Građani odgovornim ponašanjem doprinose sprječavanju razvoja i širenja komarca

Drava još uvijek nije dovoljno visoka
Drava još uvijek nije dovoljno visoka

Izostanak plavljenja velikih površina na području Kopačkog rita, kao i inundacijskih prostora uz rijeku Dravu rezultiralo je vrlo malom brojnošću komaraca u klopkama postavljenim na 16 lokacija u Gradu Osijeku. Sve je to stoga što su tzv. poplavni komarci još u stadiju jaja u tlu na prostorima koji bi u budućnosti, ovisno o hidrološkim uvjetima, mogli biti poplavljeni. Tek kad Drava i Dunav dosegnu + 180 cm, odn 300 cm započet će plavljenje navedenog prostora i sukladno tome do razvoja komaraca, odnosno njihove preobrazbe iz stadija jaja u stadije ličinki.

POSEBNO PRAĆENJE Ovipozicijske klopke koje služe za praćenje brojnosti jajašaca tigrastog komarca postavljene su 22. travnja na 20-ak strateški odabranih lokacija u Gradu, ali i izvan granica Grada, u Čepinu, s posebnim praćenjem situacije u južnim dijelovima Grada Osijeka gdje je 2015. godine prvi puta zabilježena pojavnost tigrastog komarca (Brijest, Industrijska zona).

Iako je broj komaraca u gradu minimalan, građani svojim odgovornim ponašanjem također mogu uvelike doprinijeti sprječavanju razvoja i širenja tzv. urbanih vrsta komarca na način da svoj okoliš održavaju čistim.

MIJENJATI VODU Potrebno je redovito (najmanje 1 x tjedno) prazniti posude s vodom i/ili mijenjati vodu u vazama s cvijećem, staklenkama, posudama, kantama, bačvama i sličnim predmetima.

Iz okoliša treba ukloniti nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda (limenke, bačve, kade, automobilske gume i druge vrste krupnog otpada) te različite spremnike za vodu zatvoriti poklopcem, gustom mrežicom ili folijom.
Stavite mreže na ventilacijske otvore i poboljšajte zatvaranje šahtova septičkih jama.

Podsjetimo, Grad Osijek za kontrolu komaraca izdvaja 4.500.000 kuna.

Više informacija o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s