Drago Marković, vijećnik Gradske četvrti Novi grad

Koliko su sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za programe prioriteta gradskih četvrti i mjesnih odbora dovoljna? Je li 504.000 kuna koliko je ove godine planirano iz gradskog proračuna za Gradsku četvrt Novi grad dovoljno?

– Mi smo itekako svjesni stanja u gradskom proračuna i načina na koji se raspoređuju sredstva te činjenice da se tri posto proračuna odvaja za gradske četvrti i mjesne odbore, ali za sve ono što je potrebno za gradske četvrti ta sredstva nisu dovoljna. S tim novcem mi u vjeri dobrog gospodara raspolažemo na najbolji mogući način

Koji su najveći problemi vaše četvrti?

– Veliki je problem prometna poveznost. Mi smo prolazna gradska četvrt prema Jugu 2 i drugim gradskim četvrtima pa u nekakvim prometnim špicama tu nastaju značajni problemi. Na sreću, problem Južnog stadionskog naselja je u fazi realizacije. Objektivno, cijeli smo prošli i dobar dio ovoga mandata gotovo polovicu radnog vremena gradske četvrti potrošili na rješavanje toga problema, na sastanke s gradskom upravom i stanovnicima tog dijela naše gradske četvrti.

Drugi problem je nedostatak i nefunkcionalnost dječjih igrališta koja bi trebala biti i puno bolja i puno kvalitetnije napravljena i riješena. Uz to se veže i problem neodgovornih vlasnika pasa na Sjenjaku.

STARA STABLA Na jednu se stvar u zadnje vrijeme žali jako puno ljudi, a mi smo u više navrata na to upozoravali gradonačelnika na redovitim sastancima i u gradskoj upravi, a to je problem starog i dotrajalog drveća. Hvalili smo se kako smo gradili eko rasvjetu, a sada nam je pola tih rasvjetnih tijela zaklonjeno u krošnjama drveća. Jako puno puta je upozoravano na taj problem jer pola zamolbi ili zahtjeva koja dolaze od naših građana vezani su uz tu problematiku.

Kako ocjenjujete suradnju vaše Gradske četvrti s Gradom?

– Na onoj načelnoj razini možemo reći da je suradnja uredu. Na svaki naš zahtjev ili traženje gradska uprava ili gradonačelnik će se očitovati, samo je pitanje hoće li ga i riješiti. Na svakodnevoj razini mogu reći da je korektna. Neću tvrditi da je odlična niti da je loša. Gradonačelnik se uvijek odazove bilo što da se radi ili događa u našoj gradskoj četvrti.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– U svakom slučaju podržavam rad gospodina Davida Krmpotića koji vodi Odjel za financije u gradu. Ovo što je napravljeno je značajan iskorak što pohvaljujem i podržavam, ali isto tako smatram da treba otići korak dalje. Većina naših sugrađana ne može isčitati suhoparne stavke u proračunu, bilo bi puno kvalitetnije da se to još raščlani na proste faktore, da se zna gdje su ti novci točno otišli pa neka ljudi vide.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s