Kristina Leventić, vijećnica Gradske četvrti Jug II
Kristina Leventić, vijećnica Gradske četvrti Jug II

Koliko su sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za programe prioriteta gradskih četvrti i mjesnih odbora dovoljna? Je li 540.000 kuna koliko je ove godine planirano iz gradskog proračuna za GČ Jug II dovoljno?

– Smatram da sredstva koja se izdvajaju iz proračuna nisu ni približno dovoljna koliko bi trebalo da iole realiziramo ozbiljniji projekt u gradskoj četvrti ili mjesnom odboru. Planirana sredstva nisu dovoljna obzirom na broj stanovnika i veličinu Gradske četvrti Jug II.

Koji su najveći problemi Gradske četvrti Jug II?

– Najveći problemi Gradske četvrti Jug II su prvenstveno dotrajala infrastruktura (ceste i nogostupi, zatim nema obnove oznaka pješačkih prijelaza što je najvažnije kao ni obnove ostalih oznaka), Intrazonska cesta je bila prioritet svih prioriteta, nažalost taj projekt je stopiran zbog kroničnog problema, nedostatka financija. Problem je nedostatak kvalitetnih dječjih igrališta i parkova na Jug II. Bitan problem je uređenje kupališta odnosno jezera “Bajer” na Jugu II kao i nedostatak kulturnih manifestacija i događanja.

TRG Veliki problem je trg koji nije zaživio jer na njemu nema sadržaja, a pretpostavljam da je to zbog lokacije na kojoj je izgrađen. Smatram da trg ničemu ne služi te da bi se trebalo poraditi na tome tako da Trg dobije svoju funkciju kao središte Gradske četvrti Jug II jer na ovaj način nema ulogu.

Obje osnovne škole i vrtići su u očajnom stanju, a i nemoguće je organizirati jednosmjensku nastavu u obje škole što bi roditeljima i djeci puno značilo. Prvenstveno radi sigurnosti djece i radi održavanja obitelji na okupu. Ovo su samo neki problemi s kojima se susreće Gradska četvrt Jug II.

Kako ocjenjujete suradnju vaše Gradske četvrti sa Gradom?

– Suradnju s Gradom ocjenjujem lošom. Iz proračuna realiziramo popravak par klupa, par lampi javne rasvjete ili sl. Osobno smatram kako komunikacija s čelnim ljudima i službama Grada treba biti neprestana. Smatram da Grad može i treba pronaći puno povoljnije ponuđače tj. izvođače radova i na ovim “sitnim” radovima koji se ipak uspiju izrealizirati tj. da bi uspjeli i iz tih financija koje dobijemo izvući maksimum.

Kakve ideje imate kada se govori o izdvajanjima proračunskih sredstava? U što mislite da je potrebno usmjeriti proračunska sredstva? Odnosno, gdje treba oduzeti da bi se negdje drugdje uspjelo namiriti?

– Mi kao vijećnici gradskih četvrti nemamo značajniju moć odluke. Što znači da mi kao vijećnici dajemo samo sugestije i odlučujemo o prioritetima jer tim financijskim sredstvima ne možemo realizirati niti jedan vrijedniji ili značajniji projekt u gradskoj četvrti. Smatram da bi vijećnicima trebalo dati veću autonomiju.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost proračuna je vrlo bitna jer su stanovnici svojim glasom udjelili izabranim vijećnicima povjerenje i smatram da to povjerenje treba opravdati, ali isto tako potrebno je tim financijama pametno raspolagati. Potreban je jednostavniji prikaz proračuna za stanovnike odnosno rastavljen na jednostavne dijelove kako bi stanovnicima bio potpuno jasan uvid tj. da znaju gdje su, zašto i kolika sredstva uložena za svaku stavku zasebno.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s