DANIJELA PERIŠ Otvorili smo Savjetovalište za zaštitu prava pacijenata koje je potpuno besplatno za sve građane

Danijela Periš, predsjednica Centra zdravlja Vaga
Danijela Periš, predsjednica Centra zdravlja Vaga

Za projekt “Znanjem do zdravlja” iz gradskog proračuna izdvojeno je 5.000 kuna, možete li konkretnije predstaviti projekt?

– Projekt “Znanjem do zdravlja ZAJEDNO“ provodi Centar zdravlja VAGA u partnerstvu sa CEIP-om (Centar za edukaciju i informiranje potrošača) iz Bilja, a u suradnji s Povjerenstvom za zaštitu prava pacijenata Osječko-baranjske županije. Projekt je nastavak projekta „Znanjem do zdravlja“ koje je kasnije preimenovan u „Ja sam pacijent“, započetog u 2010. godini, a kojeg provodi Centar zdravlja VAGA u partnerstvu s Povjerenstvom.

PLAKAT Zahvaljujući tom projektu, svi odjeli KBC Osijek i Domovi zdravlja na području naše županije imaju plakat na kojem su bitne informacije projekta, ali i osnovna prava pacijenata koje bi trebali poznavati i pacijenti i zdravstveni djelatnici.

Projekt traje godinu dana te se provodi uz financijsku podršku Ministarstva zdravlja koje sudjeluje sa 65.000 kuna i Grada Osijeka s 5.000 kuna, uz uključivanje volontera uglavnom pravne struke koji pomažu u pružanju savjeta vezanih uz zaštitu prava pacijenata kao korisnika-potrošača zdravstvenih usluga.

Koje se aktivnosti u sklopu projekta provode?

– U sklopu projekta odrađene su brojne tribine i debate u suradnji s udrugama umirovljenika, invalida, invalida rada, djece s poteškoćama u razvoju, djece oboljelih od malignih bolesti te udruge Roma. Osim toga, otvoreno je Savjetovalište za zaštitu prava pacijenata koje je potpuno besplatno za sve građane – pacijente, a koje djeluje u prostorijama VAGE, Hrvatske Republike 19C gdje svaki utorak od 11 do 16 sati primamo pacijente osobno kako bi se savjetovali o načinu ostvarivanja svojih prava kao primatelja zdravstvenih usluga.
Kako bi projekt bio što vidljiviji javnosti te se na taj način informirao što veći broj građana – pacijenata o svim alatima pomoću kojih su im omogućena lakša ostvarivanja prava zajamčena zakonom, voditeljice projekta gostovale su i u brojnim televizijskim i radio emisijama uživo te je emitirano oko desetak TV i radio emisija za vrijeme trajanja projekta.

VIDEO Osim toga, u sklopu aktivnosti snimljen je edukativno- informativni video o pravima pacijanata u sklopu Zakona o zaštiti prava pacijenata, u kojem su sudjelovali poznati glumci Osječkog HNK, Aleksandar Bogdanović i Duško Modrinić te je u trajanju od 3 mjeseca promoviran projekt i video autobusnim banerom na relaciji Osijek-Čepin-Tenja kako bi se informirao što veći broj pacijenata i u prigradskim naseljima Osijeka.

U sklopu održanih tribina i debata na području Osječko-baranjske županije (Vukovar, Valpovo, Darda, Bilje i Osijek), podjeljeno je oko 400 platnenih vrećica s podacima projekta.

Koliko vaša udruga okuplja članova?

– Centar zdravlja VAGA djeluje na području istočne regije od 2006. godine, te će u studenom obilježiti punih 10 godina rada. Centar je neprofitna pravna osoba i nestranačka organizacija civilnoga društva koja promiče zdrav način življenja s ciljem prevencije nezaraznih kroničnih oboljenja i postizanja zadovoljavajućeg psihofizičkog stanja pojedinca, pomaže građanima pri postizanje optimalne tjelesne težine, promiče sport i rekreaciju kao vid zdravog načina života, promiče temeljna ljudska prava, radi na osnaživanju marginaliziranih, ranjivih i/ili socijalno isključenih skupina, provodi izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih te potiče ekološku proizvodnju i zaštitu okoliša.

NAČELA Udruga svoju aktivnost temelji na načelima transparentnosti, nenasilja, tolerancije, ravnopravnosti, čovjekoljublja, volonterizma, povjerenja i suradnje.

Trenutačno okupljamo oko 70-ak članova. U sklopu rada VAGE povezali smo se s brojnim institucijama i drugim organizacijama civilnog društva, ne samo u Osijeku već iz cijele regije (BiH, Crna Gora, Srbija) te na taj način provodimo zadane programske ciljeve i misiju udruge. Za vrijeme desetogodišnjeg rada VAGA je educirala, informirala te na taj način i prevenirala nastanak
kroničnih nezaraznih oboljenja više od 7.000 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele istočne regije, uključujući i roditelje djece te nastavno i školsko osoblje. Do sada smo izmjerili medicinskim analizatorom i pružili savjete o prehrani preko 3 000 osoba, uglavnom putem besplatnih akcija koja smo organizirali kroz projekte ili sudjelujući u obilježavanju svih važnih datuma koja se vežu za zdravlje i sport.

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA Tako već punih 8 godina sudelujemo u obilježavanju Svjetskog dana zdravlja kojeg organizira svake godine Grad Osijek, zatim Europskog dana pretilosti, Europskog tjedna mobilnosti, Svjetskog dana hrane i mnogi drugih.

Do sada smo organizirali te aktivno sudjelovali u brojnim humanitarnim aktivnostima. Osim toga, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Osijek provodimo preventivne aktivnosti kroz rad Savjetovališta za prevenciju pretilosti koje je otvoreno za sve građane i potpuno je besplatno, a radi svaki četvrtak od 13 do 15 sati u prostorijama GD CK Osijek, Šetalište Petra Preradovića 6 u Osijeku.

Pomaže li Grad rad Udruge i na drugi način osim sredstvima iz proračuna?

– Na stranicama Grada objavljena je obavijest o poletku rada Savjetovališta za zaštitu prava pacijenata koje djeluje u sklopu Savjetovališta Za zdravlje VAGA koje se nalazi u gradskom prostoru od 2013. godine. Gradski prostor je potpuno adaptiran vlastitim sredstvima, a u samo adaptaciju uloženo je oko 15.000 kuna vlastitih sredstava. Od toga nam je Grad priznao oko 2.700 kuna i to odbijajući 50% najma kroz 11 mjeseci. Mjesečni najam prostora ja 500 kuna, s tim da plaćamo industrijsku tarifu za režije, bez obzira što smo neprofitna civilna organizacija koja provodi projekte za opće dobro zajednice.

Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom?

– Grad Osijek do sada nije pokazivao preveliki interes za područje zdravlja, prevencije, edukacije i informiranja građana vezano uz zdrav način života te zaštitu prava pacijenata.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentrnost proračuna je jako važan jer se na taj način jača povjerenje građana institucije i vođenje istih od strane osoba kojima smo dali glas na izborima te je vrlo važno imati uvid u način trošenja gradskog novca odnosno novca građana, u koje svrhe i koji su rezultati dobiveni ulaganjem novca bez obzira radi li se o udrugama ili programima koje pomažu unaprijediti kvalitu života ljudi u zajednici.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: