Bojan Bodražić, predsjednik ŽNK Osijek
Bojan Bodražić, predsjednik ŽNK Osijek

Za ŽNK Osijek iz gradskog proračuna u 2016. planirano je 373.438 kuna, jeste li zadovoljni iznosom?

– Najveću financijsku potporu pruža nam upravo Grad Osijek, a što se navedenog iznosa tiče, naravno da s obzirom na cjelokupnu gospodarsku situaciju koja se uvijek odražava i na ulaganja u sport, moramo biti itekako zadovoljni.

VEĆA ULAGANJA Naravno, to ne znači da se u budućnosti ne nadamo i većim ulaganjima od strane Grada pa i ostalih sponzora, čiji interes za naš klub nastojimo pobuditi kroz organizaciju kluba, rad i naravno mnogobrojne sportske uspjehe.

Uz sve to skupa postali smo prepoznatljiv sportski kolektiv i odličan promotor imena Grada Osijeka u Republici Hrvatskoj, ali i šire, s obzirom na konstantna natjecanja u europskoj ligi prvakinja.

Koliko je neophodno klubu za jednu sezonu?

– Trenutno, s obzirom na to da svake godine igramo međunarodne utakmice koje znače i iznimno velike troškove, godišnje nam je potrebno minimalno 1.500.000 kuna. Uz dotacije Grada i ostalih sponzora te naravno pomoć UEFA-e pri organizaciji međunarodnih utakmica, uspjevamo već duži niz godina zatvoriti financijsku konstrukciju. Za veće sporstke uspjehe na međunarodnom planu, osim sreće, potrebna su i znatno veća financijska ulaganja, između ostalog i u infrastrukturu, čemu svi zajedno moramo težiti.

Koji su drugi izvori prihoda?

– Osim spomenutih Grada Osijeka i UEFA-e, od većih sponzora tu su Županija Osječko-baranjska i Hrvatski nogometni savez koji svim prvoligašima daje financijsku potporu za natjecateljsku sezonu.

U muškom nogometu ugovori se pišu sa nekoliko nula, kakva je situacija u ženskom nogometu, koliki su iznosi ugovora nogometašica?

– U ženskom nogometu velikoj većini klubova najveći je problem kako uopće izgurati natjecateljsku sezonu i pokriti sve troškove natjecanja. Kada to uspijete, tek onda možete razmišljati o plaćanju djevojaka koje igraju za klub.

STIPENDIJSKI UGOVORI Što se tiče našeg kluba, sve naše djevojke imaju stipendijske ugovore, riješen smještaj ili prijevoz.

Da ne spominjem pojedine iznose ugovora, reći ću da je minimalna plaća radnika u RH znatno veća od mjesečne naknade koju primaju naše djevojke.

ŽNK Osijek je “prerastao” konkurenciju, dominantan je kao rijetko koji klub u Hrvatskoj u bilo kojem drugom sportu. U čemu je tajna uspjeha i koliko je teško održati takvu konstantu sjajnih rezultata?

– Prije svega dobro posložena i organizirana uprava kluba koja uz lokalnu upravu brine o financijskoj opstojnosti ovog vrlo važnog i prepoznatljivog kolektiva. Uspjeli smo stvoriti vrlo dobru okosnicu seniorske ekipe, a djevojke zajedno s našim stručnim strožerom rade i sa mlađim dobnim kategorijama. Cijeneći jedni druge postali smo praktički velika obitelj što je naš recept koji rezultira sportskim uspjesima o kojima danas s ponosom govorimo.

Kakvi su planovi i perspektive ŽNK-a?

– Radimo na osnaženju i popularizaciji ženskog nogometa, uz pomoć entuzijasta i volontera kojih je svakim danom sve više, što je vrlo dobar signal i znak da u budućnosti možemo očekivati pomak prema naprijed kao što je to slučaj u mnogobrojnim drugim zemljama.

ŠKOLA NOGOMETA Bazirat ćemo se na osnivanju i organizaciji škole nogometa, što smatramo preduvjetom za opstanak kluba na današnjem nivou, a što znači i veća ulaganja u struku u budućnosti.

Posljednjih godina klub je napredovao u svim segmentima što je rezultiralo povećim brojem djevojčica koje su pokazale interes za treniranjem i igranjem za naš klub, tako da danas s ponosom možemo istaknuti da imamo više od 100 djevojčica razvrstanih u tri dobne skupine. Od 8 do 10 godina mlađe pionirke, od 10 do 12 godina starije pionirke, od 12 do 16 godina kadetkinje, te seniorke.

 

Koji su ciljevi UEFA-e i FIFA-e po pitanju ženskog nogometa?

– Ciljevi UEFA-e I FIFE-e su razvoj i popularizacija ženskog nogometa u cijelom svijetu. Sudjelovao sam na brojnim UEFA-inim seminarima za razvoj ženskog nogometa na kojima su dane jasne smjernice u kojem pravcu razvoj ženskog nogometa mora ići.

PRIVLAČNO Pravi pokazatelj što se očekuje su europska i svjetska nogometna prvenstva i UEFA liga prvakinja, koje organizacijski i kvalitetom privlače publiku, a samim time i medije i sponzore. Sve više klubova u europskim okvirima prati taj trend, a na svima nama je da radimo na tome da im se u budućnosti približimo.

Put do toga je sigurno dug i nimalo lagan, ali trebamo svi skupa ustrajati u tome.

Kako komentirate odnos nacionalnih i lokalnih medija prema ženskom nogometu?

– Na odnosu sa nacionalnim medijima trebamo poraditi. Primjerice, Eurosport prenosi utakmice ženske lige prvakinja te svjetskog i europskog prvenstva, a isto tako i mnogobrojne druge televizijske kuće. Za usporedbu, na našu zamolbu da se 1. Hrvatska ženska nogometna liga prati putem teleteksta dobili smo negativan odgovor, tako da je o prijenosima utakmica trenutno iluzorno i razmišljati.

LOKALNI MEDIJI Za pohvaliti je naše lokalne medije koji redovno izvještavaju o rezultatima i radu ŽNK Osijek.

Isto tako naš kolektiv prate i mnogobrojni portali, a nacionalne televizije poprate uspjehe našeg kluba u europskim natjecanjima. Činjenica je da mediji mogu mnogo doprinijeti popularizaciji ženskog nogometa u što smo se uvjerili u Osijeku!

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s