SONJA KOVAČ Učinit ćemo sve što možemo da izvučemo maksimum iz iznosa koji nam je dodijeljen

Sonja Kovač, predsjednica plivačkog kluba Osijek Žito
Sonja Kovač, predsjednica plivačkog kluba Osijek Žito

Za Plivački klub Osijek Žito iz gradskog proračuna u 2016. predviđeno je 110.942 kuna. Jeste li zadovoljni iznosom?

– Lagala bih kada bih rekla da sam zadovoljna s iznosom koji nam je predviđen za ovu godinu budući da klub ima dosta velike troškove te ovi iznosi pokrivaju svega mali dio toga. No, s druge strane, treba biti realan i prihvatiti činjenicu da se gradski proračun dosta smanjio u nekim stavkama, ne samo za sport već i ostale djelatnosti pa nećemo biti nezahvalni nego ćemo učiniti sve što možemo da izvučemo maksimum iz iznosa koji nam je dodijeljen u nadi da će se nagodinu situacija za sve nas popraviti.

Koliki je iznos potreban za funkcioniranje kluba na godišnjoj razini?

– Ovo pitanje zahtjeva malo opsežniji odgovor kako bi se doista shvatio način na koji ne samo plivački klub, već plivanje općenito funkcionira, no pokušat ću biti što kraća i jasnija. Naime, da bi klub funkcionirao kako treba i da bi svojim plivačima pružio sve što je potrebno, za rad kluba potrebno je barem 700.000 kn godišnje. I sada ću pojasniti zašto. Na primjer, neki drugi sportovi, kao što je nogomet, mali nogomet, košarka, rukomet, itd. imaju mogućnosti koristiti vanjske terene ili neku školsku dvoranu te športske dvorane koje imamo u gradu. Mi smo s plivanjem doista ograničeni.

Bitno je naglasiti da se djelatnost kluba sastoji od tri segmenta: rada s Plivačkim sportskim školama, rada s natjecateljskim skupinama i obuke neplivača. Većinom smo limitirani na jedan unutarnji bazen pri Gradskim bazenima gdje imamo termine tijekom jutra i tijekom popodneva i večeri kako bismo mogli održavati treninge za sve dobne skupine plivača koje imamo.

VEČERNJI SATI Termini koji su dobiveni, nažalost, niti su dostatni niti su adekvatni, a to se najviše odnosi na kasne večernje termine (20 sati) koji su nam dodijeljeni, a u kojima nam, jer nemamo drugu mogućnost, moraju trenirati i najmlađi plivači (1. godina plivačke škole, djeca starosti 5-6 godina).

U večernjim terminima ljeti imamo mogućnost korištenja vanjskog bazena na Kopakabani.

To sve košta, i to dosta. Klub također ima stalno zaposlena dva trenera i tajnicu koja je zadužena za vođenje svih aktivnosti kluba, organizaciju putovanja na natjecanja, koordinaciju trenera, sve u svemu, administrativno vođenje aktivnosti kluba. Klub ima svoj kombi koji koristi za natjecanja kada ide do 10 plivača kako ne bi morao iznajmljivati prijevoz i to vozilo treba registrirati i održavati. Dio natjecanja plaćaju sami plivači. Kada saznamo broj plivača organiziramo prijevoz, cijene startnina, ostale troškove te podijelimo s brojem plivača koji idu i roditelji onda to izdvoje za svoju djecu. Međutim nekoliko velikih prvenstava godišnje financira klub. Na primjer, jedno od takvih natjecanja se održava u srpnju u Zagrebu i klub to može koštati i preko 20.000 kuna kada se uzme u obzir koliko plivača ide, (natjecanje traje 4 dana). Tri takva natjecanja godišnje i već imate trošak od barem 60.000 kuna.

Koji su drugi izvori prihoda kluba?

– Osim sredstava koje dobijemo iz gradskog proračuna, klub se također financira putem članarina, donacija i sponzorstava te uvijek koristimo priliku da se prijavimo na različite državne i lokalne natječaje kako bismo prikupili potrebna sredstva za rad kluba i time smanjili što je više moguće trošak koji imaju sami plivači.

Koliko članova broji klub?

– Klub broji 160 članova a njih 110 je registrirano pri Hrvatskom plivačkom savezu.

Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

– Moram biti iskrena i reći da sam ja tek nekoliko tjedana na ovoj funkciji pa sam imala relativno malo kontakta s Gradom no u nekoliko navrata kada sam ih kontaktirala da saznam neke informacije, uvijek su mi bili na raspolaganju. Isto bi se moglo reći i za Športske objekte u čijem su sklopu Gradski bazeni gdje se odvijaju naše aktivnosti.

LIMA KUP Prije nekoliko tjedana organizirali smo 15. po redu Lima kup gdje je bilo preko 200 djece iz cijele regije i u cijeloj toj organizaciji i Grad Osijek a pogotovo Športski objekti doista su nam pomogli.

Pomaže li Grad i na druge načine rad kluba?

– Grad Osijek uvijek nastoji pomoći kada su u mogućnosti i to ne samo financijski već i u drugim oblicima. Kao što sam navela, djelatnici Društvenih djelatnosti pod čiju ingerenciju spada i sport često nam pomažu pri organizaciji natjecanja koja klub održava na Gradskim bazenima. Jedno od takvih natjecanja je gore navedeni Lima kup. A ja se osobno iskreno nadam, zapravo, sigurna sam, da će se dobra suradnja s Gradom i nastaviti.

Također bismo voljeli i proširiti suradnju s gradskim tvrtkama kao što su Športski objekti i GPP koji bi nam možda mogao pomoći kada je u pitanju prijevoz plivača na natjecanja koja su u okolici Osijeka, npr. do Slavonskog Broda i Vinkovaca. No to su za sada još samo ideje na kojima ćemo svakako poraditi prije početka nove plivačke sezone.

Jeste li zadovoljni modelom financiranja sporta u Gradu?

– Modelom financiranja smo zadovoljni jer su nam sredstva osigurana proračunom dodijeljena sukladno ostvarenim rezultatima i ukupnim bodovanjem Kluba te u toj dodijeli postoji transparentnost iako bi, naravno, bili zadovoljniji da nam je osigurani iznos veći.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Kada je prvobitno projekt prikazivanja gradskog proračuna na ovakav način započeo, moram priznati da sam doista bila oduševljena i taj osjećaj me još uvijek drži. Transparentnost proračuna je važna jer se u svakom trenutku može vidjeti kamo i kada odlaze „naši“ novci te se, također, može vidjeti i sam omjer raspodjele proračunskih sredstava po svim segmentima za koja su sredstva osigurana. Osim toga, uvid u proračun daje nam i jasnu sliku svega što se u gradu radi, jer ponekad na to i zaboravimo.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: