Karlo Kobaš, tajnik Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa"
Karlo Kobaš, tajnik Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa”

S kolikim će iznosom u 2016. iz gradskog proračuna biti financiran rad HPD Lipa i za koje projekte?

– Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ na natječajima Grada Osijeka za ostvarivanje financijskih sredstava za aktivnosti u kulturi u 2016. godini prijavilo je redovnu djelatnost te dva projekta – sudjelovanje na 10. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Zadar 2016. te projekt Međunarodno natjecanje i festival zborova Croatia cantat u povodu obilježavanja 140 godina postojanja Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“.

NAJBOLJI Sudjelovanje na natjecanju u Zadru realizirano je u svibnju ove godine, gdje je „Lipa“ u izuzetno jakoj konkurenciji ponijela titulu najboljeg hrvatskog zbora, a središnji događaj za Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ bit će početkom listopada ove godine realizacijom međunarodnog natjecanja i festivala pjevačkih zborova Croatia cantat u povodu obilježavanja 140 godina postojanja Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“.

Za troškove obavljanja redovne godišnje djelatnosti Grad Osijek Hrvatskom pjevačkom društvu „Lipa“ dodijelio je 10 000 kuna, za međunarodno natjecanje pjevačkih zborova u Zadru odobrena su sredstva u iznosu od 6 000 kuna, a za Međunarodno natjecanje i festival zborova Croatia cantat i proslavu 140 obljetnice doznačena su sredstva u iznosu od 10 000 kuna.

Koji su drugi izvori prihoda HPD Lipa?

– Osim Grada Osijeka, u financiranju projekata Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ važnu ulogu imaju Osječko-baranjska županija te matično Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. U realizaciji projekata društva izuzetno je bitna financijska potpora tvrtki čija primarna djelatnost nije nužno kulturološki usmjerena, ali je riječ o tvrtkama koje su veliki motivacijski i financijski poticatelji događanja na području kulture. Osim donacijskih i sponzorskih sredstava izuzetno su važna financijska sredstva koja zbor ostvari brojnim nastupima na promocijama diplomanata fakulteta osječkog sveučilišta (Ekonomski, Pravni i Elektrotehnički fakultet te Odjel za kulturologiju) te brojni plaćeni nastupi na različitim stručnim skupovima i smotrama na lokalnoj i regionalnoj razini.

Koliko članova broji HPD Lipa?

– „Lipa“ trenutno broji 60-ak aktivnih članova društva (većinom pjevači), a tomu je bitno pridodati i preko 20 članova koji su trenutno neaktivni.

NIKAD BROJNIJI U svojih 140 godina postojanja „Lipa“ nije bila nikada brojnija, a raspon godina je od 17 do 77. To su podaci kojima se izuzetno ponosimo.

Pomaže li Grad vaš rad i na druge načine?

– Osim u financijskom smislu Grad Osijek često pomaže i na način da nam omogući beznaknadno korištenje gradskih prostora u svrhu realizacije naših koncertnih nastupa.

Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom?

– Zadovoljni smo suradnjom s Gradom Osijekom, ali jednako tako svjesni smo i da generalna situacija na nacionalnoj razini bitno utječe na financiranje projekata u kulturi na lokalnoj i regionalnoj razini. Sve te eventualne nedostatke pokriva veliki entuzijazam brojnih pojedinaca, zaljubljenika u kulturu, a dobra suradnja uvijek mora težiti tomu da bude još bolja i učinkovitija.

Ove godine Lipa obilježava veliku obljetnicu, 140 godina postojanja. Što ste pripremili u rođendanskoj 2016.?

– Ova godina od velike je važnost za HPD „Lipa“ jer društvo proslavlja svoji 140 rođendan, a sama proslava ujedno je i najveći projekt društva za 2016. godinu.
Upravni odbor HPD-a „Lipa“, predvođen prof. dr. sc. Željkom Turkaljem, predsjednikom društva i rektorom osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, odlučio je proslavu 140. obljetnice organizirati u suradnji s Hrvatskom udrugom zborovođa. Predsjednik Hrvatske udruge zborovođa je Branko Starc, vrsni hrvatski skladatelj s kojim „Lipa“ često surađuje, a osim toga riječ je o glazbenom stručnjaku koji je prepoznat i u svjetskim okvirima klasične glazbe te je često član ocjenjivačkog žirija na najvećim svjetskim natjecanjima zborova.

Jedna od temeljnih djelatnosti Hrvatske udruge zborovođa redovita je organizacija natjecanja pjevačkih zborova u gradovima Republike Hrvatske (Požega, Šibenik, Petrinja, Tuheljske Toplice). 2016. godine udruga planira po prvi puta pokrenuti međunarodno natjecanje pjevačkih zborova pod nazivom Croatia cantat, međunarodno natjecanje i festival zborova koje bi se svake dvije godine održavalo u nekog drugom hrvatskom gradu. Budući da između HPD-a „Lipa“ i Hrvatske udruge zborovođa postoji uspješna suradnja dugi niz godina, odlučeno je da Osijeku pripadne čast prvog natjecanja Croatia cantat te da „Lipa“ na taj način svoj 140. rođendan proslavi u okružju mnogih prijateljskih zborova s područja Republike Hrvatske i šire. HPD „Lipa“, kao suorganizator ovoga natjecanja, neće sudjelovati u natjecateljskom dijelu, nego samo u organizacijskom i zborskom revijalnom dijelu.

Održavanje natjecanja Croatia cantat zamišljeno je u vidu dvodnevnih aktivnosti za zborove 1. i 2. listopada 2016. godine. Prvi dan predviđen je za natjecanje zborova u prostoru Hrvatskog narodnog kazališta. Natjecanje je zamišljeno u četiri kategorije: kategorija klasične glazbe, kategorija sakralne glazbe te kategorije folklorne i popularne glazbe. Bitno je istaknuti da je natjecanje otvoreno za pjevačke zborove svih uzrasta, različitih sastava i veličina. Natjecanje će biti otvoreno za javnost, a zborove će preslušavati stručni ocjenjivački sud sastavljen od dva domaća i dva strana člana. Završetak prvog dana obilježit će svečana dodjela priznanja najuspješnijim zborovima te dodatni nastupi najuspješnijih zborova za Veliku nagradu.

Drugi dan nije natjecateljskog karaktera i zamišljen je kao druženje svih zborova s naglaskom na proslavu 140. godina postojanja HPD-a „Lipa“. Za zborove će biti organizirani različiti zabavni sadržaji, a nakon toga uslijedit će edukativne glazbene radionice za dirigente i zborove. U večernjim satima bit će upriličen završni koncert proslave 140. rođendana HPD-a „Lipa“ i natjecanja Croatia cantat. Koncert će obilježiti kratki pojedinačni nastupi zborova te koncert „Lipe“ koji će ujedno biti i promocija novog „Lipinog“ CD-a na kojem članovi zbora rade dvije godine. Na CD-u će se naći skladbe koje su obilježile rad zbora unazad nekoliko godina, a koje su naišle na dobar prijem na nacionalnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima zborova. Na samom kraju koncerta svi zborovi izvest će pjesmu We move the world (Mi pokrećemo svijet) kako bi se naglasila poruka samog natjecanja, ali i svega onoga čemu Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ teži već 140 godina.

Zborsko pjevanje postalo je prepoznatljivi dio identiteta Osijeka, je li taj potencijal u promociji grada dovoljno iskorišten?

– Grad Osijek na nacionalnoj i međunarodnoj razini prepoznat je kao grad raznolike i kvalitetne zborske glazbe.

NAPREDAK Živimo u malom gradu koji, s obzirom na svoju veličinu, pokazuje izuzetno velike rezultate na nacionalnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima kulturno umjetničkog zborskog amaterizma. Potencijal nikada ne može biti dovoljno iskorišten jer uvijek ima dovoljno prostora za neprestani napredak.

Samim time što zborsko pjevanje iz godine u godinu napreduje, važno je ići u korak s tim napretkom, a osječko zborsko pjevanje to može.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Kao i u svemu, transparentnost je izuzetno bitna jer se na taj način stvara odnos povjerenja, a to je temelj na kojem se gradi bilo kakva daljnja suradnja.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s