Bezuvjetno mišljenje o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Osijeka za 2015. godinu

Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju sukladno obavljenoj financijskoj reviziji Grada Osijeka za 2015., nakon obuhvaćenog financijskog izvještaja i poslovanja, izraženo je bezuvjetno mišljenje.

Ovo je prvi puta da je Grad Osijek dobio bezuvjetno mišljenje budući da nisu utvrđene nepravilnosti i propusti uz usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima koji bi utjecali na izražavanje drugačijeg mišljenja.

– Godinama smo dobivali uvjetno mišljenje, a ova godina je dokaz kako smo otklonili sve nedostatke (uvelike naslijeđene od prijašnjih vlasti) i tako u potpunosti zaslužili ovakav stav o gradskom proračunu koji je kruna višegodišnjeg rada i vraćanja sustava u normalu – izjavio je gradonačelnik Ivan Vrkić.

Državni ured za reviziju je najviša revizijska institucija Republike Hrvatske, koja je samostalna i neovisna u svom radu.

Ured obavlja reviziju državnih prihoda i rashoda, financijskih izvještaja i financijskih transakcija jedinica državnog sektora i lokalnih jedinica, pravnih osoba koje se financiraju iz proračuna, pravnih osoba kojima je osnivač Republika Hrvatska ili lokalne jedinice, društava i drugih pravnih osoba u kojima Republika Hrvatska, odnosno lokalne jedinice imaju većinsko vlasništvo nad dionicama, odnosno udjelima.

Revizija obuhvaća ispitivanje dokumenata, isprava i izvješća, sustava unutarnje kontrole i unutarnje revizije, računovodstvenih i financijskih postupaka, te drugih evidencija radi utvrđivanja iskazuju li financijski izvještaji istinit financijski položaj i rezultate financijskih aktivnosti u skladu s prihvaćenim računovodstvenim načelima i standardima.

Revizija je i postupak ispitivanja financijskih transakcija u smislu zakonskog korištenja sredstava. Revizija obuhvaća i davanje ocjene o djelotvornosti i ekonomičnosti obavljanja djelatnosti te davanje ocjene o učinkovitosti ostvarenja ciljeva poslovanja ili ciljeva pojedinih financijskih transakcija, programa i projekata.

Državni ured za reviziju je obvezan svake godine obaviti reviziju izvještaja o izvršenju državnog proračuna, te reviziju financijskih izvještaja i poslovanja političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica izabranih s liste grupe birača.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s