Stojan Bjelajac, predsjednik Športske udruge slijepih Svjetlost
Stojan Bjelajac, predsjednik Športske udruge slijepih Svjetlost

Sportska udruga slijepih Svjetlost najuspješni je kolektiv za osobe sa invaliditetom u Osijeku u 2015. Koliko sekcija imate?

– Imamo kuglačku, šahovsku i pikado sekciju u koje je uključeno pedestak naših članova, svatko se u nečemu pronašao. Oni koji nisu u sportskim sekcijama kao natjecatelji, uključeni su kao rekreativci.

RAZBIJANJE PREDRASUDA Imamo i korisnike gradskih bazena, trudimo se kroz različite aktivnosti pomoći našim članovima u očuvanju zdravlja i ohrabrenju, odnosno razbijanju predrasuda prema našim članovima jer uključujući ih u sportska natjecanja ohrabrujemo i one mlađe da se uključe.

Koliki ste iznos dobili u 2015. godini?

– Nažalost, ne možemo godišnje računati na točno određeni iznos već sve ide po raspisanim natječajima na koje se udruga svake godine javlja. Prošle godine smo dobili 5.000 kuna za projekt “Sportom i rekreacijom do zdravlja” i na dvije zamolbe po 2.000 kuna.

Koliko vam je novca potrebno na godišnjoj razini?

– Što se tiče natjecanja imamo 10-ak međunarodnih klupskih natjecanja i šest kuglačkih ligi. Nas 11.000 kuna godišnje košta samo kuglana.

PRVACI Natječemo se u 2. pikado ligi, lani smo nakon dugo godina imali predstavnika na šahovskom prvenstvu gdje je on osvojio prvo mjesto.

Nedostaju nam financijska sredstva, samo za sportske aktivnosti trebalo bi nam oko 70.000 kuna.

Hoćete li se prijaviti na natječaj Grada za financiranje udruga?

– Prijavit ćemo se na natječaje Županije i Grada jer nemamo drugih izvora financiranja.

Kako ste zadovoljni suradnjom sa gradom?

– Za suradnju s Gradom i odnos prema nama mogu samo reći riječi hvale. U suradnji s Gradom provodimo akciju “Prošetajmo zajedno” koja je jedinstvena u svijetu, a u kojoj sudjeluju učenici osječkih osnovnih škola. Ta edukativna manifestacija do sada je okupila više tisuća sudionika, učenika, nastavnika, sugrađana. Ukazujemo na ono lijepo što Grad čini za svoje sugrađane s invaliditetom.

365 DANA Nismo prisutni samo jedan dan, 3. prosinca kada se obilježava Dan osoba s invaliditetom, već smo tu 365 dana.

š

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Vrlo je bitna. Ljudi vole znati što i kako se financira, a i ja kao predstavnik udruge Svjetlost mogu reći da je vrlo bitno da je Grad otvoren i transparentan.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s