Romano Kristić, pročelnik Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradskom poglavarstvu Osijek

Za borbu protiv komaraca ove je godine u Proračunu Grada Osijek planirano 4.000.000 kuna. Što je učinjeno?

– U ovome trenutku utrošeno je 2.749.701,72 kuna, do kraja godine očekivani troškovi su maksimalno 3,5 milijuna kuna. Trošak u 2016. godini, zaključno s 20. kolovoza je za odrađene tretmane (larvicidne i adulticidne sa zemlje i iz zraka) 1.923.455,78 kuna što bi u usporedbi s cijenama koje su bile važeće zaključno s 2014. godinom za identičnu količinu i vrstu tretmana Gradski proračun i porezne obveznike koštalo 5.308.742,50 kuna! Znači 276 posto skuplje! Trošak razvoja prognostičkog modela, kontinuiranog monitoringa, upravljanja sustavom, preporukama, objavama, edukacijom, kontrolom učinkovitosti i drugim u 2016. godini zaključno s 20. kolovozom je 708.337,50 kuna. Stručni nadzor Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u 2016. godini je do sada 96.172,79 kuna.

TRETMANI Do 20. kolovoza izdano je ukupno 17 naloga za larvicidne tretmane na području grada te 97 naloga za adulticidne tretmane odraslih komaraca koji su odrađeni na ukupnoj površini od 23.398 hektara, od čega 3.894 hektara iz zraka.

Do polovine lipnja odradili smo sve larvicidne tretrname na administrativnom području grada i mi do danas nemamo izvornih osječkih komaraca, ali od 15. lipnja imamo intezivnu migraciju sa sjevera na područje grada gdje smo morali aktivirati adulticidne tretmane koji nisu učinkoviti koliko i larvicidni jer je puno lakše kontrolirati komarce kada su u vodi i u fazi razvoja nego kada su u zraku.

Kako ste zadovoljni učinjenim?

– Svaka godina je specifična, a ova 2016. je jedinstvena po tome što nemamo amplituda i od početka lipnja nemamo prestanak ulaska komaraca u grad jer je bilo više porasta vodostaja Dunava i Drave gdje su se stvarale nove generacije komaraca tako da i danas imamo povećanu brojnost na rubnim dijelovima grada.

KOPAČKI RIT S obzirom da je najveći dio potencijalno aktivnih legala na području Parka prirode Kopački rit i poplavnog područja uz rijeke Dunav i Dravu izvan administartivnih granica Grada Osijeka, monitoring se ondje obavljao isključivo na dostupnim lokacijama i kontrolnim točkama koje utječu na moguću migraciju prema Osijeku uz napomenu da, bez obzira na utvrđivanje ličinki, dezinsekcije komaraca u Kopačkom ritu nije bilo.

Jednako tako na ostalim područjima Osječko-baranjske županije, a koja su izvan nadležnosti Grada Osijeka tretmani suzbijanja komaraca ne provode se zbog izostanka monitoringa komaraca, izostanka izdavanja naloga za suzbijanje komaraca i nedostatnih financijskih kapaciteta svake od preostalih 41 jedinice lokalne samouprave Osječko-baranjske županije kao i Osječko-baranjske županije kao jedinice regionalne samouprave.

Problem je iz godine godinu uvijek isti. Grad Osijek se ne može braniti kao zaseban otok, nemoguće je obraniti samo jedan dio teritorija s obzirom da su komarci migratorni i iz udaljenosti od 30 kilometara dolaze u Osijek.

Što planirate po tom pitanju?

– Svakako ćemo morati u idućim godinama intenzivno aktivirati Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kako bi se na rubnim dijelovima Kopačkog rita omogućila i osigurala financijska sredstva za biološke larvicidne tretmane komaraca, koji direktno utječu kako na grad Osijek tako i na naselja u Baranji, povećava se rizik prijenosa zaraznih bolesti, utječu i na kvalitetu života, razvoj turizma, ali su i negativan faktor u poljoprivredi.

Također se mora naći model i angažirati Osječko-baranjsku županiju i sve općine kako bi se zajednički i koordiniranim akcijama provodili larvicidni tretmani na svom poplavnom području, a adulticidne tek kao vatrogasnu mjeru u slučaju potrebe. Ako se rade koordinirani tretmani onda dobijemo sinergijski učinak i povećani efekt, odnosno povećanje učinkovitosti uz smanjenje ukupnih troškova.

Koliko je moguća takva sveobuhvatna suradnja?

– Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jasno je definirana obaveza Republike Hrvatske, svih županija, gradova i općina da provode mjere dezinsekcije i deratizacije, osiguraju sredstva za provedbu istih kao i troškove stručnog nadzora koji provodi nadležni zavod za javno zdravstvo županije. Vrlo je teško sve ukomponirati u jedan orkestar, ali vidi se pomak u dijelu da postoji dobra volja i prepoznavanje problema.

S kim ste surađivali?

– Tijekom 2016. godine Grad Osijek ostvario je suradnju, osim s ugovornim partnerima, Odjelom za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i tvrtkom Gekom Zagreb (monitoring), pružateljima usluga larvicidnih i adulticidnih tretmana te Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (stručni nadzor), još i s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Zagreb, Vladom RH, Osječko-baranjskom županijom, Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama koje su omogućile GPS obilježavanje i korištenje svih šumskih prosjeka i šumskih puteva za tretmane sa zemlje u zelenom pojasu te su pozvane sve općine i gradovi u Osječko-baranjskoj županiji na zajedničku suradnju i koordiniranu borbu protiv komaraca.

FINANCIJSKA SREDSTAVA Ujedno je ponuđena pomoć i korištenje predikcija i rezultata prognostičkog modela bez naknade. Najveći problem su financijska sredstva gdje nisu osigurani izvori iz kojih bi se mogao pokriti taj trošak za područje cijele županije iako je on 2015. i 2016. znatno niži nego prethodnih godina jer smo razvojem ekspertnog sustava kontrole komaraca, odnosno razvojem prognostičkog modela koji omogućava pravovremene i prostorno preciznije akcije suzbijanja komaraca i kontrolu učinkovitosti istih osigurali smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti koja se egzaktno mjeri od 2014. godine.

Koliki bi trošak bio za cijelu Osječko-baranjsku županiju?

– 2015. godine su na javnom natječaju izlicitirane nove cijene koje su 30 do 70 posto niže nego što su bile u ranijim godinama. Procjena Zavoda za javno zdravstvo OBŽ iz 2012. govorila je kako bi godišnji trošak za cijelu županiju bio 30-35 milijuna kuna, 2015. procjena Zavoda za javno zdravstvo OBŽ bila je 80 milijuna kuna, a danas bi taj trošak s trenutno važećim cijenama za cijelu županiju bio desetak milijuna kuna godišnje uključujući i grad Osijek. Kada bi se uključila nadležna ministarstva koja bi pokrila troškove bioloških larvicidnih tretmana rubnih dijelova zaštićenog područja Kopačkog rita, mislim da bi Osječko-baranjska županija, veći gradovi i općine tu priču s komarcima mogli svesti na prihvatljivu financijsku razinu.

Koliko je izostanak tretmana komaraca iz zraka imao utjecaj na koncentraciju komaraca?

– Sami tretmani iz zraka ne provode se već 5-6 godina s obzirom da je zakonska regulativa vrlo jasna. Zabranjeno je tretiranje iznad naselja, iako je u dijelu Pravilnika o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te Pravilnika o dopuni istog pravilnika Ministarstva zdravlja otvorena mogućnost odobravanja tretmana rubnih dijelova naselja u slučaju da su površine poplavljene, minirane ili na drugi način nedostupne te se ne mogu provesti kvalitetni adulticidni tretmani sa zemlje. Mi smo tu mogućnost provodili, ali za rubne dijelove grada.

ODOBREN JEDAN ZAHTJEV U 2016. odobren nam je jedan zahtjev županijskog Zavoda za javno zdravstvo na sedam dana i provodili smo zračne tretmane sjevernog zelenog pojasa uključujući rubne dijelove naselja Josipovac, Višnjevac, Tvrđavica, Podravlje, Sarvaš i Nemetin. U drugom zahtjevu iz tog istog Zavoda dobili smo negativan odgovor.

Što je prepreka tertiranju iz zraka?

– Što se tiče tretmana iz zraka cijelog naselja na visinama ispod 100 metara, tu postoji prepreka u vidu Zakona o zračnom prometu, Pravilnika o letenju zrakoplova, Uredbe Europske komisije 923/2012., Zakona o zaštiti prirode koji također imaju svoja ograničenja i Agencije za civilno zrakoplovstvo kojoj smo mi i 2015. i 2016. podnosili zahtjeve. Postoji mogućnost da agencija za civilno zrakoplovstvo odobri letenje na visinama 300 metara iznad najviše točke u gradu, a s obzirom da je katerdala nešto manja 100 metara, tretmani iz zraka bi bili s 400 metara što je u postupku vrlo teško dobiti, ali i da dobijemo odobrenje, tretmani ne bi dali nikakvu učinkovitost s obzirom da komarci lete na vrlo malim visinama. S obzirom na europske regulative, pitanje je hoće li tretmani iz zraka uskoro biti dozvoljeni i na zelenom području.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s