Jadranka Kokolari, vijećnica Gradske četvrti Donji grad
Jadranka Kokolari, vijećnica Gradske četvrti Donji grad

Koliko su sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za programe prioriteta gradskih četvrti i mjesnih odbora dovoljna? Je li 540.000 kuna koliko je ove godine planirano iz gradskog proračuna za Gradsku četvrt Donji grad dovoljno?

– Obzirom na potrebe uređenja Gradske četvrti Donji grad to svakako nije dosta. Nastojimo odobrena sredstava usmjeriti tamo gdje nam je najpotrebnije i to je uvijek teško jer su potrebe veće od odobrenih sredstava. Posebno mi je u tom pogledu važna suradnja s našim sugrađanima koji najbolje znaju što i gdje treba popraviti, te smatram da su nam njihova pisma, primjedbe, sugestije jako važne.

Koji su najveći problemi Gradske četvrti Donji grad?

– Nedostatak sportske dvorane i sportskih terena otvorenog tipa. Osobno smatram da bi najbolja lokacija bila unutar studenskog Kampusa. Problem je i „Kožara“ koja predstavlja prostor za koji nužno treba pronaći način da se stavi u funkciju. Potrebno je više uređenih prostora za igru djece (posebno manji parkovi po četvrti), nedostatak društvenih događanja.

KNJIŽNICA Gradska knjižnica u Donjem gradu nema svoj prostor već koristi prostorije gradske četvrti pa smatram da bi trebalo riješiti pitanje trajnog primjerenog prostora za knjižnicu.

Iako imamo uređen novi Dom zdravlja, Donji Grad nema ambulantu fizikalne terapije, nemamo javnog bilježnika, neriješeno je pitanje uređenja Vinogradske ulice koja je „vječiti“ problem, kao da nije dio Grada. Također, izuzetno je slaba internetska veza zbog problema stare centrale.

Imate li ideje kako poboljšati i iskoristiti potencijal Gradske četvrti Donji grad?

– U Donjem gradu nedostaje natkrivena terasa (amfiteatar) za javna događanja vani, nedovoljno se daje značaj da se ondje nalazi najstarija kuća u Gradu Osijeku koju bi po meni trebalo pretvoriti u muzej. Nedovoljno se daje značaj povijesnim počecima života na prostorima Donjeg Grada, info panoi koji su postavljeni kada se Tržnica gradila i dalje stoje „prazni“ (osim jednog), a znam da je više puta traženo da se stave u funkciju.

POVEZIVANJA Trebalo bi povezati Gradsku četvrt Donji grad i Mjesni odbor Lijeva obala pješačkim mostom te urediti izletišta s različitim sadržajem uz Dravu, izletnički rekreativni i zabavni prostor.

Treba pronaći način da se prazni prostori u Donjem gradu stave u funkciju, a tu je odličan primjer staro kino Slavija. Mogao bi se postaviti reklamni video zid na Tržnici te ga tako iskoristiti i za promociju Grada, gradske četvrti, ali i gospodarstva te udruga civilnog društva.

Kako ocjenjujete suradnju vaše Gradske četvrti s Gradom?

– Čini mi se da se Gradska četvrt Donji Grad nekako uvijek zanemari, odnosno da joj se ne da dovoljno vremena i prostora pri razmatranju problema i donošenja odluka. Smatram da bi se više pozornosti trebalo posvetiti ukupnoj problematici Donjeg Grada te da bi svakako trebali Grad Osijek i naša četvrt više surađivati s ciljem stvaranja „najbolje gradske lokacije za život“, za sve koji vole život u mirnom, tihom, ugodnom donjogradskom prostoru.

Kakve ideje imate kada se govori o izdvajanjima proračunskih sredstava? U što mislite da je potrebno usmjeriti proračunska sredstva? Odnosno, gdje treba oduzeti da bi se negdje drugdje uspjelo namiriti?

– Smatram da se Grad treba ravnomjerno razvijati po gradskim četvrtima i mjesnim odborima i u tom pogledu donositi takve odluke. Isto smatram da treba ravnomjerno ulagati tj. usmjeravati u sve segmente od komunalnog uređenja do društvenih događanja. Ne bih govorila o oduzimanju i davanju/usmjeravanju, već bi prije rekla da treba ulagati tamo gdje će Grad imati višestruke i dugoročne koristi. Stoga smatram da je ulaganje u djecu i mlade najvažnije, jer što će nam uređene ceste, pješačke i biciklističke staze ako Grad Osijek nema djece i mladih.

PO MJERI Želimo li zadržati mlade, Grad bi im trebao ponuditi nešto što je po njihovoj mjeri pa bi bilo dobro imati besplatne jaslice i vrtiće, poticati još više njihovo samozapošljavanje, osigurati im povoljne stanove.

Treba posebnu pozornost Grad usmjeriti na one udruge čiji je osnovni cilj rad s djecom i mladima i koje nude edukativne, kreativne, zabavne sadržaje za njihovo slobodno vrijeme, a tu posebno treba voditi računa o kontinuiranim i sustavnim aktivnostima.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s