LIDIJA TITORIĆ AEBERHARD Želimo pokrenuti waldorfske vrtićke skupine u sklopu gradskih dječjih vrtića

Lidija Titorić Aeberhard, predsjednica udruge ISKRA waldorfska inicijativa
Lidija Titorić Aeberhard, predsjednica udruge ISKRA waldorfska inicijativa

Za projekte “Roditelji zajedno” te “Vrtlarenjem rastem i ja” iz gradskog je proračuna izdvojeno 13.000 kuna, možete li pobliže predstaviti projekte?

– Udruga ISKRA waldorfska inicijativa dobila je iz gradskog proračuna 10.000 kuna za projekt “Roditelji zajedno” kojemu je cilj osnaživanje obitelji i podizanje roditeljskih kompetencija putem predavanja i pedagoško-kreativnih radionica.

ODGOJ Djelatnosti udruge usmjerene su prema odgoju samosvjesnih, odgovornih, ispunjenih i sretnih pojedinaca koji će graditi kvalitetne društveno ekonomske odnose u zajednici.

Ciklus radionica i predavanja je već započeo, ali svakako pozivamo sve zainteresirane za teme odgoja i obrazovanja da nam se pridruže 21. i 22. studenog kada ćemo ponovno ugostiti iznimnog norveškog pedagoga Godi Kellera. Stotinjak osječkih roditelja već je imalo zadovoljstvo slušati ga u veljači ove godine kada smo organizirali prvu “Školu za roditelje”.

Za projekt “Vrtlarenjem rastem i ja” iz gradskog je proračuna izdvojeno 3.000 kuna. Cilj projekta je upoznati učenike osnovnih škola, ali i njihove nastavnike o temeljnim odrednicama održivog razvoja, njegovoj važnosti i mogućnostima primjene u našoj lokalnoj zajednici. Teme održivog razvoja prožimaju ekonomske, društvene, zdravstvene, ekološke, poljoprivredne i obrazovne aspekte naših života. Osim toga 20 će osnovnoškolaca imati priliku obrađivati zemlju i zasaditi svoju biljku na našoj parceli na urbanim vrtovima.

Udruga ste sa statusom od posebne važnosti za Grad Osijek, kako ocjenjujete suradnju s Gradom? Kada se mogu očekivati prve walfdorske skupine u osječkim vrtićima?

– Što se tiče naše suradnje s Gradom, ona je uvijek bila korektna, ali u realizaciji vrlo spora. Naime udruga ima za cilj pokretanje waldorfskih vrtićkih skupina u sklopu gradskih dječjih vrtića i na tome radimo još od prije osnutka udruge.

WALDORFSKA PEDAGOGIJA Važnost osnutka waldorfskih vrtićkih skupina, a kasnije i škole jest upravo u tome što je waldorfska pedagogija jedina pedagogija koja zadovoljava sve principe održivog razvoja, jer jednostavnije je odgajati snažnu djecu nego pokušavati popraviti slomljene ljude.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Povjerenje treba biti osnova svakog zdravog odnosa, tako da na transparentnost proračuna gledamo kao na korak u tome smjeru.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: