Dalibor Frečko, predsjednik udruge izviđača Slavonski hrast

S kolikim je iznosom iz gradskog proračuna u 2015. financirana Udruga Izviđača Slavonski hrast?

– U 2015. godini Grad Osijek je sudjelovao u (su)financiranju aktivnosti u ukupnom iznosu od 13.000 kuna. Ovim su sredstvima (su)financirana dva ugovorena projekta, i to: Izviđačka staza izazova u iznosu od 5.000 kuna čiji je cilj bio doprinijeti odgoju i obrazovanju djece, formiranju njihovih pozitivnih opredjeljenja i karakteristika, te jačanju društvene uloge izviđačkog pokreta u lokalnoj zajednici. Ovim smo projektom nastojali uključiti što veći broj djece i mladih u izviđačke oblike okupljanja i edukaciju djece u prirodi i o prirodi, stjecanje novih znanja i vještina kroz igru, usvajanje osjećaja pripadnosti kolektivu, kao mogućeg oblika ispunjavanja njihovog slobodnog vremena.

DJECA I VOLONTERI Programski sadržaji projekta okupili su ukupno 396 korisnika i sudionika, odnosno 19 volontera iz redova članova Udruge, 13 volontera iz redova učitelja, 17 volontera iz redova studenata, 69 djece – članova UI «Slavonski hrast» 278 djece – učenika osnovnih škola.

U ovu brojku uračunati su samo sudionici – korisnici koji su neposredno sudjelovali u aktivnostima i programskim sadržajima Projekta. Volonterski rad u provođenju programskih sadržaja rezultirao je ostvarenjem ukupno 820 volonterskih sati utrošenih na pripremu i vođenje programskih aktivnosti, radionica, tematskih izleta, te obradu podataka i pripremu izvješća. Svi vrednovani pokazatelji ukazuju na zavidnu razinu uspješnosti Projekta što stvara dobre pretpostavke za njegov nastavak u narednom razdoblju. Drugi projekt je Izviđačka radionica u prirodi u iznosu od 8.000 kuna. Specifični ciljevi projekta bili su promocija izviđačkog programa i aktivnosti, prevencija od negativnih utjecaja života u gradu, pomoć učiteljima u izvođenju školskog programa nižih razreda osnovne škole. Fizičke aktivnosti djece u prirodi, upoznavanje faune i kulturno-povijesne baštine zavičaja. Jačanje duhovne komponente u ukupnom odgoju mladih.

IMPOZANTNI BROJEVI Programski sadržaji projekta okupili su ukupno 246 korisnika i sudionika, od toga: 11 volontera iz redova članova Udruge, 14 volontera iz redova učitelja i profesora, 330 djece – učenika osnovnih škola, 148 studenata FOOZ.

Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom?

– Suradnju s Gradom možemo ocijeniti zadovoljavajućom.

DOKUMENTACIJA Eventualne primjedbe i sugestije za poboljšanje suradnje mogu ići u pravcu izbjegavanja podnošenja dokumentacije (kako projektnih prijedloga, tako i izvješća) na papirnom mediju (izvornik i tri kopije fotografije, press clipping…).

Sve bi se to moglo predavati u elektronskom obliku, osim dokumenata koji moraju biti nužno potpisani i ovjereni od strane odgovorne osobe udruge. Dosadašnjim načinom prikupljanja projektnih prijedloga i podnošenja izvješća troškovi kopiranja i tiskanja znaju doseći i 300-500 kuna po projektu (3 do 10% ukupno ugovorenog iznosa).

Jeste li se prijavili na javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka u 2016. i za koje projekte?

– Udruga je za financiranje u 2016. godini prijavila ukupno dva projekta, i to Izviđačka radionica u prirodi s očekivanim iznosom potpore od 8.000 kuna te projekt Misli pozitivno – djeluj kreativno, a koji se bavi prevencijom poremećaja u ponašanju djece i mladih s očekivanim iznosom potpore od 17.500 kuna.

Koji su izvori prihoda Udruge izviđača Slavonski hrast?

– Aktivnosti udruge financiraju se iz članarina, donacija iz proračuna jedinica lokalne samouprave, prihoda od donacija trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba, prihoda od donacija građana i ostalih vlastitih prihoda ostvarenih članskim doprinosima za financiranje programskih aktivnosti.

Koliko članova broji U.I. Slavonski hrast?

– Udruga, prema registru članova, broji ukupno 60 članova.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost proračuna izuzetno je važna komponenta ostvarivanja prava građana na dostupnost svim relevantnim informacijama o prikupljanju i uporabi financijskih sredstava jedinica lokalne samouprave. Dostupnost podataka o proračunskim sredstvima također značajno utječe i na stvaranje odnosa povjerenja građana u demokratski izabrane nositelje predstavničke i izvršne vlasti na svim razinama.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s