Gordana Veselić, glavna tajnica Gradskog saveza za sportsku rekreaciju Sport za sve
Gordana Veselić, glavna tajnica Gradskog saveza za sportsku rekreaciju Sport za sve

Za Gradski savez za sportsku rekreaciju „Sport za sve“ iz gradskog je proračuna predviđeno 280.000 kuna. Jeste li zadovoljni iznosom, koliko je on dostatan?

– Da, Grad Osijek je za rad Saveza, koji udružuje 20 udruga kojima je cilj kroz sport i tjelesnu aktivnost zadovoljiti prirodnu čovjekovu potrebu za kretanjem i tjelesnom aktivnošću, izdvojio 280 000 kuna, što uključuje plaću za dva profesionalno uposlena djelatnika, troškove redovnog poslovanja i programske aktivnosti.

ZADOVOLJNI U današnjim ekonomskim uvjetima, kada je sve teže odvajati sredstva kojima bi se programi sportsko-rekreacijskog vježbanja učinili dostupnima što širem krugu građana, zadovoljni smo što nas Grad podržava, no sredstva koja su nam na raspolaganju nisu dostatna za provođenje svih naših programa.

Također ne postoje predviđena sredstva kojima bismo mogli pomoći rad naših udruženih članica. Ipak, ove je godine dugogodišnji trend smanjivanja sredstava prekinut, doživjeli smo upravo suprotno i to ocjenjujemo jako dobrim znakom za sportsku rekreaciju u gradu.

Pomaže li Grad na druge načine rad Gradskog saveza za sportsku rekreaciju?

– Osim za redovne programe, Grad posebno izdvaja sredstva za poticanje biciklijada, čime želimo stvoriti naviku u naših građana da koriste bicikl – ne samo kao idealno prijevozno sredstvo, već i izvrsno sredstvo bavljenja sportskom rekreacijom. Također, izdvajaju se znatna sredstva za održavanje Hrvatskog olimpijskog dana, ove je godine Grad ponovno financijski pomogao održavanje tradicionalne Novogodišnje utrke, Sportsko-rekreacijskih susreta grada Osijeka te Stolnoteniskog prvenstva rekreativaca Hrvatske, koje se ove godine po 11. puta održava u našem gradu.

Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom?

– S Odjelom za sport Grada Osijeka imamo odlične odnose i suradnju. Djelatnici Odjela mnogo su puta aktivno sudjelovali u provedbi naših aktivnosti i odvojili za nas svoje slobodno vrijeme, što izuzetno cijenimo.

Koje sve aktivnosti planirate u 2016.?

– Naše se aktivnosti dijele na redovne i povremene te na provođenje različitih sportsko-rekreacijskih manifestacija. Tako su nam u programu za ovu godinu: redovito tjelesno vježbanje (aerobic, yoga, vježbe za osobe starije životne dobi), natjecanja Rekreacijskih sportskih igara u 14 sportova, biciklijade, izleti, pješačenja, zimovanja, sudjelovanje na manifestacijama Hrvatskog saveza sportske rekreacije i druge.

Tradicionalne Rekreacijske sportske igre ove godine se održavaju po 52. puta, koliko ste zadovoljni odazivom?

– Zbog teških gospodarskih uvjeta, tijekom već desetak posljednjih godina osjeća se trend pada u broju sudionika Radničkih sportskih igara. Upravo zbog toga prije dvije godine Igre su preimenovane u Rekreacijske sportske igre, maksimalno smo liberalizirali propozicije Igara, te dozvolili nastup rekreativcima nevezano za pripadnost poduzeću. Naglašavamo da je opstanak Igara od iznimne važnosti kako za radnike mnogobrojnih osječkih poduzeća tako i za grad Osijek. Svi se na svijetu trude kako bi pronašli nekakav svoj brend po kojem bi bili prepoznatljivi.

POSEBNOST Grad Osijek trebao bi Rekreacijske sportske igre prepoznati kao svoj originalni brend, posebnost koju imamo s preko šezdesetogodišnjom tradicijom. Igre su jednako tako važne i za vlasnike i poduzetnike koji potičući programe sportsko-rekreacijskog vježbanja znatno utječu na povećanje produktivnosti svojih radnika, te se prikazuju kroz direktnu i mjerljivu korist. No, programi sportske rekreacije u procesu rada kod nas nisu šire prihvaćeni u praksi i pored višestruko iskazanih potreba i njihove dokazane vrijednosti.

Da bismo tu činjenicu promijenili potrebna je odlučna sinergijska akcija gradskih vlasti i poduzetništva kojom bi se osigurala sredstva koja bi omogućila sudjelovanje na Rekreacijskim sportskim igrama svim zainteresiranim radnicima besplatno, oslobođeno plaćanja kotizacija i članarina. Zbog toga šaljemo poruku: prepoznajmo, sačuvajmo i ponosimo se onim što imamo. Sa 82 poduzeća, 165 ekipa i ukupno 1.980 sudionika, vjerujemo da su Rekreacijske sportske igre i danas, kao i nekih davnih godina, najbrojnije sportsko natjecanje u gradu Osijeku. Mi jesmo GRAD RADNIČKOG SPORTA i kao takvi jedinstveni smo u Hrvatskoj!

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najveću ocjenu za transparentnost svoga proračuna, koliko je transparentnost važna?

– Transparentnost proračuna vrlo je važna kako bi se povećalo povjerenje građana prema jedinicama lokalne uprave. Na taj način postiže se odgovornost institucija, ali i organizacija civilnog društva prema cijeloj lokalnoj zajednici. Ujedno se stvara mehanizam koji treba doprinijeti učinkovitom i boljem djelovanju svih korisnika proračuna.

Referira se na:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s