VLASTA AUGUŠTIN Uz pomoć Grada promičemo interese vlasnika stanova i razvijamo kulturu i kvalitetu stanovanja

Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara Grada Osijeka

Za projekte Svatko mora brinuti o svom smeću i Racionalna potrošnja vode u domaćinstvima vašoj je udruzi iz gradskog proračuna namijenjeno 14.000 kuna. Jeste li zadovoljni iznosom?

– Dodijeljeni iznos Udruženju stanara grada Osijeka putem natječaja u iznosu od 14.000 kuna osigurat će samo djelomično financiranje prijavljenih projekata, a ostala sredstva bit će potrebno osigurati donacijama partnera, potpomažućih članova i predanim volonterskim radom članova USGOS-a.

O kakvim je projektima riječ?

– Projektom „Racionalna potrošnja vode u domaćinstvima“ želimo educirati građane o potrebi reduciranja potrošnje vode u domaćinstvima, odnosno uticati na promjenu eventualno loših navika pri korištenju vode, potrebu ugradnje regulatora, provjeru vodovodnih cijevi,provjeru vodomjera, odnosno radnje koje mogu utjecati na smanjenje potrošnje vode.
Želimo također educirati građane o „Vodenom otisku“ , indikatoru potrošnje vode, koji obuhvaća direktnu i indirektnu potrošnju vode potrošača i proizvođača. Projektom se ujedno želi ukazati na probleme s vodom u svijetu i zanimljivim podacima koji ukazuju na potrebu kontroliranja potrošnje vode.

SAMOORGANIZIRANJE Projektom „ Svatko mora brinuti o svom smeću“ željeli smo educirati građane i uključiti ih u planiranje, dizajniranje i organiziranje sustava gospodarenja otpadom. Želimo naime potaknuti građane na samoorganiziranje, jer svaki pojedinac može doprinijeti zaštiti okoliša, smanjenju zagađenosti, a time i boljem, zdravijem i kvalitetnijem životu u gradu.

Želimo također ukazati da je otpad zapravo roba, kojom se može i treba gospodariti, pa je sudjelovanje građana ključno za uspješno provođenje strategije gospodarenja otpadom na nivou grada. Projekt će biti realiziran na tribinama u gradskim četvrtima i putem informativne brošure.

Pomaže li Grad rad Udruge i na drugi način osim sredstvima iz proračuna?

– Svaka podjela financijskih sredstava iz proračuna osmišljena je tako da odgovara razvojnim potrebama zajednice za koju su sredstva usmjerena.

JEDINI Grad Osijek prepoznao je Udruženje stanara grada Osijeka kao jedinu udrugu iz područja stanovanja, koja štiti i promiče interese vlasnika stanova i razvija kulturu i kvalitetu stanovanja u gradu Osijeku i dodijelio mu sredstva za dva natječaja.

Nadamo se boljoj i kvalitetnijoj budućoj suradnji i potpori kako bi zajedničkim naporima osigurali učinkovit rad Udruženja.

Kako ocjenjujete rad s Gradom?

– Suradnja javnih institucija s udrugama, u našem slučaju Grad Osijek i Udruženje stanara grada Osijeka, ogleda se u različitim oblicima financijske i nefinancijske podrške u provedbi projekata od interesa za opće dobro.

KVALITETNIJE Udruga USGOS će se ubuduće još kvalitetnije uključiti u prioritete za dodjelu financijskih sredstava lokalne zajednice koji su definirani razvojnom strategijom grada Osijeka.

Ovo je naime, vrijeme prilagodbe i „prestrojavanja“ novim uvjetima financiranja i rada i sigurno će ubuduće dovesti do bolje suradnje.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Zakon o udrugama stvorio je podlogu za „uvođenje reda“ u rad udruga. Provedbom javnih natječaja osigurala se i transparentnost dodjele financijskih sredstava i mogućnosti odabira najkvalitetnijih projekata koji su od interesa za opće dobro. S druge strane i sve udruge žele raditi transparentno, pa udrugama odgovara ovaj način financiranja. Jedini problem je što sredstva dobivena natječajima (samo jedan ove godine) nisu dostatna za normalno funkcioniranje udruga.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

One comment

 1. Poštovana,
  Lijepo je vidjeti uspješnu ženu !
  Predstavnik sam stanara na adresi Ulica Hrvatske Republike 17a/b. Živimo u zgradi s dva ulaza, zgrada ima 4 kata. Zbog starijih sustanara zanima nas izgradnja lifta preko fondova na već postojeću zgradu.
  Pa Vas ovim putem molimo da nam pomognete u smislu kome se i na koji način obratiti.

  Hvala!

  Lp
  Predstavnik stanara
  Mirela Prakatur

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: