Projekt uređenja Aninog groblja vrijedan je 17,5 milijuna kuna

Gradska tvrtka Ukop ove godine obilježava 70 godina djelovanja, a upravo su ove godine u toj tvrki pokrenuli značajne projekte o čemu je za Čist račun osječki proračun govorio i direktor tvrtke, Saša Ljubojević.

U okviru projekta obnove i rekonstrukcije Groblja svete Ane planirana je izgradnja poslovne zgrade, nadstrešnice te restauracija Kapele sv. Ane uz cjelokupnu rekonstrukciju ograde i glavnih staza na na ovom groblju kao zaštićenom kulturnom dobru Republike Hrvatske.

POVIJEST Želja je redovnim posjetiteljima i turistima ispričati povijest Osijeka i šire regije kroz obilazak označenih grobova, povijesno važnih za ove prostore. Oproštajni plato pružat će uvid u originalne, restaurirane i konzervirane radove poznatih i nepoznatih majstora, arhitektonski i umjetnički izuzetno značajne za Osijek i Republiku Hrvatsku.

Građevinska dozvola za glavni projekt je dobivena, prva faza projekta prijavljena je na Interreg-IPA Hrvatska-Srbija 2014.-2020. zajedno s Turističkom zajednicom grada Osijeka.

Vrijednost projekta 17,5 milijuna kuna.

Projektom na Centralnom groblju poboljšat će se energetska učinkovitost – obuhvatit će zamjenu rasvjete na groblju led rasvjetom, termičku izolaciju pročelja, staklenih površina i krovišta te postavljanje solarnih panela.

Projekt je s projektantskim predračunom troškova apliciran na Interreg – Hrvatska-Srbija 2014.-2020. Vrijednost projekta je 2,5 milijuna kuna.

MULTIMEDIJALNE PORUKE Na Centralnom groblju planira se izgradnja krematorija čime se želi pratiti tendencije EU-a u načinu pokopa te brige za okoliš, a posebnost ovog projekta u odnosu na zagrebački krematorij, ali i ostale postojeće u široj regiji, je mogućnost pohrane posmrtnih ostataka uz mogućnost sustavnog pohranjivanja i pregleda multimedijalnih poruka za buduće naraštaje.

Za ovaj projekt postoji idejno rješenje, a u tijeku je pronalaženje optimalnih izvora financiranja.

Više o 70. godišnjici Ukopa pročitajte OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: