DOMAGOJ MARINIĆ Jako smo zadovoljni s popunjenošću, ovo ljeto se tražila karta više

Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek
Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek

Zračna luka Osijek u posljednje tri godine bilježila je streloviti uspon, je li taj trend porasta broja putnika nastavljen i ove godine?

– Zračna luka Osijek od 2013. godine na ovamo kontinuirano bilježi porast prometa putnika i operacija zrakoplova. Uvođenjem međunarodne linije taj rast je bio u 2014. godini vrlo velik, dok se narednih godina ustalio na nekih 10 posto. U 2016. godini će se taj rast nastaviti s uvođenjem linija za destinacije na Jadranu u većoj frekvenciji te tijekom ljetne i zimske sezone reda letenja.

Od 1. srpnja Osijek je spojen s pet hrvatskih gradova, kolika je popunjenost letova?

– Od 1. srpnja su krenule linije ka Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Dubrovniku.

POPUNJENI Vremena polijetanja i dani u tjednu su se pokazali potpuno prikladni i našim putnicima je vrlo lako kombinirati putovanje prema tim destinacijama bilo da je u svrhu korištenja godišnjih odmora ili pak putovanja u poslovne svrhe. Iz tog razloga linije su popunjene gotovo potpuno, posebno za destinacije na moru.

Split je na linijama Trade Aira, primjerice, potpuno rasprodan mjesec dana unaprijed, iako linija prometuje četiri puta tjedno. Slično je i sa ostalim linijama. Jako smo zadovoljni s popunjenošću, ovo ljeto se tražila karta više. Žao nam je putnika koji nisu uspjeli dobiti kartu na određenim linijama, iako je to znak da se moraju puno ranije pobrinuti za kupovinu karata, kako bi „uhvatili“ svoje mjesto u zrakoplovu.

Proljetos ste najavili kako je cilj postati čvorište za niskotarifne kompanije, jesu li uskoro u planu i nove linije?

– Svakako su nam prioritetne destinacije u Njemačkoj, Irskoj i Švicarskoj za uvođenje u narednom periodu do 2018. godine. Kompanije s kojima ćemo nastojati uvesti linije prema destinacijama u navedenim zemljama su „Ryanair“ i „Wizzair“. Razgovori na tu temu traju već neko vrijeme i pitanje je slobodnih kapaciteta u flotama navedenih kompanija. Određenom dinamikom oslobađanja slobodnih kapaciteta u tim kompanijama, odnosno zatvaranja drugih linija, u narednih par godina ćemo otvoriti i nove destinacije iz Zračne luke Osijek.

Uskoro počinje i druga faza radova na adaptaciji putničke zgrade, koliko su vrijedni radovi i kakve će promijene donijeti?

– Radovi na drugoj fazi adaptacije putničke zgrade počinju 22. kolovoza i donijet će proširenje odlazećeg prostora u putničkoj zgradi nakon granične kontrole i sigurnosnog pregleda, kao i usklađenje sa zahtjevima Schengenskog sporazuma. Radovi u drugoj fazi su vrijedni 3 milijuna kuna.

Jedan od najvažnijih najavljenih poslovnih poteza je i natječaj za davanje osječkog aerodroma u koncesiju, postoje li zainteresirani partneri i što bi oni u perspektivi trebali donijeti Zračnoj luci?

– Zainteresirani partneri za neki od oblika suradnje i investiranja u osječki aerodrom postoje. Ono što je ključno i o čemu će se najviše voditi računa je da ti partneri imaju mogućnost donijeti porast prometa putnika i zrakoplova iz Zračne luke Osijek.

GODIŠNJI PROMET Za Zračnu luku Osijek je iznimno bitno doći na razinu godišnjeg prometa putnika od najmanje 200 tisuća te promet zrakoplova od 5 tisuća operacija godišnje.

Trenutno smo na dobrom putu da sve ostvarimo kako smo zacrtali te su zainteresirani investitori kompanije koje igraju značajnu ulogu u zračnom prijevozu u svijetu.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: