Sanja Vuković-Čović, direktorica Proni centra Osijek
Sanja Vuković-Čović, direktorica Proni centra Osijek

Za projekt Moj način vašoj je udruzi iz gradskog proračuna namijenjeno 20.000 kuna. Jeste li zadovoljni iznosom?

– PRONI Centar za socijalno podučavanje prijavio je na raspisani natječaj Grada Osijeka za 2016. mali projekt, temeljem naputaka prijaviteljima o razini raspoloživih sredstava za provedbu projekata, ali i prethodnih iskustava kako o visini odobrenih sredstava i raspoloživom vremenu provedbe tijekom godine od trenutka prebačaja sredstava do završetka godine, koje se svodi na maksimalnih pola godine. Stoga smo zadovoljni iznosom od 20.000 kuna koji je odobren za projektne aktivnosti.

Pomaže li Grad rad Udruge i na drugi način osim sredstvima iz proračuna?

– Grad Osijek je od osnutka Regionalnog info-centra za mlade Osijek bio partner PRONI Centru na razvoju tog vrlo važnog i vidljivog projekta. Međutim partnerstvo je prekinuto od stane prethodnog gradonačelnika Krešimira Bubala iz nikad saznatih razloga, unatoč tome što je zajednički projekt pozitivno prošao sve gradske instance, od Gradskog vijeća i svih radnih skupina koje su morale dati svoje odobrenje i činjenici da je pozicija u proračunu bila predviđena za isti i to ne za rashod nego je gradski proračun trebao za ovaj projekt uprihodovati sredstva.

TRANSPARENTNOST Zbog transparentnosti našeg rada, mladi su prepoznali tu odluku i adekvatno je honorirali na izborima. Ovo je ujedno i odgovor na vaše pitanje koliko je važna transparentnost proračuna. Ali i građanskog sudjelovanja u kreiranju i raspolaganju istim.

U današnje vrijeme suradnja je djelomično nastavljena zajedničkim radom na pojedinačnim aktivnostima, a i dogradonačelnik Ham je čest sudionik različitih događanja koje PRONI Centar organizira u gradu, od direktnih konzultacija s mladima, fokus grupa u sklopu Strukturiranog dijaloga, do Sajma informiranja mladih IMOS itd.

Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

– Smatramo da bi suradnja s Gradom mogla biti puno bolja. Naime, konkretan projekt Info centra za mlade je veliki potencijal kojeg Grad ne zna iskoristiti. S obzirom da je isti član mreže europskih Info-centara za mlade u sklopu Europske agencije za informiranje i savjetovanje mladih, možemo ustvrditi da gradovi kojima su mladi relevantni imaju Info centar za mlade te isti promoviraju kao jednu od najvidljivijih usluga i točaka na podučju grada.

PROSTORI ZA UDRUGE U Osijeku je Info centar za mlade u vlažnim podrumskim prostorijama koje PRONI Centar unajmljuje i plaća Gradu već 9 godina i niti jedan od primjerenih i adekvatnih gradskih prostora nije namijenjen udrugama za najam, unatoč dopisima i zamolbama za prenamjenu, kako bi se udruge mogle javiti na raspisani natječaj za najam prostora.

Ovakva mala sitnica, koja ne zahtijeva izdvajanje iz gradskog proračuna, oslikava odnos prema mladima grada Osijeka. Stoga ne čudi odljev mladih ljudi iz našeg grada nakon završenog obrazovanja.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s