Mario Šapina, direktor tvrtke Gradski prijevoz putnika d.o.o.
Mario Šapina, direktor tvrtke Gradski prijevoz putnika d.o.o.

Imate li u planu obnovu voznog parka Gradskog prijevoza putnika?

– S obzirom na financijsku situaciju u gradu i tvrtki, radimo određene nabavke po sistemu staro za novo. To su manji zahvati, ali nužni i opravdani. Recimo, mijenjali smo određene autobuse koji nisu bili u funkciji i koji su bili skupi za održavanje. Zato smo uzeli tri midi busa, odnosno srednje velike autobuse koje stavljamo na linije gdje je dovoljno da kapacitetom zadovolje, gdje lakše voze kroz ulice i ono što je ključno, manje troše goriva i jeftiniji su za održavanje.

Jesu li u planu i novi projekti?

– Naravno da radimo na novim projektima. Napravili smo plan modernizacije GPP-a, a on počiva na logici razvoja novog GPP-a i njegova ukupna vrijednost je oko 100 milijuna eura. Podijeljen je u dvije faze. Prva faza vrijednosti pedesetak milijuna eura odnosi se na moderniziranje postojećeg stanja, odnosno ispravljačke stanice, pruge, kontaktne mreže te nabavke novih vozila, tramvaja i autobusa. Druga faza projekta odnosi se na izgradnju novih kilometara tramvajske pruge i nove remize. Riječ je o dugogodišnjem projektu, a na njegovoj prvoj fazi već uveliko radimo i napravili smo dosta priprema.

EU FONDOVI Kompletan ćemo projekt aplicirati prema EU fondovima pri čemu bismo trebali dobiti do 85 posto bespovratnih sredstava. Imamo izuzetne odnose s ministarstvima i savjetnicima iz Europske komisije koji su već bili kod nas u tvrtki te dali zeleno svjetlo nakon čega dalje razrađuemo projekt.

S tehničkom pripremom za apliciranje na EU fondove ćemo biti gotovi u naredna dva mjeseca. Iz EU fondova smo početkom godine dobili već 250.000 kuna za analizu tramvajske mreže jer smo htjeli detektirati postojeće stanje kako bismo unaprijed pripremili infrastrukturu za nova vozila. Sada trebamo dobiti još milijun i pol kuna za studiju koja će potkrijepti opravdanost nabavke i investiranja u nova vozila. Na jesen bi trebali aplicirati za projekt modernizacije ispravljačke stanice i obnovu pruge u vrijednosti 15 milijuna eura. To je prvi dio prve faze projekta, a drugi će biti nabava novih vozila.

Kojom će se dinamikom projekt realizirati?

– Predviđamo kako bi se vrlo vjerojatno početkom iduće godine radila priprema infrastrukture koja uključuje nove ispravljačke stanice i pruge te obnovu mreže. Nadamo se kako bi prva nova vozila počela dolaziti već 2017. godine.

AUTOBUSI Prvo bi krenuli autobusi, a potom i tramvaji s obzirom da njihova proizvodnja dulje traje.

Do kraja 2018. prva faza bi mogla biti gotova, a onda između 2018. i 2021. godine slijedi druga faza, odnosno nova remiza i novi kilometri pruge.

Kako će izgledati GPP za 21. stoljeće?

– Plan je nabaviti nove niskopodne tramvaje novih tehnologija sukladno EU normama, a što se tiče autobusnog dijela razvijamo usporedo jedan mali projekt koji se zove E mobility koji je zamišljen tako da se u dijelu autobusa u određenim gradskim linijma uvedu električna ili hibridna vozila. Vidjet ćemo što će studija pokazati, što je isplativije.

PILOT PROJEKT Trideset posto od ukupnog broja autobusa bili bi hibridi ili električna vozila. To bi bio pilot projekt koji bi se u budućnost možda proširio u smislu da svi autobusi budu električni.

Oni su značajno skuplji od uobičajenih autobusa s dizel motorima i zato radimo studiju da nam struka, odnosno vanjski suradnici koji će biti plaćeni iz EU-a, daju konačno riješenje na dugoročni rok o njihovoj isplativosti. Želimo da nam struka konačno napravi rješenje koje će javni gradski prijevoz u Osijeku dići na europsku razinu, a što će rezultirati sigurnijim, kvalitetnijim i pouzdanijim prijevozom i u konačnici promijeniti vizuru grada.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s