SAŠA LJUBOJEVIĆ Na Aninom ćemo groblju prikazati šetnju kroz povijest Osijeka

Saša Ljubojević, direktor tvrtke Ukop d.o.o.
Saša Ljubojević, direktor tvrtke Ukop d.o.o.

U kojoj je fazi projekt obnove i rekonstrukcije groblja Svete Ane?

– Mijenja se kompletna infrastruktura na Aninom groblju i dobivena je građevinska dozvola. Na obnovljenom ćemo groblju prikazati šetnju kroz povijest Osijeka i ovoga kraja, a sve  kroz grobove poznatih ličnosti. Projekt radimo u suradnji s Muzejom Slavonije, koji je pripremio materijal i s Turističkom zajednicom grada Osijeka.

POVIJESNA VRIJEDNOST Na platou će se nalaziti orginalni radovi vrhunskih majstora za koje je struka rekla da su od povijesne vrijednosti ne samo za Osijek nego i šire.

Projekt je prijavljen u srpnju na IPA natječaj na kojega je prijavljen i projekt energetske učinkovitosti na Centralnom groblju. Ondje planiramo podići energetsku učinkovitost na zgradi i kompletnoj rasvjeti te pritom uštedjeti od 185.000 kwH godišnje koliko se sada troši na 39.000 kwH.

U kojoj je fazi planirana izgradnja krematorija?

– Trenutno radimo na izradi idejnog riješenja za krematorij, ono će biti gotovo koncem rujna. Osijek kao grad mora pružati svu infrastrukturu koji svaki moderni grad pruža. U Hrvatskoj, trenutno, krematorij postoji samo u Zagrebu, a u našem okruženju u Pečuhu i Novom Sadu. Prema proračunima koje trenutno imamo, Osijek i cijela regija će u bliskoj budućnosti imati potrebu za krematorijem.

Jesu li u planu i novi projekti?

– Da, imamo u planu izgradnju Parka skulptura. Konzervatorski odjel u Osijek prilikom radova na groblju obvezuje Ukop da u svojim prostorima čuva spomeničku baštinu od 16. stoljeća pa naviše, koju vlasnici iz različitih razloga odluče promijeniti, a koji imaju važnost bilo umjetničku ili povijesnu.

MULTIKULTURALNA POVIJEST Takvih je spomenika sve više, a prostora kod nas sve manje pa planiramo raditi Park skulptura, zapravo šetnicu kroz multikulturalnu povijest Osijeka gdje bi pokazali što je Osijek bio. Tamo bi bile i pametne klupe i sva infrastruktura koju jedan park ima.

U Osijeku od 1957. godine nije izgrađen niti jedan park, a u suradnji s Gradom tražimo prikladan prostor. Imamo idejno rješenje za ozelenjavanje Centralnog groblja, a počeli smo već sa sadnjom vlastitim sredstvima. Taj projekt koji podrazumijeva i francuske vrtove bi trebao biti gotov početkom rujna i čim se otvori natječaj iz EU fondova, mi bismo ga prijavili. Planiramo Centralno groblje pretvoriti u groblje koje će biti na razini bilo kojeg europskog groblja.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: