Viktor Vanek, vijećnik Gradske četvrti Gornji grad
Viktor Vanek, vijećnik Gradske četvrti Gornji grad

Koliko su sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za programe prioriteta gradskih četvrti i mjesnih odbora dovoljna? Je li 540.000 kuna koliko je ove godine planirano iz gradskog proračuna za Gornji grad dovoljno?

– Sredstva namijenjena Gradskoj četvrti Gornji grad daleko su ispod razine koja je potrebna za pokrivanje osnovnih zahvata koji su u domeni Vijeća gradskih četvrti: saniranja nogostupa i kolnika, postavljanje rasvjete te popravci i izgradnja dječjih igrališta. Svake godine se određuju prioriteti koji budu potvrđeni tijekom sjednica Vijeća GČ, no s liste koja se svake godine proširuje novim potrebama na kraju je moguće pokriti samo do 20 posto potreba.

Koji su najveći problemi GČ Gornji grad?

– Gornji grad je lice cijelog Osijeka i vizura je koju većina stanovnika, posjetitelji i turisti prizovu kada pomisle na Osijek. Kao ljudi koji vole Osijek i žive Osijek, ranije često nismo primjećivali loše pojave, ali sada to više nije moguće ne primijetiti.

ORONULO I PRAZNO Prolazeći Gornjim gradom posjetitelji će komentirati skladnu arhitekturu prošlih razdoblja, u usporedbi s nedostatkom urbanističkog planiranja i „krezubim“ ulicama u kojima peterokatnice stoje uz bok prizemnica, a nedaleko urušenih kuća. Također će primijetiti oronule fasade zgrada, koje posjetitelje asociraju na rat, ali su češće te fasade stradale zbog komunalnih bitaka. Prazni poslovni prostori, trgovine i opustjele ulice govore da se život iz centra Gornjeg grada preselio u neka druga gradska središta.

Uništeni i zbog nedovoljno sredstava, neobnovljeni nogostupi odraz su nebrige za grad i građane te ostavljaju loš dojam kao i sve manje zelenih površina koje ustupaju mjesta parkiralištima i betonu. Npr. ne sjećam se i nije mi poznato kada je u gradu Osijeku određen novi prostor na kojemu je onda posađen park.

Kako ocjenjujete suradnju vaše Gradske četvrti s Gradom, čime ste zadovoljni, a čime ne u komunikaciji s gradskom upravom?

– Sredstva koja se izdvajaju za potrebe GČ Gornji grad u saniranju stanja komunalne infrastrukture u nadležnosti Vijeća GČ su ispod razine važnosti i potreba koje Gornji grad ima i koja zaslužuje kao središnja gradska četvrt.

NEZADOVOLJNI Komunikacija je otvorena, ali često nema realizacije aktivnosti koje je gradska uprava najavila. Kao primjer, Vijeće GČ Gornji grad je još prošle godine podržalo zahtjeve za vraćanje u funkciju igrališta koje je Filozofski fakultet protuzakonito (u tijeku je i sudski postupak) prenamijenio u parkiralište te djeci koja žive u GČ Gornji grad i svim učenicima OŠ „Franjo Krežma“ onemogućio igru na jedinom takvom igralištu u širem centru grada. Nismo zadovoljni ulogom gradonačelnika i gradske uprave oko rješavanja ovoga problema kojega su ostavili na rješavanje predstavnicima tih ustanova, iako je grad Osijek osnivač i time nadležan za interese osnovne škole i djece koja ju pohađaju.

Prošle godine, pokrenuta je peticija protiv prenamjene igrališta u parkiralište koju je potpisalo preko tri tisuće građana i koju gradonačelnik kao ni rektor nisu primili iz ruku predstavnika djece, roditelja i škole, a nisu niti odredili svoje predstavnike koji bi peticiju zaprimili iako je dolazak delegacije ranije najavljen. U slučaju funkcije gradonačelnika time bi, makar na simboličnoj razini, bilo pokazano da se drži do želje građana čije interese treba zastupati. Ovakvi postupci ostavljaju vrlo loš dojam o spremnosti na komunikaciju te o brizi za građane i, naročito, djecu.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Smatram da je transparentnost važna u svakom obliku javnog djelovanja i pozdravljam ideju da se učini dostupnim uvid u stavke proračuna za sve građane i zainteresiranu javnost.

Građanska opcija grada Osijeka nedavno je organizirala prosvjed zbog kampanje sustavnog kažnjavanja osječkih biciklista, kako bi se taj problem mogao i trebao riješiti?

– GOGO je organizirao prosvjed kao izraz nezadovoljstva građana Osijeka zbog broja kažnjenih biciklista u odnosu na druge dijelove Republike Hrvatske. Prosvjedom smo poručili kako ne želimo ništa više, nego samo isti tretman u prometu koji imaju i drugi građani u Republici Hrvatskoj.

NESIGURNO U PROMETU Za proteklih šest mjeseci gradska uprava nije bila u stanju označiti biciklističke trake u Ulici Hrvatske Republike, Ružinoj ulici, Strossmayerovoj ulici i na drugim ovakvim mjestima u gradu, te su Osječani i ovog proljeća osuđeni na nesigurnu vožnju prometnicama ili prekršajno kažnjavanje.

Svjedoci smo kako je Osijek odmah poslije Zagreba grad s najvećim brojem naplatnih parkirališnih mjesta. Tražili smo odgovor od gradske uprave zašto novac prikupljen od koncesionara za proširenje broja parkirališnih mjesta nije utrošen za poboljšanje biciklističke infrastrukture, nego su građani prepušteni riziku vožnje prometnicama ili plaćanju skupih i prekobrojnih novčanih kazni. Prošle godine smo tražili i dalje tražimo hitno, i dok traje faza prilagodbe na novi pravilnik, označavanje biciklističkih staza kako bi se osigurala sigurnost u prometu i biciklistima i pješacima.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s