DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ Nadam se da ćemo na Sjenjaku otvoriti ogranak Gradske knjižnice

Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek
Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek

Nakon 30 godina iz sredstava projekta obnove kulturnih dobara sanirat će se pročelje Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Kolika je vrijednost radova?

– Na temelju Javnog poziva kojega je Grad Osijek uputio za obnovu pročelja, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek je potpisala ugovor na vrijednost 399.999,20 kuna.

NEDOSTATNO Taj iznos je nedostatan s obzirom da je obnova pročelja procijenjena na nešto manje od 2,2 milijuna kuna tako da će se raditi samo obnova krova. Upravo je u tijeku postupak javne nabave i tek će se vidjeti tko će raditi i kakva će biti dinamika radova.

Osobno, nisam za to da se krovište radi do kraja ove godine s obzirom da se na tavanu nalazi naša građa.

Dobili smo i 150.000 kuna od spomeničke rente Grada Osijeka, a tim sredstvima uređujemo balkon i kolni ulaz do kina Urania. Radovi će uskoro biti dovršeni, vrata će biti postavljena nakon što se završe poslovni na vrelovodu. Balkon će biti završen do sredine listopada.

Pročelje ostaje problem, kako ga riješiti?

– Prijavili smo se Ministarstvu kulture za pomoć u zamjeni stolarije budući da je i to problem na ovoj zgradi, za što nam je potrebno 400.000 kuna te za ogradu oko čitave zgrade za što je potrebno još oko 142.000 kuna. Očekujemo pozitivne odgovore.

Rebalansom gradskog proračuna za GISKO je osigurano dodatnih 200.000 kuna. Kako će se utrošiti dodatna sredstva?

– Iznos će biti utrošen prvenstveno za nabavu nove građe i materijalne troškove. Nadam se da ćemo na Sjenjaku otvoriti ogranak knjižnice što znači kako ćemo dio sredstava uložiti u taj dio djelatnosti.

ZA UMIROVLJENIKE Od tih novaca kupujemo i računala s obzirom da vrlo aktivno radimo za umirovljenike Grada Osijeka. Za njih besplatno održavamo radionice i tečajeve računalnog opismenjavanja i stranog jezika, a što rade naše kolege uz svoj redovan posao.

Na prostoru Sveučilišnog kampusa niče nova zgrada Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek. Koliko će njegova izgradnja olakšati GISKU?

– To će biti značajna promjena s obzirom da GISKO prima obavezni primjerak od 1961. godine. Dakle, sve što se tiska na području Hrvatske jedan primjerak te građe, bez obzira u kojem je obliku, dolazi u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek. Sve je to trebalo skladištiti. To je građa koja praktično pripada sveučilišnoj knjižnici i koja god zgrada u budućnosti ostane gradska knjižnica, bit će rasterećena te građe. Izgradnja nove zgrade Sveučilišne knjižnice neće pomoći samo nama već i, što je još važnije, korisnicima da brže dođu do građe, ali i da naposlijetku imaju jednu pravu, suvremenu knjižnicu.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s