baruna Trenka 3.

– Da, ondje imamo organizirane plesnu, kreatino-likovnu skupinu te dječji zbor Vrapčići. Na te radionice dolaze i djeca korisnika udruge Rijeke ljubavi.

RAZLIČITOSTI Početkom prosinca sudjelujemo u obilježavanju Dana invalida i tolerancije s prezentacijom o životu djece u depriviranim uvjetima u svijetu te radionicom o proslavi i prihvaćanju različitosti dječaka i djevojčica koji žive u našem suvremenom konekstu.

Kroz cijelu godinu surađujemo s Izviđačkim klubom Javor te smo zajedno obilježili Međunarodni dan obitelji kroz igre djece sa svojim obiteljima u Drven parku. Sudjelovali smo s njima u igrama naših starih te s njima planiramo aktivnosti vezano za adventsko vrijeme.
Razne udruge koje rade s djecom kao što su Plesni studio Shine, a isto tako i Rijeka ljubavi organizirat će zajedno s nama razne igraonice i radionice u prosincu kako bi se roditelji, djeca, bake i djedovi kvalitetno i kreativno pripremili za proslavu božićnih blagdana.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s