Željka Vrebac, vijećnica Gradske četvrti Novi grad
Željka Vrebac, vijećnica Gradske četvrti Novi grad

Koliko su sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za programe prioriteta gradskih četvrti i mjesnih odbora dovoljna? Je li 504.000 kuna koliko je ove godine planirano iz gradskog proračuna za Gradsku četvrt Novi grad dovoljno?

– Gradska četvrt Novi grad jedna je od većih četvrti u Gradu Osijeku zbog čega ima i značajnije potrebe. S obzirom na sve probleme, proračun od 504.000 kuna nije dovoljan ni za saniranje postojećeg stanja, a osobito nije dovoljno za prevenciju problema, te unaprjeđenje kvalitete života građana naše Gradske četvrti.

Koji su najveći problemi vaše četvrti?

– Dijelovi Stadionskog naselja još uvijek nemaju kanalizaciju i asfaltirane ceste i nogostupe. To su prioriteti koje treba riješiti. Smatram da bi sve ulice trebale biti spojene na kanalizaciju, a ceste i pločnici asfaltirani. To bi trebao biti standard, i poražavajuće je što 2016. godine mi još uvijek govorimo o neasfaltiranim cestama i pločnicima te o problemima s kanalizacijom. Potrebno je srušiti zid oko stare streljane, unutar toga prostora urediti parkiralište za potrebe stadiona i dvorane Gradski vrt, ali i urediti pristupnu cestu do parkirališta. Na jednom dijelu zemljišta kod stare streljane trebao bi biti uređen manji park. Kanal uz put koji iz grada vodi prema dvorani Gradski vrt potrebno je zacijeviti, te na njemu također napraviti parkiralište. Trenutno je u izgradnji nathodnik iznad južne obilaznice, a za građane je bitno da do njega vodi uređen pločnik.

UDRUGE Prostorije Gradske četvrti Novi grad koriste brojne osječke udruge kojima je potrebno osigurati bolje uvjete za rad jer neke zaista provode kvalitetne projekte koje koriste cijeloj zajednici. Udruge koje imaju kvalitetne rezultate trebaju imati prioritet kod donošenja odluka o korištenju prostora gradske četvrti, a od Grada Osijeka za takve udruge očekujem dodatnu pomoć i podršku.

Zgrada mjesne zajednice u Svačićevoj ulici nema grijanja, a članovi udruga koji koriste taj prostor preko zime se doslovno smrzavaju. Iako je za rješavanje ovoga problema potrebno izdvojiti znatnija sredstva, smatram da i on mora biti riješen, i to što prije.

Kako ocjenjujete suradnju vaše Gradske četvrti s Gradom?

Kao vijećnica Gradske četvrti nemam redovnu suradnju s gradskom upravom, osim ako nije u pitanju veći problem poput problema dotoka vode na Sjenjaku ili problema s grijanjem u zgradi mjesne zajednice. S Gradom komuniciramo kada se pripremaju veće manifestacije poput Dana gradske četvrti koji je uskoro, ili ako nam u posjet dođe ministar kao što je početkom godine u GČ Novi grad došao ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. Ministar je nazočio prezentaciji “Gospodarenje otpadom u gradu Osijeku 2010-2015 – primjer dobre prakse”, a potom je sudjelovao u podjeli posuda za biootpad stanarima zgrade u naselju Sjenjak.

SURADNJA Smatram kako bi trebali imati bolju i učestaliju suradnju s voditeljima gradskih službi, a vijećnici bi trebali dobivati redovito izvješće o planiranim aktivnostima na području četvrti. Vijećnici bi morali pravovremeno biti upućeni u planove i provedbu svih projekata.

Kakve ideje imate kada se govori o izdvajanjima proračunskih sredstava? U što mislite da je potrebno usmjeriti proračunska sredstva? Odnosno, gdje treba oduzeti da bi se negdje drugdje uspjelo namiriti?

Gradsku četvrt Novi grad čine naselja koja su po svojoj urbanoj definiciji bitno različita, Sjenjak ima svoje probleme i potrebe, dok su Uske njive i Jug 1 posve drugačiji. Nama kao vijećnicima bitno je čuti i odgovoriti na probleme građana i voditi računa da komunalna i socijalna infrastruktura budu na visokoj razini. Zbog velikog broja građana, oko naše Gradske četvrti vrlo su česti prometni čepovi te je na križanju Trpimirove s Divaltovom ulicom, kao i na ulazu u Sjenjak, potrebno izgraditi kružne tokove.

PROMETNA REGULACIJA Također Kninsku ulicu potrebno je produžiti prema dvorani Gradski vrt. Potrebno je izvršiti kontrolu prometne regulacije na cijelom području Gradske četvrti, a posebno u ulicama koje pripadaju Vatrogasnom naselju, Uskim njivama i Jugu 1, kako bi se promet regulirao na kvalitetniji i sigurniji način za sve sudionike prometa, a osobito najmlađe. Ima dosta potreba za postavljanje ležećih policajaca, ograničavanjem brzine, proglašavanjem pješačkih zona, a sve bi to pridonijelo poboljšanju kvalitete života građana.

Kako se spomenute aktivnosti i projekti financiraju iz različitih stavki, te iz različitih gradskih ureda, ne mislim da se nikome treba uzeti, a drugome dati. Potrebno je bolje i smislenije planirati kako bi se iz godine u godinu vidio napredak. Također, grad Osijek mora utjecati na razvijanje tržišta rada i dati svu moguću podršku poduzetnicima i obrtnicima, jer kod općeg povećanja broja zaposlenih bit će više sredstava i za Gradske četvrti. To je vizija Osijeka, zaposlenog Osijeka, na kojoj svi moramo raditi, neovisno na kojoj razini lokalne samouprave djelovali.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna je ključna jer na taj način građani mogu pratiti što se događa s njihovim novcem koji svaki mjesec uplaćuju kroz poreze i prireze. Sve proračunske stavke trebaju biti još vidljivije i dostupne na Internetu, te se trebaju redovito unositi izvršene stavke kako bi se pratilo punjenje proračuna, te potrošnja po proračunskim linijama.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s