Marko Perković, vijećnik Mjesnog odbora Josipovac
Marko Perković, vijećnik Mjesnog odbora Josipovac

Koliko su sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za programe prioriteta gradskih četvrti i mjesnih odbora dovoljna? Je li 324.000 kuna koliko je ove godine planirano iz gradskog proračuna za Mjesni odbor Josipovac dovoljno?

– Nezadovoljan sam raspoređenim iznosom za Mjesni odbor Josipovac prije svega jer u realizaciji nije ni jedan kapitalni projekt u Josipovcu, kao što je nastavak gradnje tramvajske pruge, rekonstrukcija raskrižja Osječke i Bizovačke ulice, asfaltiranje Ulice Stjepana Brodarića ili primjerice izgradnja parkirališta i pristupnih cesta uz groblja.

NOGOSTUPI Rekonstrukcija nogostupa potrebna je u Osječkoj ulici, od groblja Josipovac prema crkvi sv. Josipa za što će biti izdvojeno 224.000 kuna. Od ukupnog iznosa 100.000 kuna će biti uloženo u postavljanje, odnosno održavanje javne rasvjete u četiri josipovačke ulice – ulici kneza Branimira, ulici kralja Krešimira, Ulici kralja Petra Svačića te u ulici Eugena Kumičića.

Koji su najveći problemi Mjesnog odbora Josipovac?

– Osim potrebne rekonstrukcije nerazvrstanih cesta u kojima postoje udarne rupe te izgradnja i obnova nogostupa, javnu rasvjetu zamijeniti štedljivim LED žaruljama. Uz groblja kao i Osnovnu školu urediti parkirališta kao i pristupnu cestu i kanalizacijski priključak za groblje Kravice. Rekonstrukcija raskrižja Osječke i Bizovačke ulice, asfaltiranje ulice Stjepana Brodarića, izgradnja biciklističke staze, proširenje ceste ulice Franje Jungerta, nastavak zacjevljenja kanala Crni fok i izgradnja mosta u ulici Kneza Domagoja s višnjevačkom Dubrovačkom ulicom, također je potreban novi most u Zagorskoj ulici. Izgradnja spojne ceste iz ulice Ante Starčevića s Novim naseljem, kao i uređenje ceste za Naselje Matije Gupca II, isto tako i Kolodvorske prema Osječkoj ulici.

IZGRADNJA U budućnosti očekujemo izgradnju mosta u Školskoj ulici preko Poganovačko­Kravičkog kanala kao i spojiti Osječku s ulicom Ivana Mažuranića, a nadalje s Poštanskom i Slavonskom ulicom. Prijeko je potrebno uređenje sustava oborinske odvodnje.

Postavljanje prometnih ogledala, prometne signalizacije u Novom naselju, info panoa. Održavanje javnih zelenih površina, uklanjanje ruševnih objekata kao i divljih odlagališta otpada kojih nažalost ima sve više, a kroz edukacije spriječiti njihovo nastajanje, kao i vandalsko grafitiranje te uništavanje javne imovine poput novog pješačkog mosta i Hrvatskom doma Josipovac. Osigurati željezničko­cestovni prijelaz u ulici kralja Stjepana Držislava signalizacijom i polubrkljama, legalizirati objekte sportskih udruga.

JAVNI PRIJEVOZ Što se tiče javnog prijevoza očekuje se nastavak izgradnje tramvajske pruge kroz Josipovac, najavljivano rješavati sredstvima europskih fondova, a do tad vratiti mini­bus GPP­a čijim je ukidanjem značajno prorijeđen redni voz polazaka autobusa iz Josipovca.

Dio mještana ima problem zbog učestalog mijenjanja liječnika obiteljske medicine. Zadovoljan sam inicijativom mještana u kojoj sam i sam sudjelovao kroz peticiju za vraćanje ureda Hrvatske pošte u Josipovac, kao i postavljanje bankomata, ali pozivam mještane da uslugu koriste s obzirom da HP kontinuirano analizira korištenje i na temelju tog redefinira radno vrijeme i ostalo.

Kako ocjenjujete suradnju vašeg mjesnog odbora s Gradom?

– Suradnja se svakako može i mora poboljšati u svrhu poboljšanja kvalitete življenja mještana Josipovca. Učestaliti radne sastanke s voditeljima gradskih službi i pročelnika upravnih odjela Grada Osijeka s Vijećem Mjesnog odbora.

USPJEŠNA INICIJATIVA Upravo na jednom takvom sastanku zatražio sam da se zbog sigurnosti djece na igralištu uz spomen obilježje nasuprot Osnovne škole postavi zaštitna ograda što je potom i učinjeno, ograđeno je panel ogradom dužine 92 metra, visine 1,25 metra, a vrijednost radova iznosila je 23.000 kuna što je plaćeno s pozicije Proračuna Grada. Suradnja samih vijećnika gdje smo kolega Mato Nađ i ja kao vijećnici HDSSB­a oporba je korektna, postoji stalna komunikacija.

Kakve ideje imate kada se govori o izdvajanjima proračunskih sredstava? U što mislite da je potrebno usmjeriti proračunska sredstva? Odnosno, gdje treba oduzeti da bi se negdje drugdje uspjelo namiriti?

– S obzirom da o proračunskim sredstvima koja dobijemo ne raspolažemo samostalno, već odlučujemo o prioritetima, nastojimo racionalno zadovoljiti sve potrebe na području Mjesnog odbora. Na području Josipovca registrirane su ukupno 22 udruge, na njih 7 raspodjeljujemo 3200 kuna tekućih donacija. Smatram taj iznos sramotnim iz razloga što se udruge osim toga financiraju isključivo kroz članarine i malobrojne donacije, a svaka od njih predstavlja važan pokretač pozitivnih promjena u zajednici.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Otvorenost proračuna omogućuje pravovremeno informiranje i moguće utjecanje na odlučivanje prilikom kreiranja proračuna kao i odgovornost onih koji ga donose. Također se stvara i odnos povjerenja građana prema njihovim izabranim predstavnicima u tijelima vlasti.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s