Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka
Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka

Za nedavnog nevremena u Osijeku vatrogasci su ponovno bili na “prvoj crti”. Kako su izgledali ti dramatični dani?

– Imali smo 25. lipnja poslijepodne bilo prvo nevrijeme, velike količina oborina poplavila je brojne podrume, a najveće probleme imali smo u Banovoj ulici u Donjem gradu gdje se stvorila akumulacija jer kanalizacijski sustav nije mogao primiti toliku količinu vode koje su se nakupile zbog velike količine oborina koja se slila na najnižu točku u gradu. Bilo je potopljeno sedam kuća i dva automobila. Tu smo najbrže reagirali jer smo takva služba, podigli smo sve snage koje smo imali. Taj prvi dan bilo je 44 zahtjeva za ispumpavanje po čitavom gradu te u Višnjevcu i Josipovcu. Zbrajali smo rezultate intervencija i štetu, ali onda nas je dočekalo puno gore nevrijeme s vjetrom od 31 metra u sekundi, odnosno preko 90 km/h što spada u vrlo jake oluje po ljestvici jakosti što je napravilo jako puno štete po gradu.

ZABLOKIRANI Nekoliko stotina stabala je palo i stvorilo groznu štetu, padali su po putevima, kućama, okućnicama, neki ljudi su ostali blokirani i zatrpani pod gomilom lišća i granja, a onda su se stvorile i bujice kakve su karakteristične za planinske i brdske krajeve kada se voda slijeva niz kosinu. Nevjerojatno, ali to se dogodilo i kod nas!

Kompletno smo se podigli, sve snage grada, uz pomoć vatrogasaca iz Valpova, Belišća i Čepina. Nas oko 160 tu je cijelu noć bilo na nogama. Intervencija je bilo preko 300, a intervencije su bile takve jačine da vam samo jedan takav događaj predstavlja ogromnu glavobolju, što ćete učiniti i kako ćete pomoći. Najgori primjer toga je što je odletio krov s pedijatrije, krov s robne kuće Doma, krov sa zgrade u kardinala Franje Šepera… U prva tri-četiri sata bilo je strašno puno posla.

KRIZNI STOŽER Gradonačelnik je sazvao krizni stožer i dogovorili smo se s predstavnicima drugih gradskih poduzeća oko toga tko će što i koji dio posla raditi. Napravili smo suradnju između naših radnika i zajednički smo odradili ogroman posao. I ono što je najbolje u toj cijeloj ružnoj priči sreća je da nitko nije nastradao. Ovakvo nevrijeme još nikada nismo imali u Osijeku, ali nažalost moramo biti svjesni činjenice kako se klima mijenja i kako će se i u budućnosti događati ovakva ili slična nevremena i u tom smislu se svi zajedno moramo pripremiti i djelovati.

Ovo su neka nova iskustva za nas i mi ćemo samo iz ovog svega izaći još bolji i još pripremljeniji, a siguran sam isto tako i sve druge gradske službe.

Kako ocjenjujete suradnju između gradskih službi u saniranju posljedica nevremena?

– Suradnja je bila odlična. Recimo Unikom je formirao nekoliko ekipa s vozilima koja imaju posebne alate i obučene ljude za rezanje grana i utovare velikih stabala. Vodovod je preuzeo u kompletu rješavanje problema u Banovoj ulici koja je bila još više poplavljena nego li poslije prvog nevremena, HEP je električnu mrežu ponovno doveo u funkciju u rekordno kratkom vremenu, GPP je riješio svoju električnu tramvajsku mrežu iako je ona bila teško oštećena padom više stabala po mreži i pruzi. Mi vatrogasci smo rješavali pokrivanje krovova, ispumpavala se voda na više mjesta po velikim i javnim objektima u gradu. Ali izuzetno brzo se sve brzo rješavalo. Moram reći i da je gradonačelnik brzo reagirao, bio je točka povezivanja svih uprava poduzeća i dao početni impuls za brzo i zajedničko djelovanje što je bila jako bitna stvar.

Koliko su dugo nakon nevremena vatrogasci još bili angažirani na poslovima saniranja štete?

– Iduća tri dana nakon nevremna imali smo intervencije ispumpavanja, saniranja krovova i uklanjanja srušenih stabala. Ali bit će još poziva jer građani će još mjesecima otkrivati posljedice nevremena kako budu padale kiše.

Je li nevrijeme ukazalo potrebu za adekvatnom opremom?

– Mi u službi znamo što nam je potrebno od vozila i strojeva, deficitarni smo s višetonskom dizalicom za dizanje teških tereta jer sada ukoliko se dogodi da stablo padne na prometnicu ili kuću nismo u mogućnosti djelovati. Možemo pomagati i rezati grane koje naše pile mogu rezati, ali za pomaknuti cijelo stablo, za to trebaju višetonske dizalice. Trebaju nam isto tako i najmanje dva kamiona koji imaju mogućnosti prevoženja teških tereta. Nije kompletirana oprema koja je potrebna vatrogascima, imamo, naravno i problema druge prirode, polako prolazi vrijeme vozilima koje smo dobili iz programa Vlade pa treba raditi i plan obnavljanja i voznoga parka i opreme kako bi vatrogasna služba mogla i dalje odgovarati zahtjevima vremena i zadovoljiti špotrebe građana koji su postali sve ugroženiji.

REFERIRA SE NA:

Kako se troši – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s